Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Το στέκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το στέκι

Κατάστημα σε εστίαση στη Νέα Σμύρνη
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ντύθηκε, καλλωπίστηκε και κίνησε να πάει στη δουλειά. Κόντευε χρόνος που έμενε στο σπίτι με τα 534 που με το ζόρι έφταναν για τα βασικά.

Αν τη ρωτούσε κάποιος ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή σε αυτούς τους μήνες, θα απαντούσε: η αγωνία να διατηρήσει την ποιότητα ζωής που είχε πριν από το λοκντάουν.

Όχι μόνο επειδή έμενε πίσω η ζωή της, όπως και όλων των άλλων ανεξαρτήτως ηλικίας, και είχε βάλει τις ανάγκες της «στον πάγο», αλλά και διότι η επανεκκίνηση έμοιαζε ένα μεγάλο βήμα με αβέβαιη συνέχεια.

Στο παρελθόν, ερχόταν σπάνια και έφευγε γρήγορα η σκέψη να επιστρέψει στο πατρικό της, τους τελευταίους μήνες όμως είχε γίνει ο μόνιμος εφιάλτης της. Το πισωγύρισμα έμοιαζε αναπόφευκτο.

Οι ανελαστικές δαπάνες που έλεγε και ο μπαμπάς της ότι έπρεπε να προσέχει, όταν άνοιγε τα φτερά της από την οικογενειακή εστία προς την αυτονομία, αλλά και από πού να κόψει πια;

Από την άλλη, η ανάγκη για πρόοδο που μαζί με τα σεμινάρια που παρακολουθούσε στο Διαδίκτυο έφερναν και την ανάγκη να καταναλώνει για να νιώθει πως κάτι αλλάζει στη ζωή της και με υλικούς όρους.

Έφτασε γρήγορα στο μαγαζί, φόρεσε την κοντή ποδιά της και άρχισε τις καθαριότητες γεμάτη προσδοκία για το πρώτο μεροκάματο μετά από καιρό. Στήθηκαν τα τραπέζια, τοποθετήθηκαν και οι καρέκλες· αντισηπτικά πάνω στα τραπέζια και για το τέλος ένας τελευταίος έλεγχος με τη μεζούρα. Καρφίτσωσε το εκτυπωμένο αποτέλεσμα του self test στον πίνακα ανακοινώσεων, δίπλα από την κατάσταση προσωπικού, στον διάδρομο που οδηγούσε στη μικρή κάβα στο πίσω μέρος του μαγαζιού και έτρεξε να σταθεί στην πόρτα φορώντας το τσαντάκι της με τα ψιλά και το τεφτέρι των παραγγελιών στη μέση.

Τα πρόσωπα που έφτασαν πρώτα στο μαγαζί ήταν γνώριμα τα περισσότερα. Οι γείτονες του μαγαζιού ήταν και οι πιο τακτικοί πελάτες.  Έμοιαζε με την πρώτη ημέρα στο σχολείο μετά το καλοκαίρι.  Ήταν όμορφο να βλέπει να μιλάνε, να γελάνε, να πίνουν· ελεύθεροι, χωρίς μάσκα, ακόμα και εάν εκείνη έπρεπε να τη φορά συνέχεια, λες και η μάσκα ήταν σημαντικότερο μέτρο προστασίας από το εμβόλιο που δεν προνόησε κανένας να προβλέψει ώστε να το κάνει πριν ανοίξει η εστίαση.

Κατά τα λοιπά, δεν είχαν αλλάξει και πολλά, εκτός από τα πουρμπουάρ, που δεν έπεφταν πλέον στο τραπέζι. Οι περισσότεροι πλήρωναν με κάρτα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL