Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Πανελλαδικές / Πρεμιέρα με θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανελλαδικές / Πρεμιέρα με θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία έγινε χθες η πρεμιέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια, ενώ περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι μπήκαν στην κούρσα για 77.415 θέσεις στα ΑΕΙ, υπό το βάρος της εφαρμογής από φέτος και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Διαβαθμισμένης δυσκολίας τα θέματα, πολύ κοντά στις ανησυχίες των υποψηφίων. Σήμερα ξεκινούν οι Πανελλαδικές και για τα ΕΠΑΛ με Νέα Ελληνικά.

«Τα θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και διατυπωμένα με σαφήνεια. Δόθηκαν τρία κείμενα, δύο μη λογοτεχνικά κείμενα -πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο-, ενώ το τρίτο κείμενο, το λογοτεχνικό, ήταν το ποίημα του Νίκου Γκάτσου 'Στον Σείριο'» είπε στην ΑΥΓΗ η διευθύντρια του φροντιστηριακού οργανισμού “Σπουδή” Έφη Ριζά. Σε ό,τι αφορά τα ζητούμενα των θεμάτων, «εντάσσονται απόλυτα στην ύλη που οι υποψήφιοι έχουν διδαχθεί στη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους πορείας» σημείωσε η κ. Ριζά, ενώ πρόσθεσε ότι «τα θέματα βρίσκονται πολύ κοντά στα ενδιαφέροντα και στις ανησυχίες των υποψηφίων γιατί συνολικά αναφέρονται στην ανάγκη των ανθρώπων, και φυσικά των παιδιών, για την αναμονή και διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, στη δημιουργία του οποίου καλούνται να συμβάλουν δυναμικά».

Τέλος, όπως είπε η κ. Ριζά, «τα θέματα ειδικά για τους φετινούς υποψηφίους είχαν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι».

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος

Αρχικά, το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που θα ισχύσει από φέτος, έχει υπολογιστεί ότι θα αφήσει εκτός Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από 20.000 έως και 30.000 εισακτέους και θα είναι ένα επιπλέον εμπόδιο για την εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές, ενώ θα εντείνει ακόμη περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ακόμα μία αλλαγή είναι ότι από φέτος επανέρχονται και οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα, δηλαδή Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα για τη συμπλήρωση διπλού μηχανογραφικού για τη φοίτηση σε δημόσια ΙΕΚ.

Με sms η βαθμολογία

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων, αρχής γενομένης από φέτος, θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή τη σχολή επιτυχίας τους. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 8.30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8.00 π.μ., ενώ η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή αποθήκευσης πληροφοριών ή επικοινωνίας. Θα μπορούν να φέρουν μαζί μόνο μαύρο ή μπλε στιλό ανεξίτηλης μελάνης, μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Επίσης, θα γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το δελτίο εξεταζομένου, ενώ δεν είναι απαραίτητο να έχουν ταυτότητα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Με αρνητικό self test η προσέλευση στις εξετάσεις

Οι φετινοί υποψήφιοι θα μπορούν να προσέρχονται στις εξετάσεις μόνο με την προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού self test, την οποία θα πρέπει να παραδίδουν κατά την είσοδό τους στα εξεταστικά κέντρα. Σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, την εβδομάδα που διανύουμε μέχρι και το Σάββατο 19.6 θα διατεθούν από τα φαρμακεία (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων) τρία self-tests σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις τρεις επόμενες εβδομάδες, από 21.6, 28.6 και 5.7.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις προϋποθέτει την προηγούμενη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ και την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, αυτό θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για τη διενέργεια δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή. Σε περίπτωση που το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο υποψήφιος ή ο εκπαιδευτικός θα λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο. Σε περίπτωση που το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, κατόπιν αίτησής τους, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος. Ωστόσο, οι υπόλοιποι υποψήφιοι και οι εκπαιδευτικοί που θα βρίσκονται στην ίδια αίθουσα στην οποία διαγνώστηκε το επιβεβαιωμένο κρούσμα κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών θα συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή στις εξετάσεις με αρνητικό τεστ.

Ως προς τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στη διεξαγωγή των εξετάσεων, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος, θα υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης. Από την άλλη, σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας των υποψηφίων που διαμένει στο ίδιο σπίτι βρεθεί θετικό, ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει κανονικά στις Πανελλαδικές με την επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος. Επιπλέον, εάν κάποια περιοχή χαρακτηριστεί ως «κόκκινη» εν μέσω Πανελλαδικών, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ από υποψήφιους και εκπαιδευτικό προσωπικό.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.: «Ο νους μας στους νέους και τις νέες που δοκιμάζονται στις εξετάσεις»

«Δεκάδες χιλιάδες νέοι και νέες δοκιμάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ως ετήσια εισφορά στον νέο Μινώταυρο της αριστείας. Μιας 'αριστείας' που αναπαράγει και διευρύνει τις ανισότητες, με λιγότερους και πιο συστημικά επιλεγμένους νέους και νέες στα πανεπιστήμια» ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές στην κυβέρνηση, η οποία «εφαρμόζει νέο εξεταστικό σύστημα που ψήφισε εν μέσω της σχολικής χρονιάς, εγκαινιάζοντας έναν νέο μηχανισμό επιλογής που νομιμοποιεί την απώλεια περίπου 30.000 θέσεων από τις 77.145 εξαγγελθείσες θέσεις στα ΑΕΙ, μειώνοντας τους εισακτέους στα μισά σχεδόν πανεπιστημιακά τμήματα».

Νίκος Φίλης: «Να πληρωθούν και οι 77.415 θέσεις εισακτέων στα ΑΕΙ»

«Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι φέτος μια μάχη με πολύ περισσότερη αγωνία από κάθε άλλη χρονιά. Φρόντισε γι’ αυτό η κυβέρνηση της Ν.Δ., μετατρέποντάς τις από στίβο κατάταξης σε διαγωνιστική 'αρένα', φέρνοντας ριζικές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα που θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό έως και 30.000 περισσότερων παιδιών από τα πανεπιστήμια συγκριτικά με πέρσι» ανέφερε, από την πλευρά του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Απευθυνόμενος στους φετινούς αποφοίτους, υπογράμμισε πως «είστε η γενιά της πανδημίας, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια δοκιμαστήκατε σκληρά προσπαθώντας να κατακτήσετε τα εφόδια για τις εξετάσεις μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες, βιώσατε συνεχή lockdown στη λειτουργία των σχολείων, τα οποία η Ελλάδα κράτησε κλειστά για ένα από τα μεγαλύτερα διαστήματα παγκοσμίως, κάτι που αποδεικνύει τη θηριώδη και εγκληματική αποτυχία της κυβέρνησης και το υπουργείου Παιδείας στο κύριο καθήκον τους, να θωρακίσουν υγειονομικά την Εκπαίδευση».

Από την άλλη, «όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά κάνατε μάθημα σε πολυπληθή τμήματα, χωρίς αραίωση των τάξεων, χωρίς τον κατάλληλο αερισμό, με συνεχή κρούσματα που οδηγούσαν στο κλείσιμο τμημάτων ή ολόκληρων σχολικών μονάδων», ενώ «σας οδήγησαν σε τηλεκπαίδευση - φιάσκο, έθεσαν σε κίνδυνο τα προσωπικά σας δεδομένα παραδίδοντάς τα στην εταιρεία Cisco και απείλησαν τους καθηγητές σας και εσάς με τις κάμερες στην τάξη, που μετά την κατακραυγή απέσυραν άρον άρον». Τέλος, κάλεσε τους υποψηφίους στον αγώνα που θα δώσουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις για να καλυφθούν και οι 77.415 θέσεις ΑΕΙ, που -υποκριτικά- έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας. Για να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί άμεσα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Δίνουν τη μάχη κόντρα στα εμπόδια του υπουργείου Παιδείας

«Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δοκιμάστηκαν και αντεπεξήλθαν σε μια ιδιαίτερα απαιτητική σχολική χρονιά, κόντρα σε συνεχείς αλλαγές του υπουργείου Παιδείας, δυσκολίες και εμπόδια. Πανδημία, τηλεκπαίδευση, αλλαγή ύλης, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δυσκολεύουν την προσπάθεια των παιδιών να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους» ανέφερε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ενώ ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία «στα παιδιά που με τη νιότη, τις γνώσεις, την επιμονή και το κουράγιο τους θα αλλάξουν τον κόσμο μας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL