Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.3°C21.3°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.5°C
4 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.5°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.6°C18.8°C
5 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C19.9°C
2 BF 45%
Αθηνά Λινού / 1 στις 50.000 τα περιστατικά θρομβώσεων στις νεότερες γυναίκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθηνά Λινού / 1 στις 50.000 τα περιστατικά θρομβώσεων στις νεότερες γυναίκες

Αθηνά Λινού
(INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Καλύτερα να περιμένουν οι νεότερες γυναίκες αλλά και άνδρες και να εμβολιαστούν με άλλα σκευάσματα, και όχι των εταιρειών AstraZeneca και Johnson&Johnson, συνέστησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, με αφορμή τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν παρουσιαστεί στη χώρα μας, επισήμανε ότι αυτό ισχύει «υπό τον όρο ότι υπάρχει άλλο εμβόλιο. Αλλά στις περιπτώσεις των νέων γυναικών, αλλά και των ανδρών όπου υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου ή εκείνων που δεν κυκλοφορούν, είναι καλύτερο να περιμένουν».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να υπάρχει πρόβλημα σε παρτίδες εμβολίων και όχι σε όλα, είπε ότι έχει συζητηθεί, όμως δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. «AstraZeneca και Johnson&Johnson, όμως, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο σε γυναίκες κάτω των 50 και σπανιότερα σε άνδρες», τόνισε.

Σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων από τα εμβόλια των εταιρειών AstraZeneca και Johnson&Johnson, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στις μεγάλες ηλικίες και τους άνδρες είναι 1-2 στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Στις νεότερες γυναίκες είναι 1 στις 50.000, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian με στοιχεία από την Αγγλία».

Πάντως, η καθηγήτρια επιδημιολογίας ξεκαθάρισε πως «αν είναι όμως άνθρωπος που καθημερινά εκτίθεται και δεν έχει επιλογή εμβολίου, πρέπει να εμβολιάζεται», έστω και με αυτά τα δύο σκευάσματα.

«Νομίζω ότι πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά»

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών, η Αθηνά Λινού ανέφερε πως ό,τι ξέρουμε είναι από τις έρευνες στις ΗΠΑ, με Pfizer και Moderna. Όπως είπε, στη χώρα αυτή προχωρά ο εμβολιασμός του και μάλιστα η ίδια τάχθηκε υπέρ. «Νομίζω ότι πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά» σημείωσε, ενώ αποκάλυψε ότι και σε κάποια από τα δικά της εγγόνια που ζουν στις ΗΠΑ προτάθηκε να συμμετέχουν στις έρευνες από τα 6 μέχρι τα 12. «Προχωρά εκεί η έρευνα σε μεγάλα πανεπιστήμια, γιατί στα παιδιά είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις και τα μέτρα», εκτίμησε.

Τέλος, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού,  είπε πως «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για να δούμε αν θα χρειαστούν τρίτες δόσεις. Αυτό το έχουν πει οι φαρμακευτικές εταιρείες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL