Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Πάτρα / Η δημοτική μπάντα θα ηχήσει ξανά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάτρα / Η δημοτική μπάντα θα ηχήσει ξανά

ΜΠΑΝΤΑ ΠΑΤΡΑ

Τρομπέτες, σαξόφωνα, κλαρινέτα, κόρνα, τύμπανα, όμποε και κρουστά, παίρνοντας φωνή από τις παρτιτούρες και ζωή από την μπαγκέτα του μαέστρου, θα ηχήσουν ξανά! Και κάπως έτσι η ιστορική δημοτική μπάντα Πατρέων θα μας χαρίσει ξανά αυτό που μοναδικά ξέρει να κάνει. Αρμονία και ψυχική ανάταση! Η είδηση έχει σκορπίσει ανακούφιση στην πόλη της Πάτρας, αλλά και σε όλους τους μουσικούς που άοκνα εργάζονται σε δημοτικές μπάντες απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα.

Μπορεί το μήνυμα διάσωσης της δημοτικής μπάντας να έρχεται από τη μακρινή Φλώρινα, αλλά το παράδειγμα ακολούθησε με καθυστέρηση και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος πελαγοδρομούσε για περίπου δύο χρόνια αρνούμενος να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη αμοιβή για τους 36 μουσικούς της δημοτικής μπάντας. Να σημειωθεί ότι η λύση που τελικώς ακολούθησε ο Κ. Πελετίδης είχε προταθεί προ διετίας από την παράταξη «Ώρα Πατρών», όμως ο δήμαρχος αρνείτο πεισματικά να την εφαρμόσει.

Ωστόσο, προ ημερών, με εντολή του δημάρχου Κ. Πελετίδη συνεδρίασε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων προκειμένου να λάβει απόφαση για την αποκατάσταση της αδικίας, που αφορούσε στην καταβολή αμοιβής στους 36 μουσικούς της ιστορικής δημοτικής μπάντας.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη να βελτιώσουμε το παραγόμενο πολιτιστικό αποτέλεσμα, ιδίως σε μία εποχή που η τοπική κοινωνία έχει δοκιμαστεί από τον μακροχρόνιο εγκλεισμό και την απομόνωση που επέβαλαν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που ενέσκηψε», παραδέχεται, στο κείμενο της εισήγησής της, η δημοτική αρχή Πελετίδη, πρόταση η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή από τα μέλη του Δ.Σ. του πολιτιστικού οργανισμού.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε ότι «η συμμετοχή των συγκεκριμένων μουσικών στις δημόσιες εκδηλώσεις της μπάντας θα πραγματοποιείται έναντι προκαθορισμένης κατά αποκοπή αποζημίωσης με έκδοση τίτλου κτήσης (πρώην αποδεικτικό δαπάνης) ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσίας, λύση η οποία άλλωστε έχει εφαρμοστεί και από άλλα δημοτικά νομικά πρόσωπα ανά την επικράτεια σε ανάλογες περιπτώσεις».

Έτσι, αποφασίστηκε ότι για την περίοδο από 1η Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 θα εξασφαλιστεί για 16 εμφανίσεις η συνολική δαπάνη των 28.050 ευρώ για τους εμπειροτέχνες μουσικούς και 5.270 ευρώ για τους επαγγελματίες μουσικούς. Στην απόφαση του Πολιτιστικού Οργανισμού αναφέρεται ότι «οι απαιτούμενες για τις εκδηλώσεις πρόβες συμπεριλαμβάνονται στην ως άνω αμοιβή ανά άτομο και εκδήλωση».

«Μετά από οκτώ χρόνια, νιώθουμε δικαιωμένοι γι' αυτήν την απόφαση της δημοτικής αρχής», δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο μουσικός Δημήτρης Μπεγλερίδης. Όμως, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η προβλεπόμενη αμοιβή είναι εντελώς εξευτελιστική, γιατί από την 1η Ιουλίου έως την 31 Δεκεμβρίου του 2021 ο κάθε μουσικός μπορεί να κάνει το μέγιστο 16 υπηρεσίες με αμοιβή για κάθε υπηρεσία στα 50 ευρώ μεικτά. Που πρακτικά σημαίνει ότι από τα 800 ευρώ πρέπει να αφαιρεθούν η παρακράτηση φόρου 20% και τέλος χαρτοσήμου 3,6%, που συνεπάγεται ότι η καθαρή αμοιβή είναι στα 500 ευρώ». «Πάντως, είναι θετικό ότι επιστρέφουμε στη δημοτική μπάντα Πατρέων», σημειώνει ο Δημ. Μπεγλερίδης.

«Ευτυχώς, μετά από δύο χρόνια ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης υλοποιεί την απόφαση την οποία είχε προτείνει η ‘Ώρα Πατρών’ από το 2019 λαμβάνοντας πλέον σάρκα και οστά», σχολιάζει στην ΑΥΓΗ ο επικεφαλής της «Ώρας Πατρών» Γιώργος Ρώρος και καταλήγει λέγοντας: «Έστω και με χρονοκαθυστέρηση, η μπάντα θα παιανίσει!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL