Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C24.1°C
1 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.1°C23.2°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C27.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.5°C27.1°C
1 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C20.9°C
3 BF 64%
Εμβολιασμός / Υποχρεωτική χορήγηση, με προθεσμία και εμπλοκή των προσωπικών γιατρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβολιασμός / Υποχρεωτική χορήγηση, με προθεσμία και εμπλοκή των προσωπικών γιατρών

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τις προτάσεις του για δύο κινήσεις που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού στις ευπαθείς ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου υστερεί η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, διατύπωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

«Δεν μπορεί η Ισπανία να είναι εμβολιασμένη 100% στους πάνω από 80 ετών, 90% στους πάνω από 60 ετών και εμείς να έχουμε νούμερα 30% και 40% κάτω. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού πρέπει να σκεφτεί να μπορούν να κάνουν εμβολιασμούς οι θεράποντες γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αυτοί που έχει ο κάθε ασθενής. Να γίνει μία διευθέτηση για οικονομική αποζημίωση στους συνεργαζόμενους γιατρούς. Υπάρχουν εμβόλια με σχετικά εύκολα logistics πλέον. Έτσι θα επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί», είπε ο κ. Τζανάκης, προσθέτοντας αμέσως μετά ότι «πρέπει επίσης να μπει χρονικό όριο στις πλατφόρμες, να ξέρουν οι πολίτες ότι πρέπει να εμβολιαστούν π.χ. μέχρι τέλος Αυγούστου, αλλιώς δεν θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού».

Την επείγουσα ανάγκη «να πετύχουμε ανοσία άνω του 90%, 95%» υπογράμμισε στην ίδια εκπομπή ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος. «Πρέπει ο εμβολιασμός να είναι καθολικός και υποχρεωτικός, για να σώσουμε τον συνάνθρωπό μας. Είναι ζήτημα δημόσιας Υγείας. Υποχρεωτικός σε όλους. Όσο μένουν ανεμβολίαστοι ο κορωνοϊός κυκλοφορεί, διασπείρεται, μεταλλάσσεται. Ο φόβος μου είναι μην δω διασωληνωμένο έναν πλήρως εμβολιασμένο. Αν τον δω κι αυτόν, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα, αν το στέλεχος του κορωνοϊού ξεπεράσει τα υπάρχοντα εμβόλια. Είναι καιρός πριν μιλάμε για τέταρτο κύμα, πέμπτο κύμα, να δούμε ... προνόμια θέλετε; Κριτήρια; Για να ξεμπερδεύουμε με αυτή την μάστιγα, πρέπει να υπάρχει καθολικός εμβολιασμός», όπως είπε. 

Νωρίτερα, ο κ. Τζανάκης περιέγραψε την τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα, όπου μπορεί «τις τελευταίες ημέρες τα μοντέλα να "διορθώνουν" προς το καλύτερο, οπότε θα πλησιάσουμε λίγο νωρίτερα το ψυχολογικό όριο των 1.000 κρουσμάτων», αλλά, παρότι σε μία τέτοια περίπτωση, «κατεβαίνουμε σκαλοπάτι στην επιδημιολογική ταξινόμηση του ECDC, δεν σημαίνει τίποτε αυτό, είναι ψηλά τα κρούσματα, δεν είμαστε ευχαριστημένοι με 1.000 ή 800 κρούσματα». «Δεν είμαστε μάντεις, αλλά το μοντέλο που τρέξαμε δείχνει ότι αν όλα πάνε καλά, αν συνεχιστεί ο εμβολιασμός, σε 1,5 μήνα περίπου θα περιοριστούμε σε χαμηλά τριψήφια νούμερα. Προς τα μέσα Ιουλίου ευελπιστούμε ότι θα είμαστε κάτω από 500 κρούσματα. Το θέμα είναι να μην φέρουν οι τουρίστες κάποια μετάλλαξη τύπου Ινδίας, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα», όπως προειδοποίησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL