Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Μόρια / Απαγόρευσαν σε δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τη δίκη για την πυρκαγιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόρια / Απαγόρευσαν σε δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τη δίκη για την πυρκαγιά

Μόρια
Eurokinissi

Ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 11 Ιουνίου η δίκη για την φωτιά που ξέσπασε και έκαψε ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου στις 8 Σεπτεμβρίου του 2020. Κατηγορούμενοι για την πυρκαγιά είναι 4 αιτούντων άσυλο αφγανικής καταγωγής.

Η δίκη διεξάγεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου, ενώ έξω από το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης. Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας, ενώ αργά το μεσημέρι κλήθηκαν να καταθέσουν και μάρτυρες υπεράσπισης.

Επικαλούμενος την τήρηση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, ο πρόεδρος της έδρας δεν επέτρεψε την παρουσία δημοσιογράφων, Ελλήνων και ξένων, καθώς και την παρουσία δύο διεθνών παρατηρητών από Ελβετία και Ισπανία. Σύμφωνα με τον ίδιο ο αριθμός των παρευρισκόμενων στην αίθουσα ήταν μεγαλύτερος από τα προβλεπόμενα.

Οι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν, με τον διευθυντή της τοπικής ιστοσελίδας astraparis.gr να υποστηρίζει στο δικαστήριο πως η παρουσία των δημοσιογράφων εξασφαλίζει τη δημοσιότητα της δίκης, που είναι όχι μόνο τυπικό αλλά και ουσιαστικό ζητούμενο για κάθε δίκη.

Όσον αφορά τη δίκη, σύμφωνα με πληροφορίες δεν εμφανίστηκε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ένας Αφγανός που επίσης είχε αιτηθεί άσυλο και φέρεται να ανήκει σε αντίπαλη φυλή από τους κατηγορούμενους. Στο δικαστήριο ωστόσο αναγνώστηκε η κατάθεση που είχε δώσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο, που είχε κατονομάσει 5 από τους 6 συνολικά κατηγορούμενους. Οι άλλοι δύο έχουν καταδικαστεί ήδη από δικαστήριο ανηλίκων με 5 χρόνια φυλάκιση.

Το δικαστήριο απέρριψε ενστάσεις των κατηγορουμένων καθώς οι συνήγοροί τους υποστήριζαν πως επρόκειτο για ανήλικους.

Απορρίφθηκε επίσης ένσταση που αφορούσε τη γλώσσα του δικογράφου που επιδόθηκε στους κατηγορούμενους και ήταν στην ελληνική, την οποία και δεν καταλαβαίνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL