Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Μάκης Βορίδης / Και προφορική εξέταση στον διαγωνισμό για τη Δημόσια Διοίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάκης Βορίδης / Και προφορική εξέταση στον διαγωνισμό για τη Δημόσια Διοίκηση

ΒΟΡΙΔΗΣ

Τους όρους του διαγωνισμού για την είσοδο στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) αλλάζει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών λίγο πριν από την εξ αναβολής προκήρυξή του!

Κι ενώ θα περίμενε κανείς να κατατεθεί μια συγκροτημένη νομοθετική ρύθμιση για την «αναβάθμιση» του ΕΚΔΔΑ, όπως άλλωστε ισχυρίζεται ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο τελευταίος φέρνει μια τροπολογία που, ενώ την έχει εξαγγείλει στους αρμόδιους βουλευτές, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν την είχε καταθέσει επισήμως, αλλά ατύπως στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες!

Στην «άτυπη» τροπολογία Βορίδη, λοιπόν, αλλάζουν οι όροι του διαγωνισμού και προστίθεται η προφορική εξέταση στο μάθημα γνώσεων με τον γενικό τίτλο «Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση», χωρίς να προσδιορίζεται ο διαμοιρασμός της βαθμολόγησης μεταξύ γραπτής και προφορικής εξέτασης. Αφετέρου δεν διευκρινίζονται οι συντελεστές βαρύτητας μεταξύ γραπτής και προφορικής εξέτασης του φακέλου. Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενους διαγωνισμούς η εξέταση φακέλου είχε συντελεστή 14% διαμοιρασμένο ισόποσα, δηλαδή 7% +7% μεταξύ γραπτής και προφορικής δοκιμασίας.

Για το μεν μάθημα της «Δημόσιας Διοίκησης και Διακυβέρνησης» η εξέταση είναι κατ’ εξοχήν σε επίπεδο γνώσεων, κάτι που αλλάζει για πρώτη φορά! Η δε εξέταση φακέλου αφορούσε σύνολο δημοσιευμάτων και επιστημονικών δημοσιεύσεων, προκειμένου κατά την προφορική εξέταση να διαπιστωθεί η συγκρότηση της προσωπικότητας και η γρήγορη και αποτελεσματική κρίση του εξεταζόμενου. Αυτές, λοιπόν, οι δυο δοκιμασίες αλλάζουν παραμονές της προκήρυξης του διαγωνισμού, που, ενώ είχε προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2021, πλέον μετατίθεται για το φθινόπωρο του ιδίου έτους.

«Μπορεί οι αλλαγές να είναι σημειακές, αλλά αυτό δεν αναιρεί το ότι μπορεί να είναι κρίσιμες» σχολιάζουν στην ΑΥΓΗ υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου που έχουν αποφοιτήσει από το ΕΚΔΔΑ. Εξηγούν, μάλιστα, ότι κινεί υποψίες η επιλογή του υπουργού Μ. Βορίδη για την μετατόπιση από την εξέταση συγκρότησης προσωπικότητας στην προφορική εξέταση γνώσεων.

Την ίδια ώρα φαίνεται ως θετική η ελαστικότητα στο εύρος των εξεταζόμενων ξένων γλωσσών, καθώς προστίθενται η ιταλική και η ισπανική. Αλλά ακόμη πιο θετική είναι η διαβεβαίωση που έδωσε ο πρόεδρος της  Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Γιώργος Σπανουδάκης σε ερώτηση του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστα Ζαχαριάδη ότι «η εκπαιδευτική διαδικασία που έχουν τα πάσης φύσεως ιδιωτικά κολέγια δεν παρέχει γνώσεις και κριτικές δεξιότητες τέτοιες που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL