Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Δημήτρης Κάρναβος / Ο παροιμιώδης αυταρχισμός του δημάρχου Καλλιθέας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Κάρναβος / Ο παροιμιώδης αυταρχισμός του δημάρχου Καλλιθέας

Καλλιθέα ΚΑΡΝΑΒΟΣ

Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα αυτοδιοικητικά πράγματα προχώρησε ο γαλάζιος δήμαρχος Καλλιθέας και Β΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος, προκειμένου να εκφοβίσει τους δημοτικούς υπαλλήλους που αντιστέκονται στην ίδρυση αναπτυξιακού οργανισμού, δεν δίστασε ακόμη και να καλέσει την ομάδα ΔΙΑΣ για να κάνει συλλήψεις. Η ενέργειά του αυτή έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στις τάξεις των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Ασκούνη να εγκαλεί τον δήμαρχο για «αυταρχισμό»!

Το παράνομο "εντέλλεσθαι"

Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που ο δήμαρχος Καλλιθέας επέλεξε την Παρασκευή να αποστείλει στην Υπηρεσία Πρωτοκόλλου έγγραφο με την ένδειξη «εντέλλεσθαι» προκειμένου να πρωτοκολληθεί και ακολούθως να διανεμηθεί σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ώστε να συγκληθεί η Οικονομική Επιτροπή του δήμου και στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο για να ληφθεί απόφαση για τη συγκρότηση του διαδημοτικού αναπτυξιακού οργανισμού.  Όμως ο δήμαρχος «ξέχασε» ότι αυτή η εντολή του ήταν εκτός νομιμότητας, αφού για το θέμα της συγκρότησης αναπτυξιακού οργανισμού η ΠΟΕ - ΟΤΑ έχει πανελλαδικά κηρύξει απεργία - αποχή.

Παρ’ όλα αυτά, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση των δημοτικών υπαλλήλων, ο Δ. Κάρναβος όχι μόνο έστειλε το εκφοβιστικό έγγραφο, αλλά έκανε ένα βήμα παραπέρα. Γνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη στην Υπηρεσία Πρωτοκόλλου και λίγο πριν αποχωρήσουν λόγω της λήξης του ωραρίου της Παρασκευής, ο δήμαρχος σε μια κίνηση αυταρχισμού φρόντισε -όπως εκ των υστέρων παραδέχθηκε- να καλέσει την αστυνομία επικαλούμενος την παρακώλυση της υπηρεσίας.

Ο εκφοβισμός

Με το άκουσμα της είδησης ότι η ομάδα ΔΙΑΣ κατέφθασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην εν λόγω υπηρεσία προκειμένου να συλλάβει τους εργαζόμενους, άμεση ήταν η κινητοποίησή τους. Ο σύλλογος των εργαζόμενων του δήμου ζήτησε αμέσως από τον δήμαρχο να ανακαλέσει το έγγραφο με την ένδειξη «εντέλλεσθαι» και ταυτόχρονα τον κατήγγειλε για την επιλογή του να φέρει την αστυνομία μη σεβόμενος καν το δικαίωμα στην απεργία! Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η ακραία αυταρχική ενέργεια του δημάρχου είναι η δεύτερη κατά σειρά στην προσπάθειά του να «σπάσει» την πανελλαδική απεργία - αποχή από τις διαδικασίες εισαγωγής και λήψης αποφάσεων στα αρμόδια όργανα της ίδρυσης αναπτυξιακού οργανισμού.

Για «πρακτικές του παρελθόντος που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα στη συνείδηση των πολιτών» κάνει λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική Ζωής» Κώστας Ασκούνης, υπογραμμίζοντας ότι «η πρωτοφανής αυτή ενέργεια του δημάρχου δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, που προσπαθεί να λύσει τα όποια αιτήματα των εργαζομένων καταφεύγοντας στον αυταρχισμό και τον εκφοβισμό». Αναφορικά δε με την επιδίωξη του γαλάζιου δημάρχου να προχωρήσει στην ίδρυση αναπτυξιακού οργανισμού, ο Κ. Ασκούνης τονίζει: «Κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των βασικών αρμοδιοτήτων του δήμου με τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος εξουσίας, μέσω Ανωνύμου Εταιρείας, μας βρίσκει αντίθετους και συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων».

Η υποχώρηση

Μετά από τον σάλο, λοιπόν, ο δήμαρχος αναγκάστηκε σε οπισθοχώρηση! Αφού δέχθηκε να συναντήσει τον σύλλογο εργαζομένων, παραδέχθηκε ότι ο ίδιος κάλεσε την αστυνομία, ισχυριζόμενος δήθεν πως ουδέποτε ζήτησε τη σύλληψη των εργαζομένων. Ακολούθως, ο Δ. Κάρναβος έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα του δήμου να σκίσει ενώπιον των εργαζομένων το έγγραφο με την ένδειξη «εντέλλεσθαι». Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι κινήθηκε εκτός νομιμότητας παραβιάζοντας την απεργία - αποχή των εργαζομένων!

Όμως, παρά την οπισθοχώρηση του γαλάζιου δημάρχου, οι εργαζόμενοι με τους οποίους συνομίλησε η ΑΥΓΗ δηλώνουν ότι βρίσκονται σε εγρήγορση, γιατί ο δήμαρχος έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους την πρόθεσή του να προχωρήσει στην ίδρυση του αναπτυξιακού οργανισμού. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι, παρά τις τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο του προς έγκριση καταστατικού του αναπτυξιακού οργανισμού, ο βασικός προσανατολισμός των ιδιωτικοποιήσεων παραμένει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL