Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.2°C20.1°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C19.9°C
2 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.7°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.1°C15.7°C
2 BF 69%
Εμβόλιο / Πρώτα καθυστέρησαν, τώρα τρέχουν να εμβολιάσουν τους νησιώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Πρώτα καθυστέρησαν, τώρα τρέχουν να εμβολιάσουν τους νησιώτες

screenshot ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Facebook / Κωνσταντίνος Κουκάς - Δήμαρχος Μυκόνου

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με μεγάλο αριθμό υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης για να «μαζέψει τα συμμάζευτα» στον τουρισμό που ανοίγει στις 14 Μαρτίου και ειδικά στην θωράκιση από την πανδημία των νησιών της χώρας που περιμένουν να υποδεχθούν τουρίστες πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε σε αυτήν ότι επιδιώκεται «καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου» και υποστήριξε ότι αυτό θα οδηγήσει «να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορονοϊό».

Για να διαψευστεί ωστόσο αρκεί... το ημερολόγιο. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να χορηγηθεί στα νησιά άνω των 10.000 κατοίκων το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson (για απασχόληση μικρότερων ανθρώπινων πόρων και μέσων). Όπως είναι ευρέως γνωστό, η ανάπτυξη ικανού αριθμού αντισωμάτων και η παροχή σημαντικής ανοσίας στον εμβολιαζόμενο αναμένεται σε 15 ημέρες περίπου. Έτσι, η διατύπωση Μητσοτάκη ότι οι νησιώτες θα «υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι» στην ειλικρινή της εκδοχή θα ήταν ότι οι νησιώτες οριστικά θα είναι απροστάτευτοι το μισό καλοκαίρι...

Η καθυστέρηση εμβολιασμού στους μεγάλους νησιωτικούς προορισμούς είναι εμφανής ακόμη και σε παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας ελληνικά νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι προ ημερών, στη Μύκονο δύο δόσεις εμβολίου είχε λάβει μόλις 7,5% του πληθυσμού, δηλαδή λιγότεροι από ένας στους δέκα. Σε ακόμη χειρότερη θέση ήταν η Ρόδος, με λίγο περισσότερους από έναν στους είκοσι να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό (δείτε εδώ αναλυτικά).

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Η Κυβέρνηση άργησε μήνες να κατανοήσει το αυτονόητο: Μαζικούς Εμβολιασμούς στα νησιά»

«Έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να τεθούμε στο πορτοκαλί επίπεδο στην Βρετανική κατάταξη τουριστικών προορισμών και να εκδοθεί για τη χώρα μας ειδική ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ, για να αντιληφθεί ο «ανέμελος» Πρωθυπουργός ότι πρέπει να ενταθούν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί στις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας», σχολιάζουν καυστικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την «αγωνιώδη» προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εμβολιαστούν οι νησιώτες στο παραπέντε της τουριστικής σεζόν.

«Δυστυχώς, η ανευθυνότητα και η ανεμελιά του κ. Μητσοτάκη έχει στοιχήσει ήδη στη φήμη της χώρας μας, αφού όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα πανελλαδικά στοιχεία, και ειδικά των νησιών, η Ελλάδα και οι νησιωτικοί προορισμοί κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις εμβολιασμού» υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο Νεκτάριος Σαντορινιός, η Κατερίνα Νοτοπούλου και Ανδρέας Μιχαηλίδης, αρμόδιοι Τομεάρχες Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς στα νησιά.

Τονίζουν μάλιστα ότι, «οι δημόσιες ανακοινώσεις είναι κενό γράμμα αν δεν ακολουθούνται από στοχευμένες πολιτικές. Ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι της Καλύμνου, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, καλούνται να μεταβούν στη Ρόδο για να εμβολιαστούν, ενώ τα μεγάλα τουριστικά νησιά όπως η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Ρόδος, είναι τα τελευταία σε ποσοστά εμβολιασμού των κατοίκων και η ανεύρεση ραντεβού, μέσω της πλατφόρμας, αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Τέλος, η εξαίρεση της Κρήτης από τα όσα σήμερα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα στο άνοιγμα του τουρισμού του νησιού και επομένως είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός όλων, ανεξαιρέτως ηλικίας, όσων απασχολούνται στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό». 

«Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη, αυτή τη φορά, να περάσει από τις επικοινωνιακές ανακοινώσεις στην πράξη, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο εμβολιασμός στα νησιά. Η Δημόσια Υγεία και η βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, δεν μπορεί να στηρίζεται στην Επικοινωνία» καταλήγουν Τομεάρχες Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ .  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL