Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C20.2°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.6°C18.3°C
2 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.0°C18.7°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.5°C19.8°C
3 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
0 BF 88%
Κομισιόν / Ανησυχία για τα «ηχητικά κανόνια» κατά προσφύγων στον Έβρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν / Ανησυχία για τα «ηχητικά κανόνια» κατά προσφύγων στον Έβρο

Κανόνι ήχου
AP Giannis Papanikos

Αποστάσεις από την ελληνική κυβέρνηση πήρε η Κομισιόν για την χρησιμοποίηση κανονιών ήχου από στα σύνορα του Έβρου. Η Κομισιόν επιφυλάχθηκε να απαντήσει όταν θα λάβει τις απαραίτητες εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές, σημειώνοντας ότι «ο τρόπος φύλαξης των συνόρων κάθε χώρας είναι αρμοδιότητα της χώρας», αλλά τα «μέτρα που λαμβάνονται στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να είναι αναλογικά και πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τους νόμους περί ασύλου της ΕΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κομισιόν παρακολουθεί τις αναφορές των διεθνών μέσων με ανησυχία καθώς τα «κανόνια ήχου» χρησιμοποιούνται για την αποτροπή της διέλευσης των συνόρων στην Ελλάδα και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές ζητώντας περισσότερες πληροφορίες, όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος εκπρόσωπο της Κομισιόν, Άνταλμπερτ Γιάνς, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σχετικά κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε ότι «ενώ η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τοποθέτηση των υποδομών στα σύνορα είναι ευθύνη των κρατών μελών, αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Τόνισε μάλιστα ότι «οι νόμοι ή τα μέτρα που λαμβάνονται στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να είναι αναλογικά και πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τους νόμους περί ασύλου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μη επαναπροώθησης».

Επισήμανε επίσης ότι η Κομισιόν «στο πλαίσιο του Νέου Συμφώνου (για τη μετανάστευση και το άσυλο), προτείνει ένα αξιοπρεπές και ανθρώπινο σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων γρήγορων και δίκαιων διαδικασιών και ενός μηχανισμού παρακολούθησης στα εξωτερικά σύνορα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Brussels Times, αρκετοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του ομοσπονδιακού υφυπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Σάμι Μαχντί (CD&V), έχουν επικρίνει τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας από την Ελλάδα κατά της άφιξης των μεταναστών και ζήτησαν τόσο από τη χώρα όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσουν μια εξήγηση.

«Είμαι απολύτως υπέρ της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά είμαι περισσότερο υπέρ της προστασίας των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε ο Μαχντί και συμπλήρωσε: «Ο στόχος δεν είναι να αποτρέψουμε όλους τους μετανάστες, αλλά να έχουμε καλύτερο έλεγχο στη μετανάστευση. Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει με ανθρώπινο τρόπο»/

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφσταντ καταδίκασε και αυτός την εν λόγω τακτική στο Twitter γράφοντας ότι «είμαστε αδύναμοι απέναντι στον ισχυρό (Πούτιν, Ερντογάν, Erdogan, Κίνα) και σκληροί έναντι του αδύναμου. Αυτή είναι η “σκληρή μας δύναμη”; Είναι αυτή η γεωπολιτική αναβίωση της Ευρώπης; Ένα “κανόνι ήχου” για να πνίξει τις κραυγές των απελπισμένων προσφύγων... και νόμιζα ότι η Ευρώπη ήταν ο πρωταθλητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε στην ανάρτησή του.

https://twitter.com/guyverhofstadt/status/1400198540014596111

Ενάντια στην προμήθεια του «ηχητικού κανονιού» τάχθηκε και η Πρωτοβουλία Αστυνομικών επισημαίνοντας ότι «επιβεβαιώνεται πως εχθρός είναι ο πρόσφυγας που ζει στις άθλιες συνθήκες των hot spot, εχθρός είναι ο λαός μας που θα βγει στο δρόμο να διεκδικήσει τα δικαιώματα του».

Το θέμα αναδείχθηκε από διεθνή μέσα ανάμεσά τους το Associated Press και η Deutsche Welle που κατέγραψαν μια πρώτη δοκιμή του ηχητικού κανονιού από την Ελληνική Αστυνομία στα σύνορα με τον Έβρο, τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να παρουσιάσει ως φρούριο. Σημειώνεται ότι το ηχητικό κανόνι της ΕΛΑΣ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μόνιμη βλάβη στην ακοή.

https://twitter.com/dwnews/status/1399931277218770949

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL