Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Θεσσαλονίκη / Μετά την τραγωδία οι τοπάρχες θυμήθηκαν το ρέμα Ασβεστοχωρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Μετά την τραγωδία οι τοπάρχες θυμήθηκαν το ρέμα Ασβεστοχωρίου

Ασβεστοχωρι

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά ο άδικος χαμός ενός νέου ανθρώπου ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι η φύση εκδικείται όταν δεν τη σέβεσαι, όπως και ότι πληρώνουμε ακριβά την άναρχη δόμηση πολλών δεκαετιών, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία των απαιτούμενων υποδομών και το μπάζωμα ρεμάτων.

Ως γνωστόν, μια καταιγίδα διάρκειας ενός μισάωρου το περασμένο Σάββατο ήταν αρκετή για να κοστίσει τη ζωή σε έναν 26χρονο άνδρα, ο οποίος παρασύρθηκε μαζί με το αυτοκίνητό του από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου που δημιουργήθηκε στον Ξηροποτάμο (ή ρέμα Ασβεστοχωρίου) όταν προσπάθησε να περάσει μία από τις πολλές «ιρλανδικές διαβάσεις», περίπου στο ύψος του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Το άψυχο κορμί το;y άτυχου νεαρού ανασύρθηκε λίγες ώρες αργότερα μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά, όταν «σφήνωσε» στα φερτά υλικά που μαζεύτηκαν σε μια άλλη στενή «ιρλανδική διάβαση» στην περιοχή της Πολίχνης.

Τα ορμητικά νερά του χειμάρρου πλημμύρισαν και πολλά σπίτια της Πολίχνης που έχουν χτιστεί κοντά ή και πάνω στις όχθες του ρέματος... Μέχρι και χθες κάτοικοι της περιοχής πάλευαν να βγάλουν τις λάσπες και τα λασπόνερα και, όπως έλεγαν, δεν ήταν η πρώτη φορά που βιώνουν τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις.

Παγίδες οι "ιρλανδικές διαβάσεις"

Κατόπιν τραγωδίας και καταστροφής, όλοι οι «αρμόδιοι», δήμαρχοι και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζουν την ανάγκη άμεσης διευθέτησης του ρέματος Ασβεστοχωρίου, ενώ η διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά ζήτησε χθες να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να λάβουν άμεσα κάποια αποζημίωση οι πλημμυροπαθείς και να δοθεί προτεραιότητα στα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα.  Έργα που ήδη έπρεπε να έχουν γίνει, αφού το ρέμα Ασβεστοχωρίου δεν είναι η πρώτη φορά που πλημμυρίζει ύστερα από μια έντονη βροχόπτωση. Τα προηγούμενα χρόνια έδωσε πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικημένες περιοχές των Πεύκων και του Φίλυρου. «Κάθε που βρέχει έντονα τρέμει το φυλλοκάρδι μας. Φοβόμαστε μην πνιγούμε...» λένε κάτοικοι των οποίων τα σπίτια βρίσκονται κοντά στο ρέμα.

Ένα άλλο στοιχείο που καθιστά το συγκεκριμένο ρέμα «παγίδα» είναι οι πολλές «ιρλανδικές διαβάσεις», δηλαδή οι πρόχειρες χαμηλές γέφυρες που έγιναν μόνιμες για οικονομικούς λόγους. Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί σοβαρά το θέμα με τις επικίνδυνες αυτές διαβάσεις τόνισε χθες ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δ. Δερμουτζίδης, ενώ επισήμανε ότι στο σημείο της τραγωδίας «το ρέμα χρήζει άμεσης αποκατάστασης γιατί είναι μπαζωμένο, με αποτέλεσμα να φουσκώνει πολύ γρήγορα όταν σημειώνεται μια καταιγίδα σαν αυτή του περασμένου Σαββάτου».

Ασβεστοχωρι

Ενημέρωση ζητάει η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά»

Ενημέρωση για το αν έγιναν οι σχετικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στον Ξηροπόταμο κατέθεσε χθες η περιφερειακή παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» και σε σχετική της ερώτηση προς αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων ζητάει να μάθει για τις παρεμβάσεις καθαρισμού στο ρέμα, την οικιστική πίεση που υφίσταται η κοίτη του χειμάρρου και για τυχόν παράνομες παρεμβάσεις. Μιλά για την ανάγκη αντικατάστασης των ιρλανδικών διαβάσεων με κανονικές γέφυρες, όπως και για την ένταξη του χειμάρρου σε ένα Μητροπολιτικό Πάρκο Δυτικής Θεσσαλονίκης. Επισημαίνει δε ότι μία από τις «ιρλανδικές διαβάσεις» «εντοπίζεται στη στροφή Φιλύρου, σε δρόμο που πρόκειται να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του νέου παιδιατρικού νοσοκομείου».

Εγκληματική ανθρώπινη παρέμβαση

Ο διδάκτορας Βιολογίας Γιώργος Μπλώνης τονίζει για το ρέμα Ασβεστοχωρίου ότι «η πίεση που δέχεται η κοίτη του από την οικιστική ανάπτυξη είναι ένας από τους λόγους που οδηγεί στο να γίνεται επικίνδυνο όταν φουσκώνει».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL