Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Εμβόλιο / Έως και 13 μήνες τα αντισώματα - Η σύσταση για όσους νόσησαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Έως και 13 μήνες τα αντισώματα - Η σύσταση για όσους νόσησαν

Εμβολιασμός
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη διάρκεια της φυσικής ανοσίας αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι οι μεταλλάξεις του ιού δεν καθιστούν ανενεργό το εμβόλιο.

Αναφερόμενη στη νέα έρευνα που έγινε στο Στασβούργο σημείωσε ότι η διάρκεια προστασίας από τα αντισώματα του οργανισμού με την χορήγηση εμβολίου, μπορούν να παραμείνουν στον οργανισμό μέχρι και 13 μήνες. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.309 άτομα που νόσησαν από κορωνοϊό και εμβολιάστηκαν.

«Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά» σημείωσε χαρακτηριστικά, καθώς είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά από φυσική λοίμωξη για 1 χρόνο και την κατά 96% μείωση κινδύνου επαναλοίμωξης. Παράλληλα, καλύπτονται με τα αντισώματα και μεταλλάξεις όπως της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής.

Σύμφωνα με την έρευνα η μία δόση εμβολίου προκάλεσε εξουδετερωτικά αντισώματα, η οποία είναι μια αντίδραση που συναντάται σε επαναληπτικούς εμβολιασμούς, στις αναμνηστικές δόσεις ενώ αυτά τα αντισώματα από τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά και στις συνήθεις μεταλλάξεις.

Όπως ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει μετά τη νόσηση με τον κορωνοϊό να γίνεται μία δόση του εμβολίου, καθώς με τα νέα στοιχεία καταρρίπτονται δύο επιχειρήματα όσων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων: Ότι δηλαδή το εμβόλιο δεν προστατεύει για πολύ καιρό και ότι δεν «καλύπτει» τις μεταλλάξεις.

Επισήμανε παράλληλα ότι «όπως δείχνουν τα στοιχεία, μία δόση εμβολίου παράγει εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση, αποτελεσματική και στις μεταλλάξεις και η ανοσία είναι πολύ μακρότερη του ενός χρόνου» τονίζοντας ότι «μελέτες και στη χώρα μας δείχνουν ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή σημαντική αύξηση αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου σε άτομα που έχουν νοσήσει».

Επαναλαμβάνοντας ότι τα εμβόλια μάς προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο αλλά και σε πολύ σημαντικό βαθμό από τις μεταλλάξεις του ιού. Τονίζοντας ότι «επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται κάνουν λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL