Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Εμβόλιο / Βλέποντας και κάνοντας στην επιχείρηση «Ελευθερία»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Βλέποντας και κάνοντας στην επιχείρηση «Ελευθερία»

ΕΜΒΟΛΙΟ

«Οι κατάκοιτοι συμπολίτες μας θα αρχίσουν να εμβολιάζονται στα σπίτια τους από τις 15 Μαΐου με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, για το οποίο θα υπάρχει επάρκεια» υποσχόταν στις 29.4 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το σχέδιο αυτό ουδέποτε υλοποιήθηκε, με τους άνω των 60 ετών -οι πλέον ευάλωτοι στη βαριά νόσηση και στον θάνατο από Covid-19- να έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό μόλις 58% στη χώρα.

Διότι, όταν η κυβέρνηση... συνειδητοποίησε ότι το άνοιγμα του τουρισμού βρίσκει ανοχύρωτα τα νησιά, άλλαξε σχεδιασμό και δρομολόγησε τον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά με το εν λόγω εμβόλιο, μια μεταστροφή της τελευταίας στιγμής την οποία ο πρωθυπουργός ονόμασε «Γαλάζια Ελευθερία».

Η προοπτική να έχουν εμβολιαστεί πριν από την κορύφωση του τουριστικού κύματος οι περισσότεροι πολίτες που διαμένουν στα νησιά τέθηκε όμως εν αμφιβόλω, αφού η εταιρεία μείωσε στο μισό την ποσότητα των εμβολίων που επρόκειτο να παραδώσει αυτήν την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανάφερε τη Δευτέρα ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «από την εταιρεία Johnson & Johnson αναμέναμε 220.000. Θα παραδώσει 152.000 εντός του Μαΐου και μετακύλισε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί για το τέλος Μαΐου και περιμένουμε να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου». Οι δε παραδόσεις του Ιουνίου θα ξεπεράσουν τις 900.000, σύμφωνα πάντα με τις δεσμεύσεις της εταιρείας.

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση προχωράει σε νέες ανατροπές στον συνολικό σχεδιασμό: σταματά από αύριο, Πέμπτη, τους εμβολιασμούς στην ενδοχώρα -ακόμα και σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου- με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, προκειμένου να μεταφέρει τα μονοδοσικά εμβόλια σε τουριστικούς προορισμούς.

Διακηρυγμένος στόχος είναι ο πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου, κάτι που «δεν βγαίνει», σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Συνολικά, η ανοσία προς το παρόν κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, με το υπουργείο Υγείας να εκτιμά ότι στο τέλος Μαΐου θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση μόλις το 34%, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες θα φτάσουν το 20%.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL