Live τώρα    
37°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
37 °C
34.6°C42.0°C
4 BF 26%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
33 °C
31.6°C35.0°C
3 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
37 °C
34.0°C39.3°C
2 BF 33%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
36 °C
32.1°C41.1°C
2 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
36 °C
36.2°C36.9°C
4 BF 12%
Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών / Ομόφωνη καταδίκη για παραβίαση του Κράτους Δικαίου από Μητσοτάκη-Τσιάρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών / Ομόφωνη καταδίκη για παραβίαση του Κράτους Δικαίου από Μητσοτάκη-Τσιάρα

ΤΣΙΑΡΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δημοσιοποιεί το ομόφωνο ψήφισμα-καταδίκη του αποκλεισμού των Δικαστικών Ενώσεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 κατά την ετήσια Γενική Συνέλευσή της, με συμμετοχή εκπροσώπων από 33 χώρες

Ένα από τα κορυφαία προβλήματα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης που συζητήθηκε ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα όπως διαμορφώθηκε μετά την στρατηγική επιλογή του υπουργείου Δικαιοσύνης να αποκλείσει τις Δικαστικές Ενώσεις από όλες τις Επιτροπές που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τους Δικαστικούς Λειτουργούς. «Παραθέσαμε αναλυτικά συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν βάσιμα τους ισχυρισμούς μας», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση. «Οι Ευρωπαίοι Δικαστές θεωρούν απειλή για την Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου την πολιτική που ακολουθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα ο υπουργός Δικαιοσύνης και καλούν την ελληνική κυβέρνηση σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της. Το Ψήφισμα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών ήταν ομόφωνο και δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις της Ένωσής μας. Καλείται πλέον ο πρωθυπουργός της χώρας, στον οποίο κοινοποιούμε το ψήφισμα, να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα επαναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στις βασικές Αρχές του Κράτους Δικαίου ώστε να αποφύγουμε και στο μέλλον την διεθνή καταδίκη της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

«Προσωπικά εκτεθειμένος» ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος σε σχετική δήλωσή του τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκθέτει διεθνώς τη χώρα, θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου και τη δικαστική ανεξαρτησία.

«Κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα αποτελεί το ομόφωνο ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών που καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την αποτελεσματική, άμεση και χωρίς εξαιρέσεις συμμετοχή των δικαστικών ενώσεων στη εκκρεμή νομοπαρασκευαστική διαδικασία σύνταξης των νέων δικαστικών κωδίκων, από την οποία τις έχει αποκλείσει.

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι νομοθετικές μεταβολές που αφορούν την προαγωγή, την αξιολόγηση και ιδίως τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών δύνανται να αποτελέσουν απειλή για την δικαστική ανεξαρτησία και σημειώνει ότι «η μη συμμόρφωση ενός κράτους μέλους με αυτές τις βασικές αρχές είναι δυνατό να θεωρηθεί ως παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου».

Το ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών αφήνει εκτεθειμένο προσωπικά τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό, είχε υπεραμυνθεί των ενεργειών του, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστικές ενώσεις θα ερωτηθούν, εκ των υστέρων, για τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση στους υπό επεξεργασία δικαστικούς κώδικες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την στάση της, εκθέτει διεθνώς τη χώρα και θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου και την δικαστική ανεξαρτησία. Οφείλει αμέσως να αποκαταστήσει την θεσμική τάξη και να συμπεριλάβει τις δικαστικές ενώσεις στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία όλων των νομοθετημάτων που αφορούν το δικαστικό σώμα και ειδικά την επαγγελματική κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών».

«Στοπ στον θεσμικό κατήφορο Μητσοτάκη»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης σημειώνει από την πλευρά του ότι «η σημερινή είδηση για την σκληρή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών κατά της Ελληνικής Κυβέρνησης δυστυχώς ούτε μεμονωμένο περιστατικό είναι, ούτε κεραυνός εν αιθρία.

Είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο στο μακρόσυρτο σίριαλ "Δεξιά Και Κράτος Δικαίου", ένα κακοπαιγμένο σίριαλ που οδηγεί στην εγκαθίδρυση του μοντέλου Βίσεγκραντ στη χώρα μας.

Η εχθρική πολιτική της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη απέναντι στο Κράτος Δικαίου και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, ακραία ακόμη και για τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ως τμήμα της οποίας αρέσκεται να αυτοπροδιορίζεται, δεν είναι, ποτέ δεν ήταν μια αντιπολιτευτική υπερβολή. Είναι μια στρατηγική που βρισκεται σε εφαρμογή από την πρώτη μέρα εγκαθίδρυσης του λεγόμενου Επιτελικού Κράτους, και μετρά ήδη τα πρώτα της «θύματα», με κορυφαίο ανάμεσά τους την εισαγγελέα κα. Ε.Τουλουπάκη.

Η ανοιχτή πλέον έκφραση ανησυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών δεν εκθέτει απλά τη χώρα στα μάτια της Δημοκρατικής Ευρώπης, αλλά επιβεβαιώνει με επίσημο τρόπο τις ανησυχίες που ήδη εκφράζονται ανοιχτά και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις Επιτροπές του, ανησυχίες που συζητούνται πλέον ανοιχτά.

Η Ευρώπη προειδοποιεί. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σταματήσει τον θεσμικό κατήφορο πριν δημιουργήσει στη χώρα συνθήκες θεσμικής εκτροπής.

Η Ελλάδα θα παραμείνει Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου και δεν θα επιτρέψει να παραγκωνιστεί η Δικαιοσύνη», καταλήγει ο κ. Αρβανίτης.

Το Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών

«Το Κράτος Δικαίου είναι θεμελιώδης ιδρυτική αρχή της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 2 της Συνθήκης). Επομένως, όταν προωθούνται νομοθετικές μεταβολές που αφορούν ουσιώδη ζητήματα της κατάστασης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών –όπως η προαγωγή, η αξιολόγηση και ο πειθαρχικός έλεγχος-, θεωρούμε ότι αποτελεί νομική υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει επισήμως τις δικαστικές ενώσεις στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Η μη συμμόρφωση ενός κράτους μέλους με αυτές τις βασικές αρχές είναι δυνατό να θεωρηθεί ως παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου. Πόσο μάλλον όταν οι νομοθετικές μεταβολές, που αφορούν την προαγωγή και αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και ιδίως τον πειθαρχικό τους έλεγχο, δύνανται να αποτελέσουν απειλή για τη δικαστική ανεξαρτησία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να διασφαλίσει αποτελεσματικά και άμεσα ότι οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων στην Ελλάδα θα συμμετέχουν χωρίς εξαιρέσεις σε κάθε νομοπαρασκευαστική διαδικασία που λαμβάνει χώρα ενόψει νομοθετικών μεταβολών που αφορούν το δικαστικό σώμα και ειδικά την επαγγελματική κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL