Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.2°C17.3°C
0 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.3°C17.7°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.0°C17.7°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.9°C11.5°C
0 BF 76%
Εμβόλιο / Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των προσφύγων

Εμβολιασμός πρόσφυγα
(INTIME NEWS/ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ)

Στην εμβολιαστική εκστρατεία εντάχθηκαν από σήμερα και οι πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες που διαβιούν στη χώρα, αν και προς το παρόν καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος τους.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί προσφύγων έγιναν σήμερα στη δομή του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, στη ΒΙΑΛ στη Χίο και στο Βαθύ της Σάμου, όπου θα συνεχιστούν και αύριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι εμβολιασμοί των προσφύγων θα πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τη διάθεση των χρησιμοποιούμενων μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται και οι αιτούντες άσυλο σε Κω, Λέρο και στις πρώτες δέκα δομές στην ενδοχώρα.

Στη Μυτιλήνη σήμερα, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, ο εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε ανά ομάδες των πέντε ατόμων στο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας που είχε δωρίσει η ολλανδική κυβέρνηση.

«Καθώς τα εμβόλια δεν μπορούν να παραμείνουν πολλή ώρα έξω από το ψυγείο, οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και κατόπιν ραντεβού και πάντα μέσα στο ΚΥΤ ώστε να μην επιβαρύνονται οι εμβολιαστικές γραμμές της τοπικής κοινότητας» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ Νίκος Μπαμπάκος.

Στη δομή της ΒΙΑΛ Χίου θα παραβρεθούν αύριο, Παρασκευή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Οι προτάσεις του ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσε σήμερα μια νέα έκθεση που παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στους πληθυσμούς μεταναστών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ορισμένες ομάδες μεταναστών εκπροσωπούνται δυσανάλογα σε κρούσματα COVID-19, νοσηλεία και θανάτους, καθώς και στα ποσοστά εμβολιασμού. Μεταξύ των μεταναστών που εκπροσωπούνται δυσανάλογα σε κρούσματα COVID-19, νοσηλείες και θάνατοι, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσής τους στο SARS-CoV-2 περιλαμβάνουν επαγγελματικό κίνδυνο, πυκνή διαμονή και χαμηλότερα επίπεδα προσβασιμότητας σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων δημόσιας υγείας .

Η έκθεση εξετάζει επίσης τις αναδυόμενες ενδείξεις για χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού COVID-19 μεταξύ των μεταναστών, συχνά λόγω μεγαλύτερης διστακτικότητας, παραπληροφόρησης και προβλημάτων πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

https://twitter.com/ECDC_EU/status/1400363345727918080

Η έκθεση προτείνει τα εξής:

  • Στοχευμένα μηνύματα δημόσιας υγείας που θα παράγονται από κοινού με τις πληγείσες κοινότητες, με πληροφορίες και μηνύματα που μεταφράζονται σε βασικές γλώσσες μεταναστών και διαδίδονται αποτελεσματικά.
  • Καινοτόμες επιλογές πολιτικής που μπορούν να υποστηρίξουν ομάδες μεταναστών σε κίνδυνο για να ελαχιστοποιήσουν τη μετάδοση και να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τον εμβολιασμό.
  • Κέντρων υποδοχής και κράτησης να ακολουθούν τις οδηγίες αποστάσεων και υγιεινής COVID-19, παρέχοντας παράλληλα δωρεάν και δίκαιη πρόληψη, θεραπεία και φροντίδα στους μετανάστες σε αυτές τις ρυθμίσεις.
  • Διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης για τους μετανάστες στα εμβόλια COVID-19 και εξασφάλιση δίκαιης πρόσληψης, ιδίως σε μετανάστες που αντιμετωπίζουν εμπόδια ή αποκλείονται από τα συστήματα υγείας και εμβολιασμού.
  • Δημιουργία εμπιστοσύνης με τις κοινότητες μεταναστών γύρω από το εμβόλιο, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες και τον προσδιορισμό καινοτόμων σημείων πρόσβασης για το εμβόλιο για τους μετανάστες που δεν είναι εγγεγραμμένοι σε γενικά συστήματα υγείας.
  • Ενίσχυση των συνεργασιών με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις σχετικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και τις κοινοτικές ομάδες, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, ομάδες δημόσιας υγείας και επαγγελματίες υγείας για την ανάπτυξη στρατηγικών δέσμευσης με κοινότητες μεταναστών

Ο ΕCDC σημειώνει ότι η ΕΕ / ΕΟΧ έχει συνολικό πληθυσμό 453 εκατομμύρια. Οι μετανάστες, που ορίζονται εδώ ως άνθρωποι που γεννήθηκαν σε διαφορετική χώρα από αυτήν που διαμένουν, αποτελούν το 12% αυτού του πληθυσμού το 2020. Επιπλέον, περίπου τέσσερα εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά εκτιμάται ότι ζουν στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL