Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Μαξίμου / Πρώτο βήμα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός της ΕΜΑΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαξίμου / Πρώτο βήμα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός της ΕΜΑΚ

ΕΜΑΚ

Το έδαφος για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον δημόσιο τομέα προλείανε η Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας χθες, έπειτα από σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «η υπόθεση της ΕΜΑΚ είναι ένα πρώτο βήμα και όλα αξιολογούνται».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «η συζήτηση για τους υγειονομικούς θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο και όχι ενώ βρισκόμαστε στη φάση της μάχης και των εμβολιασμών». Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -κατά την επίσκεψή του στο mega εμβολιαστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης- επισήμανε ότι «πρέπει να σταλεί το μήνυμα και στους υγειονομικούς ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούν».

Επίκληση Χρυσόγονου

Κυβερνητικές πηγές αφήνουν να διαρρεύσει ότι το υγειονομικό προσωπικό που θα αρνηθεί να εμβολιαστεί «θα τεθεί σε αναστολή εργασίας λαμβάνοντας το επίδομα των 534 ευρώ», ενώ όσον αφορά τα στελέχη της ΕΜΑΚ που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν δρομολογείται η αντικατάστασή τους από άλλα στελέχη τής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Γαλάζιες πηγές έδιναν χθες έμφαση στις δηλώσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, που θεωρεί «πλήρως εναρμονισμένη με τους νόμους και με το σύνταγμα τη διαδικασία διαχωρισμού σε ό,τι αφορά την εργασία όσων έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν». Δεν πέρασε δε απαρατήρητο το γεγονός ότι η Αρ. Πελώνη επανέλαβε ότι «η συζήτηση για προνόμια των εμβολιασμένων δεν μπορεί να ανοίξει εάν δεν έχει προχωρήσει η συζήτηση για όλες τις ηλικιακές μονάδες».

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναθέρμανε το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» ενόψει της σημερινής επαναλειτουργίας των θερινών κινηματογράφων, επισημαίνοντας ότι «ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία». Σημείωσε δε σε αυστηρό ύφος προς τους πολίτες ότι «αυτό είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από όλους», ισχυριζόμενη πως «παρατηρείται χαλάρωση στη χρήση των μασκών, την τήρηση των αποστάσεων, τους όρους λειτουργίας των εστιατορίων και των καφέ». Προανήγγειλε, σ’ αυτό το πλαίσιο, «εντατικοποίηση των ελέγχων». Παράλληλα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς προέβη στην εκτίμηση πως «τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού έστω με τη μία δόση», στον αντίποδα των κυβερνητικών δεσμεύσεων για χτίσιμο του τείχους ανοσίας μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα...

Ανησυχία για επιδείνωση

Τέλος, στο φόντο του πλήρους ανοίγματος των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος σχολίασε πως «είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξει κάποια επιδείνωση», χτυπώντας καμπανάκι για «το υψηλό επίπεδο εισαγωγών στα νοσοκομεία έστω με τάσεις βελτίωσης». Σχετικά δε με τους διασωληνωμένους ασθενείς, προσδιόρισε ότι «σε τρεις εβδομάδες θα δούμε μια μείωση του αριθμού τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL