Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Οι πρώτες απολύσεις στο δημόσιο με τη σφραγίδα της ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Οι πρώτες απολύσεις στο δημόσιο με τη σφραγίδα της ΝΔ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Λίνα Μενδώνη
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι επτά απολύσεις στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για ξεκάθαρα εκδικητικές διώξεις κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλει τις πρώτες απολύσεις που πραγματοποιούνται στο δημόσιο με τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, οι λόγοι της απόλυσης «είναι ξεκάθαρα εκδικητικοί, καθώς οι απολύσεις αφορούν 7 από τους 35 εργαζόμενους στο Ταμείο, αυτούς που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες μεταξύ άλλων ορίσθηκε ο συγκεκριμένος υπάλληλος ως εκκαθαριστής του Ταμείου και ορίσθηκε η διαδικασία της εκκαθάρισης, υπόθεση που εκδικάζεται την Τρίτη 8 Ιουνίου».

«Με την καταγγελία της σύμβασής τους, δηλαδή την απόλυσή τους, ολοκληρώνεται μια μεθόδευση που στοχεύει στην εργασιακή και οικονομική εξόντωση των συγκεκριμένων συναδέλφων, δεδομένου ότι δεν μπορούν καν να λάβουν το επίδομα ανεργίας, διότι δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, εξαιτίας της προηγούμενης θέσης των συμβάσεών τους σε καθεστώς αναστολής!» αναφέρει ο ενιαίος σύλλογος ΥΠΠΟ Αττικής.

Η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού, ο Κώστας Ζαχαριάδης, τομεάρχης Εσωτερικών, ο Πάνος Σκουρολιάκος, αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Αθήνας βρέθηκαν σήμερα στο ΥΠΠΟΑ για να διαμαρτυρηθούν για τις πρώτες απολύσεις στο δημόσιο και η δημοκρατία των «Αρίστων».

βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΠΟΑ

«Η κ. Μενδώνη με τον ίδιο δημοκρατικό σεβασμό που έχει αντιμετωπίσει πλείστα όσα θέματα, αντιμετώπισε και τους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν είχε χρόνο και τους παρέπεμψε στο διευθυντή του γραφείου της. Επειδή όμως οι πρώτες απολύσεις στο δημόσιο δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό –μην ξεχνάμε και το εργασιακό νομοσχέδιο- ας γνωρίζει η κ. Μενδώνη ότι όσες αντιδημοκρατικές μεθόδους και αν χρησιμοποιήσει δεν πρόκειται οι απολυμένοι συμπολίτες μας να μείνουν ανυπεράσπιστοι» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Η ανακοίνωση του Ενιαίου συλλόγου ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων

«Την απόλυση επτά (7) εργαζομένων από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας κοινοποίησε στις 31/5/2021 ο εκκαθαριστής του Ταμείου Ευάγγελος Χουντάλας!

Η πρωτοφανής και απαράδεκτη αυτή ενέργεια του διορισμένου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκκαθαριστή έρχεται να επισφραγίσει μια διαδικασία που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν τέθηκαν σε καθεστώς “αναστολής σύμβασης” μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2020, αρχικά δύο και στη συνέχεια άλλοι πέντε εργαζόμενοι.

Στη συνέχεια, με νέα του απόφαση στις 17 Δεκεμβρίου, ο εκκαθαριστής έθεσε όλους τους παραπάνω εκ νέου σε καθεστώς αναστολής της εργασίας από 21-12-2020 έως και 31-8-2021, χωρίς ούτε καν να προβλεφθεί κάποια αποζημίωση για το διάστημα της αναστολής ούτε βέβαια να μπορούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να λάβουν έστω τα 534 ευρώ λόγω κόβιντ.

Τώρα, με την καταγγελία της σύμβασής τους, δηλαδή την απόλυσή τους, ολοκληρώνεται μια μεθόδευση που στοχεύει στην εργασιακή και οικονομική εξόντωση των συγκεκριμένων συναδέλφων, δεδομένου ότι δεν μπορούν καν να λάβουν το επίδομα ανεργίας, διότι δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, εξαιτίας της προηγούμενης θέσης των συμβάσεών τους σε καθεστώς αναστολής!

Οι παραπάνω εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί από το 1997 έως το 2008 και σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4598/2019, όπου προβλέφθηκε το πέρασμα της λειτουργίας του παιδικού σταθμού και της λειτουργίας των κατασκηνώσεων στο ΥΠΠΟΑ και η ένταξη των εργαζομένων στις δομές του, θα έπρεπε ήδη να έχουν ενταχθεί στις προσωποπαγείς θέσεις που είχαν προβλεφθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Παρότι υπέβαλαν την προβλεπόμενη αίτηση και, κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών τους, συντάχθηκε σχετική έκθεση, η οποία διαβιβάστηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το οποίο έκρινε ότι πληρούν τις απαιτήσεις των άρθρων 4 έως 9 του Υπαλληλικού Κώδικα και τα τυπικά προσόντα της εκπαιδευτικής βαθμίδας και της ειδικότητας τους και γνωμοδότησε θετικά υπέρ της μεταφοράς τους στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τώρα απολύονται!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL