Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.8°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C25.2°C
0 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.8°C24.8°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.1°C24.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 73%
Πυρκαγιά στο Σχίνο / Ομολογία Χαρδαλιά ότι πιάστηκαν στον ύπνο - Λείπουν 29 εναέρια μέσα πυρόσβεσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στο Σχίνο / Ομολογία Χαρδαλιά ότι πιάστηκαν στον ύπνο - Λείπουν 29 εναέρια μέσα πυρόσβεσης

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στην ομολογία ότι πιάστηκαν στον ύπνο προχώρησε ο Νίκος Χαρδαλιάς παραδεχόμενος ότι δεν έχουν συγκροτήσει ακόμα όλο τον μηχανισμό για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών παρά τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι «είμαστε άτυχοι» ομολογώντας ότι η μίσθωση εναέριων μέσων πυρόσβεσης θα ξεκινήσει στις 25 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς παραδέχθηκε ότι από τον σχεδιασμό της πυρόσβεσης λείπουν 29 πυροσβεστικά εναέρια μέσα και προσπάθησε να υποστηρίξει την καθυστέρηση στην οργάνωση της πυροπροστασίας λέγοντας το αμίμητο ότι βρισκόμαστε εκτός της βασικής αντιπυρικής περιόδου.

Να σημειωθεί ότι εδώ και δεκαετίες και όσο η ευθύνη για την πυροπροστασία των δασών ήταν στις δασικές υπηρεσίες η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου γίνεται από την 1η Μαΐου.

Η κυβέρνηση και ο Νίκος Χαρδαλιάς που υποστήριξε ότι εδώ και χρόνια η ανάπτυξη όλων των εναέριων μέσων γίνεται από τις 25 Μαΐου και μέχρι τις 15 Ιουνίου, φαίνεται ότι ζουν σε άλλη χώρα και σε άλλο πλανήτη αφού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής όλοι οι επιστήμονες και Έλληνες και ξένοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα δασικών πυρκαγιών θα εμφανίζονται νωρίτερα και εντονότερα.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ρωτήθηκε και για το 112 και για ποιο λόγο δεν ενεργοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στο Σχίνο και υποστήριξε  ότι είναι άδικη κριτική αφού η αποστολή sms στους πολίτες από το 112 είναι η έσχατη λύση για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών και ότι το βράδυ της Τετάρτης η εκκένωση των οικισμών έγινε οργανωμένα και πειθαρχημένα. 

https://youtu.be/5eE2XZ0Vak8

Χρήστος Σπίρτζης: Τα εναέρια μέσα που συμμετείχαν στην κατάσβεση ήταν ανεπαρκέστατα

Το επιτελικό μπάχαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει τέλος και τα αποτελέσματα της ανοργανωσιάς, της ανικανότητας και της προκλητικής τους συμπεριφοράς τα βιώνουν στο πετσί τους οι πολίτες της χώρας επεσήμανε με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Χρήστος Σπίρτζης θύμισε στον κ. Χαρδαλιά ότι στις 23 Μαρτίου πήρε μέρος μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε ευρεία σύσκεψη στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: "την προετοιμασία του μηχανισμού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου (έως 31 Οκτωβρίου)".

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η σημερινή ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά για την πυρκαγιά που συνεχίζει να μαίνεται σε Κορινθία και Δυτική Αττική, έχοντας αφήσει πίσω της δεκάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα δασικής έκτασης, καλλιεργειών και καταστροφές σε περιουσίες πολιτών περιελάμβανε την κυνική παραδοχή ότι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη πιάστηκε για μία ακόμη φορά στον ύπνο.
 
Ο κος Χαρδαλιάς που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχανε ευκαιρία να μιλήσει για την έγκαιρη προετοιμασία και την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού παραδέχθηκε ότι λείπουν 29 εναέρια μέσα πυρόσβεσης τα οποία θα είναι στο σύνολο τους διαθέσιμα στα μέσα Ιουνίου!
 
Και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι εδώ και δεκαετίες, η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου, και ενώ οι επιστήμονες παγκοσμίως εξηγούν ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει νωρίτερα και μεγαλύτερης έντασης φαινόμενα φυσικών καταστροφών, ο κύριος Χαρδαλιάς τόλμησε να ξεστομίσει ότι το επιτελικό μπάχαλο δικαιολογείται επειδή βρισκόμαστε... εκτός αντιπυρικής περιόδου.
 
Χθες, ο κύριος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την συμμετοχή 17 εναέριων μέσων. Όσοι, όμως, ήταν παρόντες στην μάχη αντιμετώπισης της πυρκαγιάς καταγγέλλουν ότι υπήρχαν ελάχιστα πτητικά μέσα διαθέσιμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υπάρχοντα μέσα είναι ασυντήρητα. Το βέβαιο είναι ότι τα εναέρια μέσα που συμμετείχαν στην κατάσβεση ήταν ανεπαρκέστατα. 
 
Να θυμίσουμε στον κύριο Χαρδαλιά ότι στις 23 Μαρτίου πήρε μέρος μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε ευρεία σύσκεψη στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: "την προετοιμασία του μηχανισμού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου (έως 31 Οκτωβρίου)".
 
Το επιτελικό μπάχαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει τέλος και τα αποτελέσματα της ανοργανωσιάς, της ανικανότητας και της προκλητικής τους συμπεριφοράς τα βιώνουν στο πετσί τους οι πολίτες της χώρας.
 
Ενδεικτικό του χάους είναι ότι ο νόμος Χαρδαλιά για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί αφού εκκρεμεί η έκδοση της κανονιστικής διάταξης που θα επιτρέψει τη συγκρότηση του συντονιστικού οργάνου. Δεν προκαλούν, λοιπόν, εντύπωση οι καταγγελίες των πολιτών στις πληγείσες περιοχές για έλλειψη συντονισμού και για απουσία επαρκών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς.
 
Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, το καλοκαίρι φτάνει σε λίγες ημέρες και η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Την καλούμε έστω και τώρα να σοβαρευτεί, να σηκώσει μανίκια και να εργαστεί για την προστασία της χώρας και των πολιτών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL