Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Εμβόλιο / Επιτάχυνση, αλλά και αγκάθια για την Επιχείρηση Ελευθερία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Επιτάχυνση, αλλά και αγκάθια για την Επιχείρηση Ελευθερία

- «Ανέβασα πυρετό δύο ημέρες και είχα τρομερή κόπωση».

- «Εγώ πάλι μόνο δέκατα και είμαι καλύτερα. Η τάδε, σαν να μην το έκανε, ένιωσε μόνο λίγο πόνο στο χέρι».

Στον messenger χιλιάδων τριαντάρηδων κυριάρχησαν οι διάλογοι για τη φυσιολογική συμπτωματολογία μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ή «εμβολίου των φτωχών», του μόνου που προσφέρεται σε τιμή κόστους και αποτελεί την ελπίδα των «αναπτυσσόμενων» χωρών.

Η σπουδή των νέων ήταν ένεση αισιοδοξίας για την κυβέρνηση: «Με τους νέους να μας δείχνουν τον δρόμο της υπευθυνότητας, στα τέλη Μαΐου μπορούμε να φτάσουμε τους 5.000.000 εμβολιασμένους Έλληνες -το πρώτο τείχος ανοσίας είναι κοντά» προέβλεψε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για το Πάσχα.

Οι λεπτομέρειες που δεν δίνει η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση δεν παρέχει σε μόνιμη βάση τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών ανά ηλικιακή κατηγορία. Πρόκειται για μεγάλο έλλειμμα στην πληροφόρηση των πολιτών. Πριν από τρεις εβδομάδες, στις ηλικίες 60-64 μόλις το 47% είτε είχε κάνει μία δόση εμβολίου είτε είχε κλείσει ραντεβού. Ποσοστό που έφτανε κατά μέσον όρο το 60% των πολιτών από 60 ετών και πάνω.

Στην Ελλάδα μπορεί να μην υπάρχει ενεργητική αντιεμβολιαστική στάση σε μεγάλη κλίμακα, συντηρείται όμως μια παράδοση δυσπιστίας απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς, την οποία έχουν διογκώσει οι αντιφατικές, αλλοπρόσαλλες και μη τεκμηριωμένες υγειονομικά (και πολλές φορές αυταρχικές) αποφάσεις της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα.

Μοιάζει αναγκαίο ένα πιο στοχευμένο πρόγραμμα ενημέρωσης ώστε να καμφθούν οι επιφυλάξεις των τμημάτων του πληθυσμού που δεν έχουν πειστεί.

Οι επιστήμονες επιμένουν βέβαια καθημερινά ότι «το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο», αλλά τηρούν, για παράδειγμα, στάση αναμονής για τις εγκύους ή τις γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν συστήνοντάς τους (όπως έκανε και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών) να περιμένουν μέχρι να «ανοίξουν» για την ηλικιακή τους κατηγορία τα εμβόλια της τεχνολογίας mRNA (Pfizer / BioNTech και Moderna).

Πότε θα γίνει αυτό;

Ακόμα δεν υπάρχει επίσημη απάντηση. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson (το μονοδοσικό εμβόλιο) 300.000 δόσεις τον Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Γι’ αυτό ο υπουργός Υγείας προέβη στην προσεκτική εκτίμηση ότι «μέχρι τις 30 Ιουνίου θα μπορεί να εμβολιαστεί όποιος ενήλικος το επιθυμεί».

Στο παιχνίδι έχει μπει ήδη η ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών δείχνοντας ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσο εμβολιασμό (αφού όμως είχαν όλα τα εμβόλια διαθέσιμα), καθώς πάνω από 130.000 άτομα έκλεισαν το ραντεβού τους με το άνοιγμα της πλατφόρμας (1.5.21).

Τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44 και άρα θα μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση και για τις νεότερες ηλικίες, που έχουν σήμερα μόνο το AstraZeneca ως επιλογή ή δεν μπορούν ακόμα να κλείσουν ραντεβού (οι κάτω των 30).

Ορόσημο τα μέσα του καλοκαιριού

Τα παραπάνω αφήνουν μεγάλες χαραμάδες αισιοδοξίας.  Ίσως μεγαλύτερες απ’ ό,τι επιτρέπουν η κατάσταση του ΕΣΥ και η μικρή τάση υποχώρησης της πανδημίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το αργότερο αρχές Ιουλίου θα πετύχουμε στη χώρα μας μια ανοσία της τάξης του 50% - 60%, δηλαδή ένα πρώτο σημαντικό ανάχωμα.

Ωστόσο, με την εστίαση ήδη ανοιχτή από χθες και την άρση απαγόρευσης των υπερτοπικών μετακινήσεων να πλησιάζει (15.5), η όποια επανάπαυση μπορεί να κοστίσει ακριβά.

Άλλωστε οι τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, που κάνουν αυτές τις ημέρες την πρώτη δόση της AstraZeneca, στην καλύτερη περίπτωση θα κάνουν τη δεύτερη αρχές ή μέσα Ιουλίου, ενώ ήδη έχουν κλειστεί ραντεβού μέχρι και Ιούνιο, με τη δεύτερη δόση τον Αύγουστο, όταν η τουριστική περίοδος θα είναι ήδη στο «πικ» της.

Βέβαια, ακόμη και εάν νοσήσει κάποιος που έχει κάνει έστω και μία δόση του εμβολίου, αποφεύγει τη νοσηλεία και τις επιπλοκές σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL