Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Εμβόλιο mRNA / Τι πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες που θα κάνουν μαστογραφία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο mRNA / Τι πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες που θα κάνουν μαστογραφία

μαστογραφία
pixabay.com

Οι μαστογραφίες ρουτίνας πρέπει να γίνονται είτε πριν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, είτε τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με νέα σύσταση της αμερικανικής Εταιρείας Απεικόνισης του Μαστού.

Αυτό οφείλεται στο ότι τα εμβόλια μπορεί πρόσκαιρα να προκαλέσουν σε μερικές γυναίκες διόγκωση των λεμφαδένων γύρω από τις μασχάλες τους, κάτι που οφείλεται στην αντίδραση του σώματος καθώς παράγει νέα αντισώματα κατά του κορωνοϊού, αλλά θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένα ως ένδειξη καρκίνου σε μία μαστογραφία.

Η λεγόμενη «μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια» εμφανίζεται μόνο στο 0,02% έως 0,04% των μαστογραφιών. Στις δοκιμές του εμβολίου της Moderna εμφανίστηκε στο 11,6% όσων πήραν την πρώτη δόση και στο 16% μετά τη δεύτερη δόση. Στην περίπτωση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech οι συμμετέχοντες δεν ρωτήθηκαν σχετικά με πιθανή διόγκωση των λεμφαδένων, όμως μερικοί ανέφεραν μια τέτοια παρενέργεια που διήρκεσε κατά μέσο όρο δέκα μέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Πιο αδιόρατες επιδράσεις στους λεμφαδένες, ορατές μόνο στις ακτινογραφίες-Χ, είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με την Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού, η οποία ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση της ότι καθώς καθίστανται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα και την εμφάνιση της μασχαλιαίας λεμφαδενοπάθειας μετά από τον εμβολιασμό για την Covid-19, είναι ίσως σωστό να αλλάξουν οι συστάσεις σχετικά με τον χρονισμό των μαστογραφιών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL