Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Ιθαγένεια / Εξετάσεις, οικονομικά κριτήρια και γραφειοκρατία γκρεμίζουν την πρόσβαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιθαγένεια / Εξετάσεις, οικονομικά κριτήρια και γραφειοκρατία γκρεμίζουν την πρόσβαση

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σήμερα κάνουν πρεμιέρα οι εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας.  Όποιος μπει στον κόπο να δει τις ερωτήσεις της Τράπεζας Θεμάτων στις οποίες θα κληθούν οι υποψήφιοι να απαντήσουν, θα διαπιστώσει ότι σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούν γνώσεις όχι της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά δευτεροετούς ή τριτοετούς φοιτητή ανθρωπιστικών σπουδών.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν θεωρεί αρκετές ούτε αυτές τις εξετάσεις, όπως δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις, και κάθε μήνα προσθέτει και μια δυσκολία ώστε ο δρόμος για την απόκτηση ιθαγένειας να καταστεί… αδιάβατος.

“Στις δυσκολίες της εφαρμογής του νέου νόμου προστέθηκαν και οι νέες Υπουργικές Αποφάσεις, τόσο με την τράπεζα θεμάτων όσο και με τα οικονομικά κριτήρια που έχουν δυσχεράνει την κατάσταση και έχουν προκαλέσει περισσότερο άγχος, γιατί το σημαντικότερο σε όλο αυτό είναι ότι έχει αναδρομική ισχύ, και για αυτούς που έχουν καταθέσει με το παλαιότερο σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στη μεταναστευτική κοινότητα και σε ανθρώπους που δικαιούνται να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια γιατί πληρούν τις προϋποθέσεις.  Άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει ρίζες εδώ. Έχουν έρθει πριν από 25-30 χρόνια εδώ, έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους, τα έχουν σπουδάσει, γεννιούνται τώρα τα εγγόνια τους -η τρίτη γενιά δηλαδή” μας εξηγεί η Εριόνα Μπαλάνη, Advocacy Officer Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity, οργάνωση η οποία υλοποιεί, στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, το έργο "Η Ιθαγένεια στην πράξη", με εταίρο την Ελληνική  Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το  Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. Στο πλαίσιο του έργου αυτού θα ελέγξουν πώς υλοποιεί η διοίκηση στην πράξη όλη τη διαδικασία για την απόκτηση ιθαγένειας.

Σχετικά με τις σημερινές εξετάσεις η Ε. Μπαλάνη τονίζει ότι “δεν έχουμε επίσημα στατιστικά για το πόσοι είναι εγγεγραμμένοι να δώσουν εξετάσεις. Υπάρχουν δύο κατηγορίες, τα άτομα με αναπηρία άνω των 67 ετών και τα άτομα άνω των 62, οι οποίοι εξετάζονται προφορικά, και τα άτομα με αναπηρία με μειωμένη ύλη. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα.

Η Τράπεζα Θεμάτων δημοσιεύθηκε μόλις στα τέλη Φεβρουαρίου. Πέραν δηλαδή των δυσκολιών που είδαμε στα θέματα, σε ορισμένα ούτε οι  Έλληνες δεν γνωρίζουν την απάντηση, ήταν και αλλαγές στις απαντήσεις. Αρχικά δεν προβλεπόταν στον νόμο ότι θα αναρτηθούν απαντήσεις, τελικά όμως η Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας ανήρτησε επίσημες απαντήσεις των θεμάτων και πριν από δέκα ημέρες διαπιστώσαμε ότι έχουν γίνει αλλαγές στις πρώτες αναρτημένες απαντήσεις”. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα της εφαρμογής του νέου νόμου, όπως τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η Ε. Μπαλάνη. Για παράδειγμα, “να μεταφερθεί η διαδικασία από τις παλιές Διευθύνσεις στην καινούρια Διεύθυνση. Ενδεικτικά, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχαν παγώσει οι διαδικασίες μέχρι να στηθεί η όλη αυτή η διαδικασία”.

Η νέα υπηρεσία Ιθαγένειας δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα, είναι υποστελεχωμένη, ακόμα πηγαίνουν φάκελοι από τις παλαιές υπηρεσίες στη νέα, οπότε υπήρξε μια φάση που δεν ξέραμε πού να καταθέσουν τον φάκελό τους οι άνθρωποι. Μέχρι και πριν από λίγο καιρό συνέχιζαν να πηγαίνουν οι φάκελοι στις παλαιές υπηρεσίες και αυτές να τους στέλνουν στις νέες, επισημαίνει η Ε. Μπαλάνη, ενώ η πανδημία δεν βοήθησε στις καθυστερήσεις.

Έμμεσα μας διώχνει ο κ. Βορίδης με το τσεκούρι του

Όμως το κατά πόσον όλες αυτές οι απαιτήσεις και οι αλλαγές επιδρούν στην πραγματικότητα της ζωής των μεταναστών που ζουν και προσφέρουν επί δεκαετία στη χώρα μας μάς το διηγείται η Νταϊάνα Χ. (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας), η οποία ήρθε από την Αρμενία με τον ενός έτους γιο της, την αδελφή και τους γονείς της, πριν από 27 χρόνια.

“Μεγάλες δυσκολίες περάσαμε για τα χαρτιά, τότε τη δεκαετία του 1990, κοιμόμασταν έξω για να πάρουμε ένα χαρτάκι, μια λευκή κάρτα, να πάρουμε σειρά.  Έφτασε η ώρα και πήραμε τα χαρτιά μας, την άδεια παραμονής για 10 χρόνια. Τώρα η δική μου άδεια λήγει, της αδελφής μου έληξε, του πατέρα μου έληξε και πήρε νέα για 3 χρόνια. Είναι συνταξιούχος 72 ετών και του λένε να πάει να δώσει εξετάσεις.

Αυτός ο άνθρωπος έχει δουλέψει 30 χρόνια σε μια αποθήκη όπου ήταν ολομόναχος. Λέει ο άλλος εντάξει, 30 χρόνια στην Ελλάδα και δεν έμαθε ελληνικά;  Όταν είσαι ένας εργάτης κλεισμένος δέκα ώρες σε μια αποθήκη μέσα, είναι δυνατόν να μάθεις ελληνικά; Μα ξεχνάς και τα αρμενικά που ξέρεις. Σήμερα ο άνθρωπος ξεχνάει λόγω ηλικίας. Είναι δυνατόν ο άνθρωπος αυτός να δώσει αυτές τις εξετάσεις, που μπήκα στην Τράπεζα Θεμάτων και έπαθα σοκ;

Στις ερωτήσεις έβρισκα λέξεις που δεν καταλάβαινα τι σημαίνουν και γκουγκλάρισα την ελληνική λέξη για να βρω τι σημαίνει. Αυτό ούτε παπαγαλία δεν μπορώ να το μάθω αν δεν καταλαβαίνω καν την έννοια της ερώτησης. Η γειτόνισσά μου είναι Ελληνίδα, πωλήτρια, 52 ετών, της λέω ‘καταλαβαίνεις αυτή την ερώτηση;’. Μου λέει “όχι!”.

“Πεντακόσιες ερωτήσεις, μάθε παπαγαλίστικα σου λέει ο άλλος και δώσε. Έρχεσαι τρελαμένη από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις, και δεν είμαστε και μικροί τώρα, σαν τα μικρά παιδιά που ρουφάνε σαν σφουγγάρι. Οι ερωτήσεις είναι για να μην πάρεις την ιθαγένεια. Αν καθίσεις να το μελετήσεις, είναι τόσο περίπλοκες. Εντάξει, δεν λέω, υπάρχουν και εύκολες ερωτήσεις, π.χ. για τα κάλαντα, τα Χριστούγεννα” προσθέτει.

Η μητέρα της καρκινοπαθής, με πέντε εγκεφαλικά και ένα οξύ έμφραγμα. Πώς θα δώσει έστω και προφορικά αυτές τις εξετάσεις αναρωτιέται.

“Δεν υπάρχει πια άδεια παραμονής για 10 χρόνια, είναι για 3. Και κάνει έναν χρόνο να βγει. Του πατέρα μου βγήκε μετά από έναν χρόνο και δύο μήνες. Πέρσι βγήκε, και του χρόνου λήγει πάλι. Μην μας τα χαρίσετε απλόχερα, αλλά να είναι πιο προσιτά! Εμείς που είμαστε εδώ 30 χρόνια τι θα γίνουμε;” υπογραμμίζει.

Ο γιος της παρακολούθησε και τα 12 χρόνια του ελληνικού σχολείου, και όμως ακόμα ούτε αυτός, ως δεύτερη γενιά, δεν έχει καταφέρει να λάβει την ελληνική ιθαγένεια. “Είχαμε καταθέσει τα χαρτιά του τον Ιούνιο του 2016 και ακόμα δεν έχουν βγει τα χαρτιά του και έχει λήξει η άδεια παραμονής του”. Πρέπει να βγει νέα άδεια παραμονής για να ξαναπροχωρήσει η διαδικασία που έμεινε στη μέση.

Για τα εισοδηματικά κριτήρια μας απαντά ότι “είναι λάθος. Και βάζουν πολλά νομίζω. Εδώ οι  Έλληνες δεν έχουν σταθερότητα, εγώ που είμαι ξένη θα έχω;”. Ο κορωνοϊός την άφησε άνεργη, καθώς έκλεισε το εργοστάσιο παπουτσιών όπου εργαζόταν, ενώ ο γιος της εργάζεται ανασφάλιστος.

“Με λίγα λόγια, τώρα μας λένε σουτ. Να φύγετε σιγά - σιγά, ήρθε η ώρα σας. Εγώ έτσι καταλαβαίνω, όταν σου βάζουνε τέτοια εισοδηματικά κριτήρια και τέτοιες ερωτήσεις, έμμεσα και πολύ κουλτουριάρικα, ο κύριος Βορίδης με το τσεκούρι του” καταλήγει.

Εσύ θα έπαιρνες ιθαγένεια;

Πόσοι  Έλληνες αλήθεια θα μπορούσαν να απαντήσουν τις παρακάτω ερωτήσεις που βρήκαμε στην τράπεζα θεμάτων του υπουργείου Εσωτερικών;

* Θέμα 79: Απαντήστε εν συντομία τι σημαίνει ο όρος “Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια” και ποια είναι τα κύρια δικαιώματα και οι εγγυήσεις που απορρέουν από αυτήν. Απάντηση μέχρι 50 λέξεις.

* Θέμα 27: Αντιστοιχίστε τα είδη των δικαστηρίων με τα δικαστήρια.

ΕΙΔΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ: 1. Ποινικό 2. Διοικητικό 3. Πολιτικό 4. Ειδικό.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: α. Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο β. Ειρηνοδικείο γ. Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δ. Αεροδικείο.

* Θέμα 51: Να εξηγήσετε με 30 περίπου λέξεις σε ποιες περιστάσεις της Ιστορίας οφείλονται οι εκφράσεις: 1. «Το έριξα δαγκωτό» 2. «Κατοχικό σύνδρομο».

* Θέμα: Αντιστοιχίστε τα πολιτικά πρόσωπα της στήλης Α με τα  Όργανα και τους Θεσμούς τους οποίους εκπροσωπούν τη χώρα μας και βρίσκονται στη στήλη Β.

Α: 1. Πρωθυπουργός 2. Υπουργός Οικονομικών 3. Υπουργός 4. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος.

α. (άτυπο) Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) β. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης γ. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δ. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL