Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.3°C24.3°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.8°C21.4°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.9°C
3 BF 33%
Πυρκαγιά στο Σχίνο / Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα για δεύτερο 24ωρο – Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στο Σχίνο / Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα για δεύτερο 24ωρο – Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους

Φωτιά στα Γεράνια Όρη
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Εξαιρετικά δύσκολη καθιστούν την οριοθέτηση της φωτιάς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή του πύρινου μετώπου, ενώ καταγράφονται συνεχείς αναζωπυρώσεις ακόμα και σε τμήματα της πυρκαγιάς που είχαν προς στιγμή οριοθετηθεί. Στάχτη έχουν γίνει 20.000 στρέμματα δάσους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνολικά έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σχίνος, Αγ. Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Πευκογιάλι, Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκανεάς, Αιγειρούσες, Ντουράκος, Παρασκευάς καθώς και δύο ιερές μονές στην ευρύτερη περιοχή του Σχίνου Λουτρακίου.

Λίγο μετά τις 20.00 την Πέμπτη συστήθηκε στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Παράλληλα πολύ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην περιοχή Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα καθώς οι φλόγες έφτασαν στον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε εσπευσμένα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ απεγκλωβίστηκαν άτομα με κινητικά προβλήματα, τα οποία και δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Από το δύσβατα σημεία δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς υπήρχε κίνδυνος εγκλωβισμού τους.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, μετά τις 20:00 θα αποσυρθούν τα εναέρια μέσα, ενώ στην περιοχή θα παραμείνουν οι διαθέσιμες επίγειες δυνάμεις, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, η οποία όπως δήλωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη.

Από χθες στις 21:45 όταν και ξέσπασε η φωτιά, το 112 δε λειτούργησε. Ωστόσο λίγη ώρα πριν τις 2 το μεσημέρι οι κάτοικοι των περιοχών Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενάς και ορεινό Αλεποχωρίου έλαβαν το σχετικό SMS για να απομακρυνθούν από την περιοχή για προληπτικούς λόγους, με κατεύθυνση προς την πόλη των Μεγάρων.

112 Σχίνος Κορινθίας φωτιά πυρκαγιά

Λίγο αργότερα αντίστοιχο μήνυμα έλαβαν και όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες - Ντουράκος, καθώς καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι - Μέγαρα. 

Ειδοποίηση έλαβαν το βράδυ της Πέμπτης και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης έχουν καεί 6-7 σπίτια, ενώ το πύρινο μέτωπο είναι περίπου 25 χλμ.

Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή τα σχολεία στα Μέγαρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου όλων των βαθμίδων (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ), του Δήμου Μεγαρέων (Μέγαρα, Νέα Πέραμος), λόγω των έκτακτων και δυσμενών συνθηκών.

Αν και στην περιοχή δίνουν μάχη ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με πάνω από 265 πυροσβέστες με τη βοήθεια εναέριων μέσων και υδροφόρων των ΟΤΑ, το μεγάλο πύρινο μέτωπο καίει ανεξέλεγκτο

Μάλιστα οι ισχυροί άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση απόψε, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι μέσες εντάσεις αναμένεται να φτάσουν τοπικά τα 7-8 μποφόρ, ενώ εξασθένηση των ανέμων εκτιμάται ότι θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

ΣΧΙΝΟ ΦΩΤΙΑ
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας, οι ρυθμίσεις αυτές είναι οι εξής:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία:

  • Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχινό
  • Στο ύψος του 21ου χλμ της επαρχιακής οδού Μεγάρων - Αλεποχωρίου, προς Αλεποχώρι
  • Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι
  • Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα
  • Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, στο ρε΄΄υμα προς Αλερποχώρι, περιοχή Πευκενέας
  • Στην οδό Χανίων, περιοχή Κρύα Βρύση
  • Στην οδό Μοράβα, από το εθνικό στάδιο Μεγάρων προς Καβελάρι.

Επίσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων- Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

ΣΧΙΝΟ ΦΩΤΙΑ
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/ EUROKINISSI)

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολεμικού μετώπου», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

«Δυστυχώς η φωτιά μέσα στο δάσος δεν ελέγχεται, με τους δυνατούς ανέμους γίνεται ανεξέλεγκτη. Εμείς από τις 10 χτες το βράδυ, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου, τεθήκαμε σε επιφυλακή, γιατί ήταν και τέτοιοι οι άνεμοι που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να φτάσει το μέτωπο στην περιοχή μας. Και από τις 3 τη νύχτα βρισκόμαστε στο πόδι. Κινητοποιήθηκε αμέσως η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και όταν κατά τις 12 αναζοπυρώθηκε το μέτωπο, ζητήσαμε άμεση εκκένωση περιοχών για προληπτικούς λόγους, λόγω της δυσμενούς εξελίξεως που έπαιρνε η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη και κατευθυνόταν προς συγκεκριμένους οικισμούς».

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά». Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

ΣΧΙΝΟ ΦΩΤΙΑ
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ)

Ο κοινοτάρχης Σχίνου Δημήτρης Λάμπρου, μιλώντας στο OPEN σημείωσε ότι στην περιοχή του Σχίνου υπάρχει ύφεση του μετώπου με τη φωτιά να συνεχίζει να καίει στις Βαμβακιές όπου κάηκαν τρία σπίτια.

Καταστροφή και στη Μαυρολίμνη όπου κάηκαν ένα σπίτι και δυο σκάφη.

Σημειώνεται ότι τελευταία φορά που είχε δοκιμαστεί από ισχυρές φωτιές η περιοχή ήταν το 1985.

​Η φωτιά ξεκίνησε από το πανέμορφο δάσος του Σχίνου Λουτρακίου χθες το βράδυ και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

ΣΧΙΝΟ ΦΩΤΙΑ
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/ EUROKINISSI)

 

https://youtu.be/mnsJA7rC484

 

https://twitter.com/idiotypos/status/1395179346562895872

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL