Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Σεξουαλική παρενόχληση / Άνοιξαν τα στόματα στο EΜΜΕ του ΕΚΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεξουαλική παρενόχληση / Άνοιξαν τα στόματα στο EΜΜΕ του ΕΚΠΑ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Κάτι που στην αρχή ακουγόταν σαν «φήμη» μεταξύ των φοιτητών μετατράπηκε σε θύελλα που συμπαρέσυρε τις καταχρηστικές συμπεριφορές του διδάσκοντα, ο οποίος πλέον βρίσκεται σε «αποχή» από τα καθήκοντά του.

Ζητούσε γυμνές φωτογραφίσεις φοιτητριών

Οι δεκάδες καταγγελίες φοιτητριών που βγήκαν στη δημοσιότητα έκαναν λόγο για σεξουαλική παρενόχληση που δέχονταν από τον συγκεκριμένο καθηγητή, ο οποίος καλούσε τις φοιτήτριες σε... γυμνές φωτογραφίσεις. Δεν πρόκειται για καινούργια περιστατικά, αλλά για μια κατάσταση που διαιωνιζόταν επί χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταθέσεις, ως διδάσκων οπτικοακουστικών μέσων σε ένα από τα μαθήματά του, είχε αναθέσει ως προαιρετική εργασία στους φοιτητές να στείλουν «δύο καλλιτεχνικές φωτογραφίες, μία ολόσωμη και μία με ένα μέρος του σώματός τους». Στη συνέχεια, επικοινωνούσε με ορισμένες φοιτήτριες, τις οποίες καλούσε να πάνε στο εργαστήριό του και να φωτογραφηθούν γυμνές για «να νιώσουν καλύτερα με το σώμα τους», ενώ εξαπέλυε συνεχώς ερωτικά υπονοούμενα και τους έστελνε παραβιαστικά μηνύματα στο Facebook.

Στην αρχή, αυτά κυκλοφορούσαν σαν φήμες στους κόλπους της σχολής, που μιλούσαν για ανάρμοστη και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά του συγκεκριμένου, για διακρίσεις, εκφοβισμό και περίσσια οικειότητα προς τις φοιτήτριες του τμήματος. Ωστόσο, έπειτα από λίγο, μετατράπηκαν σε επίσημες καταγγελίες από τον Σύλλογο Φοιτητών, που ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή του από το ΕΚΠΑ.

Παραβιαστικά μηνύματα

«Ακουγόταν σαν φήμη για αρκετά χρόνια στη σχολή μας ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής παρενοχλούσε σεξουαλικά φοιτήτριες. Από το 2016, που ήμουν εγώ φοιτήτρια, το συζητούσαμε με τους συμφοιτητές μου, ενώ κινητοποιηθήκαμε και στα όργανα του Τμήματος, δηλαδή στη Γενική Συνέλευση των καθηγητών», λέει στην ΑΥΓΗ η 23χρονη Μαρία Γεωργακοπούλου, απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ.

Όπως επισημαίνει η ίδια, «ο καθηγητής αυτός επιθυμούσε να μιλάμε κυρίως μέσα από τα social media, δημιουργώντας γκρουπ για τα παιδιά που συμμετέχουν στα μαθήματά του. Και έλεγε ως πρόφαση ότι αυτό γίνεται για να είναι 'αμεσότερη' η επικοινωνία. Ωστόσο, αυτό του έδινε τη δυνατότητα να μπορεί εύκολα να στείλει και προσωπικά μηνύματα. Χαρακτηριστικό ήταν ότι, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν απαντούσε στο ακαδημαϊκό του μέιλ, όπου μπορούσαμε ως φοιτητές να διατυπώσουμε όποιες απορίες είχαμε σχετικά με το μάθημα».

Παράλληλα, πέρα από τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τα αδικήματα που βαραίνουν τον εν λόγω διδάσκοντα αφορούν περιστατικά bullying, ρατσιστικές και αντιδεοντολογικές συμπεριφορές τόσο προς τους φοιτητές όσο και προς τους καθηγητές.

Καμία ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές

«Το θέμα άρχισε να φουντώνει πάλι το 2019, καθώς ο συγκεκριμένος καθηγητής συνέχιζε να έρχεται στη σχολή, παρ΄ όλο που για ένα χρόνο είχε σταματήσει να διδάσκει. Οπότε, από εκείνο το σημείο και έπειτα, από παρακίνηση των φοιτητών, άρχισαν να κατατίθενται οι πρώτες καταγγελίες» λέει η Μαρία.

Τελικά, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε∆Ε) προκειμένου να διερευνηθούν τα επίμαχα περιστατικά. Έτσι, με πρυτανική πράξη που κοινοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, ανακοινώθηκε η αποχή τού εν λόγω διδάσκοντος από τα μαθήματα που έκανε  -μάθημα, εργαστήριο, σεμινάρια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο διδάσκων θα πληρώνεται, αλλά δεν θα κάνει μαθήματα και, φυσικά, δεν θα έρχεται σε επαφή με φοιτητές, μέχρι να βγει η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

«Σίγουρα είναι μια θετική έκβαση. Δεν θα είμαστε ευχαριστημένες με τίποτα λιγότερο από την οριστική απομάκρυνσή του από το πανεπιστήμιο», σχολιάζει η Μαρία. «Για να μην ξαναφοβηθεί καμία άλλη φοιτήτρια και κανένας άλλος φοιτητής. Είναι πολύ σημαντικό όταν αναγνωρίζουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές να μην φοβηθούμε και να τις καταγγέλλουμε. Τέτοια περιστατικά δεν είναι και δεν πρέπει να γίνουν κανονικότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL