Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Εργασιακό νομοσχέδιο / Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι δημοσιογράφοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακό νομοσχέδιο / Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι δημοσιογράφοι

ΕΣΗΕΑ

Αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα καταστροφής των εργασιακών σχέσεων που σχεδιάζει να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση προτείνει για τον κλάδο των δημοσιογράφων η παράταξη της Αριστεράς στην ΕΣΗΕΑ Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος.

Η εισήγηση των εκπρόσωπων της παράταξης στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, του γενικού γραμματέα Σταύρου Καπάκου και της Μάχης Νικολάρα, ειδικής γραμματέα, έγινε δεκτή από την πλειοψηφία και πλέον οι δημοσιογράφοι καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιδράσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά του εργασιακού νομοσχεδίου της Ν.Δ.

Στις επόμενες ημέρες το σώμα των δημοσιογράφων θα συντονίσει τη δράση του με όλο τον κλάδο της ενημέρωσης, που περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες που απασχολούνται σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς και σε ιστοσελίδες, το διοικητικό προσωπικό, τους τεχνικούς τηλεόρασης και ραδιοφώνου, τους τεχνικούς Τύπου, φωτορεπόρτερ κ.ά.  Ήδη για σήμερα το πρωί έχει οριστεί σύσκεψη του Διασωματειακού του Τύπου και των ΜΜΕ προκειμένου να συντονιστεί η δράση.

Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από τους δημοσιογράφους «οδοστρωτήρας» και «κατά παραγγελία των εργοδοτών», που κάνει λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις και συγκεκριμένα:

* Υποβαθμίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ πριμοδοτεί τις ατομικές συμβάσεις. Κατά συνέπεια, ενισχύει την ισχυρότερη, δηλαδή την εργοδοτική πλευρά έναντι των εργαζομένων.

* Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ενισχύει την αντίληψη των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, συνθλίβοντας τους εργαζόμενους, ενώ μπορεί να επιφέρει και μείωση αποδοχών.

* Διευκολύνει τις απολύσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών, ενώ στρώνει τον δρόμο και για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης ανοίγοντας παράθυρο ακόμη και για τη μη καταβολή της.

* Ακόμη και οι ρυθμίσεις της διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τής εργοδοσίας.  Όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL