Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Εργασιακό νομοσχέδιο / Ο επικοινωνιακός μαραθώνιος του Χατζηδάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακό νομοσχέδιο / Ο επικοινωνιακός μαραθώνιος του Χατζηδάκη

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Σε επικοινωνιακό μπαράζ με απανωτές εμφανίσεις σε κάθε είδους ενημερωτικές εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο επιδόθηκε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να στηρίξει το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ανατρέπει εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών.

Στην επικοινωνιακή αυτή καταιγίδα ο κ. Χατζηδάκης μιλούσε χωρίς ουσιαστικό αντίλογο από τα κόμματα ή από τα συνδικαλιστικά σωματεία. Η κεντρική εντύπωση που επιχείρησε να δημιουργήσει ήταν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «εκσυγχρονισμό» στην αγορά εργασίας, ως πρωτοποριακό νομοσχέδιο που έχει στόχο την καλυτέρευση των συνθηκών και διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους.

Η αλήθεια είναι ότι καταργεί το οκτάωρο θεσπίζοντας απλήρωτες υπερωρίες, μειώνει έτσι τους μισθούς, ενώ αποδυναμώνει και τη συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων.

Η αρχή έγινε στις 13 Απριλίου στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, όπου ακούστηκε και η ατάκα ότι ο εργαζόμενος θα μπορεί να πάει στο χωριό να μαζέψει τις ελιές. Από τότε ο Κ. Χατζηδάκης πήρε όλα τα κανάλια σβάρνα και μέχρι προχθές, Τετάρτη 12 Μαΐου, οπότε κατέθεσε το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, το «παρουσίαζε» σε αλλεπάλληλες εμφανίσεις επί έναν μήνα.

Σε αυτόν τον επικοινωνιακό μαραθώνιο εμφανίσεων, διάρκειας περί τα 30 λεπτά κάθε φορά, απουσίαζε κάθε είδους αντίλογος εκπροσώπων από τα σωματεία εργαζομένων, τις ομοσπονδίες, καθηγητές εργατολόγους, ακαδημαϊκούς, νομικούς, αλλά και κάθε αντίλογος από τα πολιτικά κόμματα, τα οποία βρίσκονται ευθέως και καθαρά απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καλεσμένη στο πρωινό του Mega με τη Φ. Πιπιλή για την εγκληματικότητα προ ημερών, επιχείρησε να μιλήσει για το εργασιακό, αλλά δεν την άφησαν να πει λέξη.

Ο μόνος που δικαιούται να μιλάει είναι ο κ. υπουργός. Ο Κ. Χατζηδάκης, ως αυθεντία, γυρνούσε τα κανάλια και «εξηγούσε» στους δημοσιογράφους «για να καταλάβουν» τις νέες ρυθμίσεις, δεδομένου μάλιστα ότι το νομοσχέδιο το γνώριζε μόνον ο ίδιος! Ο ίδιος απαντούσε και σε έναν απόντα και φανταστικό ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να περιορίσει τις όποιες αντιδράσεις σε μια μικροκομματική αντιδικία κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κανάλια παριστάνουν πως δεν βλέπουν τις τεράστιες αντιδράσεις σωματείων, ομοσπονδιών και κομμάτων, εξαφανίζοντας από τις οθόνες τους εκπροσώπους, τις δηλώσεις, τα συλλαλητήρια, τις κινητοποιήσεις.

Η επικοινωνιακή καταιγίδα Χατζηδάκη δημιούργησε απόλυτη μονοφωνία για το εργασιακό νομοσχέδιο, με την παρουσία μόνο ορισμένων δημοσιογράφων / καλεσμένων όπως η Ελένη Καλογεροπούλου, ο Κώστας Πουλακίδας, ο Γρηγόρης Τζιοβάρας. Στο ίδιο επικοινωνιακό πρότζεκτ θα πρέπει να περιληφθούν οι τίτλοι που εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο από μεγάλες ιστοσελίδες, ευθυγραμμισμένες απολύτως στο κυβερνητικό αφήγημα:

protothema: Εργασιακά: Αύριο στη διαβούλευση το νομοσχέδιο που φέρνει την 4ήμερη εργασία.

protothema: Εργασιακά - Χατζηδάκης: Βαριά πρόστιμα σε εργοδότες που δεν θα ενεργοποιήσουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Insider: Κ. Χατζηδάκης: Η ψηφιακή κάρτα είναι η πιο σημαντική αλλαγή του εργασιακού νομοσχεδίου.

Capital: Κ. Μητσοτάκης: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο.

iefimerida:  Όλο το εργασιακό νομοσχέδιο: Ψηφιακή κάρτα εργασίας, διαλείμματα, τηλεργασία και άδειες εργαζομένων.

skai: Αυτό είναι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τετραήμερα, υπερωρίες, προστασία απολύσεων.

kathimerini: Εργασιακό νομοσχέδιο: Ηλεκτρονική παρακολούθηση τήρησης του ωραρίου.

Athens Voice: Εργασιακό νομοσχέδιο - Χατζηδάκης: Δίνει δύναμη στους εργαζομένους.

Τα 7 μεγαλύτερα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο: enikos, protagon, cnn, fimotro, tanea, athensvoice, parapolitika, naftemporiki, eleftherosTypos, thetoc, in, capital, iefimerida, star κ.ά.

Χωρίς να έχουν προηγουμένως παρουσιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (ούτε άλλου κόμματος, ούτε του συνδικαλιστικού κινήματος) τα κανάλια και το Διαδίκτυο αναμεταδίδουν το ραβασάκι από την κυβέρνηση περί fake news του ΣΥΡΙΖΑ, με πανομοιότυπο τρόπο, που απαντάει σε κάτι το οποίο δεν έχουν αναφέρει ποιο είναι.

Ο κ. Χατζηδάκης όμως έχει φροντίσει -ασταμάτητος στα κανάλια- να μιλήσει για «αναχρονιστικό» ΣΥΡΙΖΑ και «κωμικοτραγική» αντιπολίτευση, σε αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., που «απαντάει σε σύγχρονες ανάγκες» με ένα νομοσχέδιο «πρωτοποριακό και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα»...

Ύστερα από έναν μήνα ο μέσος τηλεθεατής έχει πλέον πειστεί ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα εργάζεται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και θα παίρνει άδεια πέντε εβδομάδες τον χρόνο!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL