Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Εργασιακό νομοσχέδιο / Μάχη έξω από τη Βουλή ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακό νομοσχέδιο / Μάχη έξω από τη Βουλή ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη

Πορεία έξω από τη Βουλή
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Δυναμικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε αρκετές άλλες πόλεις της χώρας πραγματοποίησαν από το πρωί χιλιάδες πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Λίγο πριν τις 20.30 ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή. Οι διαδηλώσεις κατέληξαν στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος τόσο στο πάνω μέρος της πλατείας όσο και στο κάτω. Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν είναι «Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία τους λαϊκούς αγώνες και την απεργία» «Οργάνωση στη βάση, αγώνας ταξικός ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός».

https://youtu.be/JfyrYtL0kXwhttps://youtu.be/vE-x_rbFHDAhttps://youtu.be/Ld2ZuE8gwWchttps://youtu.be/FzOK1Clr0w0
avgi.gr
avgi.gr
avgi.gr
avgi.gr
avgi.gr

Παρά τις μεθοδεύσεις αυτές, συνδικάτα και πολιτικοί φορείς προχώρησα νστις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει:

Συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησε το πρωί η ΑΔΕΔΥ, που προχώρησε στην απεργία στο Δημόσιο τομέα εξαιρώντας εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όσους άλλους σχετίζονται με τις Πανελλαδικές εξετάσεις και την ομαλή τους πραγματοποίηση. Οι Δήμοι (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και η κρατική ραδιοτηλεόραση (ΠΟΣΠΕΡΤ) επίσης στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.

απεργία ΑΔΕΔΥ
(avgi.gr)
απεργία ΑΔΕΔΥ
(avgi.gr)

Πορεία στο Σύνταγμα έκαναν τα πρωτοβάθμια σωματεία, μαζί με πολιτικά σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.

https://www.youtube.com/watch?v=II1XcppQKeg

Δυναμικό «παρών» έδωσαν και οι φοιτητές κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.

https://www.youtube.com/watch?v=4OhCQOAOsG0

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας προς την πλατεία Συντάγματος με συνθήματα «Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και διάλογο», «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά». Το απόγευμα, το ΠΑΜΕ θα «επανέλθει» έξω από τη Βουλή.

https://www.youtube.com/watch?v=gUN_A5GChzw
  • 16.00 στο Σύνταγμα η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε συλλαλητήριο, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες τον κατά τόπο Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών
  • 17.00 έγινε η δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος.
  • Την ίδια ώρα (17.00) στην πλατεία Κολοκοτρώνη πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πρωτοβάθμιων σωματείων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
  • 18.00 έγιναν στο Σύνταγμα οι κινητοποιήσεις στις οποίες καλούσε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός του Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί με κάθε τρόπο να περιορίσει την αντίδραση των πολιτών. Στην τελευταία προσπάθεια να υπονομευτεί και σπιλωθεί η έκφραση της οργής των πολιτών, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε χτες παράνομη μέχρι τις 10 το πρωί την απεργία της ΑΔΕΔΥ όσον αφορά στην συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η απεργία είναι παράνομη έως τις 10.00 προκειμένου να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις δίχως προβλήματα. Η απόφαση επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι καθώς οι συνδικαλιστές ήδη από νωρίς είχαν δείξει αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές και στις οικογένειές τους. Η ΟΛΜΕ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να εξαιρέσει από την απόφαση απεργίας όσους και όσες εκπαιδευτικούς εμπλέκονται στις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων.

Με ανακοίνωσή της αργά χτες το βράδυ, η ΑΔΕΔΥ ξεκαθαρίζει ότι η απεργία της Τετάρτης πραγματοποιείται κανονικά και «το ίδιο ακριβώς αποφάσισε και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην με αρ. 375/2021 απόφασή του, η οποία εκδόθηκε αργά απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) και επιδόθηκε στην ΑΔΕΔΥ πριν από λίγο και η οποία σε καμία περίπτωση δεν κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΑΔΕΔΥ ... Η τρομοκρατία που προσπάθησε να ασκήσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, μέσω της δικαστικής προσφυγής, έπεσε στο κενό. Την απάντηση θα την λάβει αύριο με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στα συλλαλητήρια» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, είχαν τροποποιήσει τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και αντί για 24ωρη απεργία προκήρυξαν στάση εργασίας.

Στα ΜΜΕ έχει προκηρυχθεί τετράωρη στάση εργασίας από τις 14.00 ως τις 18.00 (σε έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα), στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα και Γραφεία Τύπου.

Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι πολίτες που θα μεταβούν στους χώρους των κινητοποιήσεων, όπως και κάθε άλλος, θα πρέπει να γνωρίζουν πώς επηρεάζεται η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην πρωτεύουσα. 

  • Λεωφορεία και τρόλεϊ πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 13.00 ως τις 17.00 (τελευταία δρομολόγια πριν την στάση θα αναχωρήσουν στις 12.00, αποκατάσταση ροής εκτιμάται ότι θα υπάρξει στις 18.00)
  • Μετρό, Ηλεκτρικός και τραμ θα λειτουργήσουν μόνο ως τις 10.00 το πρωί προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και άλλους που μεταβαίνουν στους χώρους πραγματοποίησης των Πανελλαδικών, ενώ στη συνέχεια θα σταματήσουν τα δρομολόγια ως το τέλος της ημέρας
  • ΟΣΕ και Προαστιακός πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 16.00
  • Επιβατικά πλοία δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια καθώς τα 13 ναυτεργατικά σωματεία έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία. Η τελευταία κρίθηκε και πάλι παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ωστόσο στο λιμάνι είναι συγκεντρωμένοι απεργοί που προστατεύουν την κινητοποίησή τους από την επαναλαμβανόμενη αυτή πρακτική των εφοπλιστών.

Φωτογραφίες - βίντεο: Κώστας Παπαντωνίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL