Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Πατέντες εμβολίων / «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στην παραγωγή εμβολίου»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πατέντες εμβολίων / «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στην παραγωγή εμβολίου»

Εμβολιασμός
EPA

«Η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στην παραγωγή εμβολίου» τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της Uni-Pharma Σπύρος Κίντζιος.

«Αν τώρα σε μας διατεθόταν το υγρό διάλυμα που έχει κατασκευαστεί από το πρώτο κομμάτι, το βιοτεχνολογικό, θα μπορούσαμε άμεσα να προχωρήσουμε σε πλήρωση συριγγών», πρόσθεσε ο ίδιος ο Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της Uni-Pharma.

Οι παραπάνω δηλώσεις ξεκαθαρίζουν το τοπίο και βάζουν τα πράγματα στη θέση τους μετά τη διαμάχη που ξέσπασε στο πολιτικό σκηνικό για το ποιανού ιδέα ήταν αρχικά η διάθεση της πατέντας του εμβολίου.

Θυμίζουμε ότι πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης ακόμα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν χλεύαζαν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, βασικό επιχείρημά τους ήταν ότι η φαρμακοβιομηχανία της χώρας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην παραγωγή εμβολίων.

Ο Σπύρος Κίντζιος, Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της Uni-Pharma, μιλώντας στον Alpha 98,9 είπε ότι «η αλήθεια είναι ότι, ειδικότερα ως προς το τελευταίο κομμάτι της παραγωγής του εμβολίου - δηλαδή, αφού έχει παραχθεί το βασικό συστατικό σε μεγάλη ποσότητα, σε υγρό διάλυμα, μετά αυτό το διάλυμα να μπει στα φιαλίδια ή σε σύριγγες - η ελληνική βιομηχανία μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα. Βέβαια, μπορώ να μιλήσω για μας που έχουμε αυτή τη δυνατότητα, οπότε μια συνεργασία με μια εταιρεία η οποία έχει αναπτύξει την τεχνολογία που προστατεύεται αυτή τη στιγμή από διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια, μπορεί να ευδοκιμήσει» επισήμανε Κίντζιος.

Όπως τόνισε, «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι στην αιχμή της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας και υπάρχει η δυνατότητα και άμεσα - ειδικότερα ως προ το "δεύτερο κομμάτι" - να προχωρήσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνέχεια εξήγησε ποια είναι τα βασικά στάδια παραγωγής εμβολίων: «Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχουν δύο μεγάλα στάδια στην παραγωγή ενός εμβολίου. Το πρώτο στάδιο η ελληνική βιομηχανία μπορεί να το ικανοποιήσει, απλά θα χρειαστούν επενδύσεις, το οποίο είναι ρεαλιστικό και σε χρονοδιάγραμμα που δεν είναι απαγορευτικό. Λιγότερο και από ένα έτος, με την κατάλληλη διαχείριση. (...) Το πρώτο κομμάτι, λοιπόν, που έχει ειδικές τεχνολογίες, βιοτεχνολογίας, είναι ένα κομμάτι που δεν έχει αναπτυχθεί πολύ, αλλά είμαστε σε διαδικασία που το αναπτύσσουμε».

Για το πρώτο στάδιο, έχει γίνει έρευνα αγοράς, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει προθυμία στην Ελλάδα; «Σαφέστατα. Και εταιρείες που ασχολούνται με την καινοτομία. Εμείς, το διερευνούμε και είναι μέσα στα σχέδιά μας. Ούτως ή άλλως είναι και το μονοπάτι του μέλλοντος για την φαρμακοβιομηχανία».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «αν διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, που είναι πάρα πολύ σημαντικό - γιατί αυτές είναι στιγμές που πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και να μπαίνει πάνω απ' όλα το κοινό συμφέρον - αν υπάρξει αυτή η διάθεση συνεργασία, που είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί και στο παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις έκτακτες, υπάρχει η δυνατότητα οι εταιρείες που έχουν κάνει την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας και την προστατεύουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αν μπορούν να μπουν σε ένα ειδικό καθεστώς συνεργασίας. Ούτως ή άλλως, οποιαδήποτε συμβολή στην παραγωγική διαδικασία είναι σημαντική για να μπορέσεις να αποκτήσεις δυνατότητες μεγάλης κάλυψης. Αν τώρα σε μας διατεθόταν το υγρό διάλυμα που έχει κατασκευαστεί από το πρώτο κομμάτι, το βιοτεχνολογικό, θα μπορούσαμε άμεσα να προχωρήσουμε σε πλήρωση συριγγών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL