Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Self test / Εκβιασμοί Σκέρτσου στους φαρμακοποιούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Self test / Εκβιασμοί Σκέρτσου στους φαρμακοποιούς

ΣΚΕΡΤΣΟΣ

Σε μια πολύ σημαντική αποκάλυψη για την τακτική που ακολουθεί το Μαξίμου στο θέμα των self tests και των φαρμακείων προχώρησε μέσω της ΑΥΓΗΣ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος. Ο Κ. Λουράντος διαφώτισε το παρασκήνιο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ  Άκη Σκέρτσου με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο  Ά. Σκέρτσος, αφού ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς, συμπλήρωσε εκβιαστικά: «Όμως, αν κάποιοι σύλλογοι δεν συνεχίσουν να δίνουν δωρεάν self tests, θα συνεχίσουμε από άλλα κανάλια»!

«Αυτό δεν είναι εκβιασμός;» διερωτάται ευλόγως ο πρόεδρος του ΦΣΑ.  Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει ήδη προνοήσει με ΚΥΑ, που εκδόθηκε στις 11 Ιουνίου, να ανοίξει τον δρόμο για τη διανομή των αυτοδιαγνωστικών τεστ σε σούπερ μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shops κ.α. «Όποιος πάει να πάρει τεστ δεν θα κάθεται στην ουρά; Μάλλον δεν κολλάνε αυτοί. Αν δεν έπαιρναν self test, θα κολλούσαν» είναι το καυστικό σχόλιο του K. Λουράντου.

Πρόβλημα τα self tests και το AstraZeneca

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία και η γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί με τα self tests και τα εμβόλια.

Για τα εμβόλια ο K. Λουράντος δηλώνει στην ΑΥΓΗ ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει να τα απαξιώσει, χωρίς να το θέλει ίσως, αλλά τα απαξίωσε, ειδικά το AstraZeneca. «Έρχονται πελάτες για να αλλάξουν το ραντεβού με AstraZeneca. Μπαίνουμε στο ΑΜΚΑ για να κλείσουμε ραντεβού. Αν βρουν στο εμβολιαστικό κέντρο εμβόλιο της AstraZeneca, οι πολίτες αρνούνται και η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί. Αν δεν βρούμε πουθενά, ο πολίτης ζητάει να αλλάξει ταχυδρομικό κώδικα.  Άρα πάλι από την αρχή. Αυτό τραβάμε όλη τη μέρα και μου λέει εμένα να δίνω δωρεάν τεστ. Εμείς τι θα κάνουμε, δεν έχουμε το φαρμακείο μας;».

Μεγάλη γραφειοκρατία έχει η διαδικασία των self tests. «Η κυβέρνηση έδωσε οδηγία για τρία τεστ ανά πολίτη. Δεν τελειώνει όμως η διαδικασία με ένα κλικ» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΦΣΑ και εξηγεί: «Για να δώσει τρία τεστ ο φαρμακοποιός, κάνει την ίδια διαδικασία τρεις φορές. Είτε έρθει τρεις ημέρες, είτε μία. Πληκτρολογούμε το ΑΜΚΑ, πιστοποιούμε ότι είναι αυτός, πατάμε ΟΚ να δούμε αν το δέχεται και πάλι από την αρχή».

Είναι αναξιόπιστοι, δεν υποχωρούμε

Ο Κ. Λουράντος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει απαξιώσει τα φαρμακεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ, τον Φεβρουάριο του 2020 το Μαξίμου πρότεινε να δοθούν δωρεάν τα φάρμακα σε πολλούς καρκινοπαθείς ασθενείς που έκαναν ουρές στα φαρμακεία. «Υπογράφηκε σύμβαση διάρκειας ενός χρόνου, όταν και θα παίρναμε το κέρδος. Εγώ αντέδρασα. Μέσα στη σύμβαση αναφέρει ότι ο κ. Κικίλιας πρέπει να έχει περάσει νόμο πριν λήξει, τον Φεβρουάριο του 2021, που θα έδινε τα φάρμακα στα φαρμακεία για να βγάλουν το κέρδος που αναλογεί, όχι παραπάνω. Μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως. Πώς να τον θεωρήσω αξιοπρεπή συνομιλητή;».

Ενόψει των αποφάσεων του ΠΦΣ, ο Κ. Λουράντος ήταν ξεκάθαρος για τη στάση που θα κρατήσει ο ΦΣΑ. «Εμείς οριστικά σταματήσαμε από την Τρίτη. Ό,τι self test έχει μείνει στα φαρμακεία θα επιστραφεί στην αποθήκη. Εμείς ούτε εκβιαζόμαστε ούτε χαραμίζουμε τη ζωή μας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL