Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Άρση lockdown / Πώς θα ταξιδεύουμε προς τα νησιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άρση lockdown / Πώς θα ταξιδεύουμε προς τα νησιά

πλοίο μάσκες Πειραιάς διακοπές
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις επίσημες ανακοινώσεις σήμερα, στις 6 το απόγευμα, από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο για την άρση των περιορισμών στις υπερτοπικές μετακινήσεις, με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου. Το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στο αν και ποιοι κανόνες θα τεθούν για την μετακίνηση προς τα νησιά, που ετοιμάζονται να δεχθούν τους πρώτους τουρίστες ουσιαστικά απροστάτευτα, αφού τώρα και με μεγάλη καθυστέρηση τρέχει η κυβέρνηση να εμβολιάσει τους κατοίκους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ανακοινώσει ότι για τα νησιά η μετακίνηση με πλοίο ή αεροπλάνο θα γίνεται υποχρεωτικά με τεστ, είτε PCR, είτε rapid test είτε self test. Δεν αποκλείεται επίσης να αξιοποιηθεί με κάποιο τρόπο και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο ωστόσο θα διαθέτουν πολλοί λίγοι με δεδομένο ότι μπορούν να το αποκτούν μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, που τουλάχιστον για όσους έχουν κάνει Astrazeneca μπορεί να είναι ακόμη και τον Αύγουστο.

Ζήτημα επίσης τίθεται και τι θα γίνει με την πληρότητα των ακτοπλοϊκών πλοίων, για το οποίο δεν έχει γίνει καμία κουβέντα. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το καλοκαίρι, με ελάχιστα συγκριτικά κρούσματα κορωνοϊού και μικρή διασπορά στην κοινότητα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα προέβλεπαν αρχικά 60% πληρότητα στα πλοία και 65% για όσα διαθέτουν καμπίνες. Στις αρχές του Αυγούστου, ωστόσο, η κυβέρνηση παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις των λοιμωξιολόγων αύξησε την πληρότητα των πλοίων της ακτοπλοΐας στο 85% για όσα έχουν καμπίνες και στο 80% για τα υπόλοιπα. Προβλεπόταν επίσης τήρηση ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτά, καθώς και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων μπορούσαν να μένουν μέχρι τέσσερα άτομα εφόσον είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού, είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL