Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Πανελλαδικές εξετάσεις / Φρένο στα όνειρα των μαθητών βάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανελλαδικές εξετάσεις / Φρένο στα όνειρα των μαθητών βάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

ΑΙΘΟΥΣΑ

Αύριο ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τα γενικά λύκεια, υπό το βάρος της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία έχει υπολογιστεί ότι θα αφήσει εκτός δημόσιων πανεπιστημίων από 20.000 έως 30.000 εισακτέους, ενώ οι φετινοί υποψήφιοι θα έχουν να διαχειριστούν και τη μείωση των εισακτέων στις «περιζήτητες» σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η Έλσα Κορφιάτη είναι μαθήτρια Γ' Λυκείου σε σχολείο της Ν. Σμύρνης και, όπως λέει στην ΑΥΓΗ, στοχεύει σε σχολές που σχετίζονται με την Κοινωνιολογία και τις Κοινωνικές Επιστήμες. Όμως νιώθει ανασφάλεια και επιπλέον άγχος, γιατί, παρά το γεγονός ότι τα λύκεια παρέμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα και η ύλη δεν διδάχθηκε όπως θα έπρεπε, έχει να ξεπεράσει και το εμπόδιο της ΕΒΕ.

«Το γεγονός ότι πρέπει να δώσουμε Πανελλαδικές ύστερα από μια τέτοια χρονιά μας αγχώνει, γιατί νιώθουμε ότι οι πιθανότητες να μπούμε σε μια σχολή είναι ακόμη λιγότερες, καθώς υπάρχει η ΕΒΕ που θα μειώσει τους εισακτέους. Η προετοιμασία μας φέτος δεν ήταν επαρκής. Το σχολείο ήταν κλειστό για μεγάλο διάστημα, το φροντιστήριο γινόταν μέσω τηλεκπαίδευσης και ήταν δύσκολο να αφομοιωθεί όλη η ύλη» λέει η ίδια.

«Επιπλέον, η ανακατανομή των θέσεων μας φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς πολλές οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα -ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας- να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε άλλη πόλη. Αυτό συμβαίνει και στη δική μου περίπτωση, γι' αυτό στοχεύω να περάσω στην Αθήνα. Βλέπουμε γενικότερα έναν ελιτισμό της κυβέρνησης εις βάρος των φετινών υποψηφίων και τρομερή απαξίωση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο θα έχει λιγότερους εισακτέους και πανεπιστημιακή αστυνομία. Θέλει να μετατρέψει τα ΑΕΙ σε χώρους που δεν σχετίζονται με αυτό που ονειρευόμαστε για τις σπουδές μας. Και ξεκάθαρος σκοπός της από την αρχή ήταν να ενισχύσει την ιδιωτική εκπαίδευση και τα κολέγια με κάθε κόστος».

Κυβερνητική αναλγησία

Από την πλευρά της, η Νεφέλη Καρτελιά, μαθήτρια σε σχολείο του Περιστερίου, κάνει λόγο για «αναλγησία από πλευράς της κυβέρνησης», η οποία φέτος αποφάσισε να τιμωρήσει τους μαθητές με την εφαρμογή της ΕΒΕ. Όπως λέει στην ΑΥΓΗ, θέλει να περάσει στη Νομική Αθήνας. Εάν δεν τα καταφέρει, θα περάσει σε κάποια άλλη σχολή της πρωτεύουσας, έτσι ώστε να μπει στη Νομική με κατατακτήριες, γιατί τα περιθώρια για σπουδές στην επαρχία είναι στενά.

«Πολλοί μαθητές δεν αισθάνονται έτοιμοι να δώσουν Πανελλαδικές, γιατί ο εγκλεισμός και η τηλεκπαίδευση δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Το να ακούμε καθημερινά για νεκρούς με νούμερα, για περιστατικά αστυνομικής βίας και πανεπιστημιακές αστυνομίες, προφανώς επηρεάζει την ψυχολογία μας. Κι είναι απάνθρωπο να έρχεται το υπουργείο και να εφαρμόζει τέτοια σκληρή πολιτική. Γιατί αποκλείει μαθητές να μπουν στο Πανεπιστήμιο και να ανοίξουν καινούργιους δρόμους στη ζωή τους» επισημαίνει.

«Η μείωση των θέσεων σε σχολές της Αθήνας μάς δημιούργησε άγχος. Είναι λογικό να υπάρχουν αυξημένες θέσεις στα κεντρικά πανεπιστήμια, όταν στην Αθήνα ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Όσοι αποκλειστούν θα βρεθούν στη διαδικασία να ψάξουν ιδιωτικό κολέγιο, που δεν έχει καμία σχέση με την ακαδημαϊκή εμπειρία που προσφέρει το δημόσιο ΑΕΙ. Άρα, με λίγα λόγια, το υπουργείο μάς λέει είτε να πάμε να σπουδάσουμε στην επαρχία είτε σε ιδιωτικά κολέγια. Μας βλέπει σαν αριθμούς για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων λίγων και εκλεκτών» λέει η Νεφέλη.

Εμπόδιο για χιλιάδες μαθητές

Η Κυριακή Διαμάντη είναι μαθήτρια σε λύκειο της Δάφνης. Βασική της στόχευση είναι οι Επιστήμες Υγείας και, όπως λέει στην ΑΥΓΗ, προτιμά να περάσει στην Αθήνα.

«Η ΕΒΕ είναι ένα επιπλέον εμπόδιο για εμάς που έχουμε κάνει μόλις δύο μήνες διά ζώσης μάθημα, ενώ η μείωση της ύλης ήταν μικρή. Εγώ, προσωπικά, προτιμώ να περάσω σε κάποια σχολή στην Αθήνα γιατί τα οικονομικά είναι δύσκολα. Εάν περάσω στην επαρχία, θα πάω μόνο εφόσον πρόκειται για μια σχολή που ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις μου. Αλλιώς θα ξαναδώσω Πανελλαδικές του χρόνου», λέει η Κυριακή. «Είχα σκεφτεί ακόμη και να τα παρατήσω, αλλά στο τέλος αποφάσισα να δώσω και να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL