Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Παιχνίδια για να απαλλαγεί από τη μισθοδοσία νεωκόρων και ιεροψαλτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Παιχνίδια για να απαλλαγεί από τη μισθοδοσία νεωκόρων και ιεροψαλτών

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

Άλλο ένα εμπόδιο στην καταβολή τής μισθοδοσίας των νεωκόρων και των ιεροψαλτών στους πρώην δημοτικούς κοιμητηριακούς ναούς, που πέρασαν στη δικαιοδοσία της, βάζει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπως προκύπτει από την τελευταία απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Έτσι λοιπόν, οι ιεράρχες αποφάσισαν να απευθυνθούν εκ νέου στο υπουργείο Εσωτερικών «για ζητήματα που προέκυψαν μετά την εφαρμογή του νέου νόμου περί κοιμητηρίων, ιδίως ως προς τους υπαλλήλους των ιερών ναών των κοιμητηρίων».

Πρόκειται για ακόμα μία άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία επιμένει να μην αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της προς το λιγοστό προσωπικό των δημοτικών υπαλλήλων, δηλαδή των νεωκόρων και των ιεροψαλτών, καθώς αρνείται να εκδώσει τις απαιτούμενες εκ του νόμου διαπιστωτικές πράξεις προκειμένου να πληρώνει τη μηνιαία μισθοδοσία τους.

Κι αυτό μολονότι με τη χαριστική διάταξη Θεοδωρικάκου (Ν. 4735/2020, άρθρο 56) προβλέπεται ρητά ότι μαζί με τα παγκάρια και τα δικαιώματα από τελετές για κηδείες στους κοιμητηριακούς ναούς που μεταβιβάστηκαν από τους δήμους στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών υπάρχει υποχρέωση να μεταβιβαστεί αυτοδίκαια και το προσωπικό. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, οι μετρημένοι στα δάχτυλα δημοτικοί υπάλληλοι παραμένουν επί έξι μήνες απλήρωτοι!

Παρά ταύτα, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσω των κοιμητηριακών ναών σε εβδομαδιαία βάση εισπράττει δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τα παγκάρια και τα δικαιώματα από κηδείες! Να υπενθυμίσουμε, μάλιστα, ότι στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, εν μέσω πανδημίας δηλαδή, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αύξησε κατά 150% τα έξοδα κηδείας στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και από 100 ευρώ τα ανέβασε στα 250 ευρώ, χωρίς όμως να τακτοποιήσει τη μισθοδοσία των νεωκόρων και των ιεροψαλτών.

Κι ενώ έχουν περάσει έξι μήνες από την ψήφιση της χαριστικής ρύθμισης Θεοδωρικάκου, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών επιμένει στο αίτημά της να μην αναλάβει καμία υποχρέωση προς τους υπαλλήλους, όπως οφείλει εκ του νόμου.

Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα, το ίδιο αίτημά της μετέφερε και στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος φέρεται να αρνήθηκε κατηγορηματικά να επιστρέψουν οι υπάλληλοι στους δήμους και επέμεινε στο γράμμα του νόμου!  Ότι δηλαδή οι υπάλληλοι των κοιμητηριακών ναών πρέπει να μεταφερθούν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και να πληρώνονται με την ίδια μισθοδοσία από αυτή!

Αυτό όμως, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πήγες, δεν ικανοποίησε την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, που έθεσε το ζήτημα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο προκειμένου να φτάσει στον πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε αυτός να αναλάβει την ευθύνη τής τροπολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη χαριστική ρύθμιση Θεοδωρικάκου υπέρ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ακολούθησε άλλη μία που ψηφίστηκε προ ημερών και επιδοτούσε τις κατά τόπους ενορίες για δαπάνες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει και τον Δήμο Αθηναίων, καθώς είναι υπέρογκες οι απώλειες εσόδων από τα τρία μεγάλα νεκροταφεία όπου λειτουργούν οι κοιμητηριακοί ναοί. Ωστόσο, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης είχε εμφανιστεί... διαλλακτικός στην κάλυψη της μισθοδοσίας από το ταμείο του δήμου, μολονότι πλέον το προσωπικό ανήκει στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL