Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Lockdown / Κυβερνητικές πιέσεις για προνόμια στους εμβολιασμένους - Προβληματισμός στους επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Κυβερνητικές πιέσεις για προνόμια στους εμβολιασμένους - Προβληματισμός στους επιστήμονες

Ταξίδι αεροδρόμιο
pixabay.com

Είναι πιθανό η Ελλάδα να χαλαρώσει κάποια από τα μέτρα του κορωνοϊού για τους κατοίκους που θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τα μέσα Μαΐου, αναφέρουν τόσο κυβερνητικά στελέχη όσο και μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονται πιο διστακτικοί εξαιτίας τόσο του χαμηλού ποσοστού των πλήρων εμβολιασμένων στη χώρα αλλά και της έξαρσης των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας τον Ant1 μέσα στον Μάϊο αναμένεται να αποφασισθεί ποιες θα είναι οι πρώτες «ελευθερίες» για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Η κυβέρνηση δείχνει να αναζητά τρόπους για να εφαρμοστούν περεταίρω «διευκολύνσεις» σε όσους θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και θα έχουν στην κατοχή τους το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον Μάριος Θεμιστοκλέους αυτές οι «ελευθερίες» φαίνεται να αφορούν αρχικά  τα ταξίδια, αλλά και μία σειρά δραστηριοτήτων την οποία επεξεργάζεται από τώρα η κυβέρνηση.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τώρα «με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία ο πλήρως εμβολιασμένος μπορεί να ταξιδεύει χωρίς να μπει καραντίνα ή με PCR έλεγχο των προηγούμενων δύο ημερών».

«Στις επόμενες μέρες του Μαΐου θα το εφαρμόσουμε κι εμείς» είπε και πρόσθεσε ότι αυτό  ίσως εφαρμοστεί και για τις εσωτερικές μετακινήσεις.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε χτες και η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ανέφερε ότι και οι δύο επιτροπές του υπουργείου Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Covid επεξεργάζεται ήδη τις σχετικές οδηγίες, που αναμένονται να εκδοθούν μετά το Πάσχα».

Ωστόσο, η ίδια επισήμανε ότι στην Ελλάδα έχουμε ακόμα υψηλή ενδημικότητα και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού σε σύγκριση με άλλες χώρες.

«Ο εμβολιασμός προσφέρει ελευθερία και αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας» σημείωσε.

Η Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπογράμμισε επίσης ότι όποιος διαβάσει με προσοχή τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί, καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στο πού και πότε οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να χαλαρώσουν τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Οι νέες αυτές οδηγίες είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για το μέλλον των εμβολιασθέντων. Όμως, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, γνωρίζουμε ότι εάν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μολυνθεί με τον κορονοϊό, υπάρχει σαφώς μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε ανεμβολίαστο άτομο του περιβάλλοντος, αλλά η πιθανότητα αυτή δεν είναι μηδενική.

Έτσι και πάλι θα πρέπει να κάνουμε μία χρήση της κοινής λογικής. Αν βρεθούν δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων, ακόμα και σε κλειστό χώρο, μπορούν να είναι χωρίς μάσκες, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν είχαν υψηλού κινδύνου επαφές τις αμέσως προηγούμενες μέρες, κατέληξε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τι εισηγήθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πάντως νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με την πρόταση για το πιστοποιητικό που επανεπιβεβαιώνει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ παρά την πανδημία.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι οι κανόνες για το νέο «πιστοποιητικό της ΕΕ για τη νόσο COVID-19», αντί ενός «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού» σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ το πολύ για 12 μήνες.

Το έγγραφο, το οποίο θα μπορεί να διατίθεται σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει λάβει αρνητική διάγνωση μετά από διεξαγωγή τεστ στο πρόσφατο παρελθόν, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο. Ωστόσο, τα εν λόγω πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα, ούτε να αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Η νομοθετική πρόταση που αφορά τους υπηκόους της ΕΕ εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 31 αποχές, ενώ η πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 70 αποχές. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη το πρωί.

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είναι πλέον σε θέση να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Χωρίς πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, δωρεάν διαγνωστικά τεστ

Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, οι κάτοχοι πιστοποιητικού της ΕΕ για τη νόσο COVID-19 δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη διακριτική μεταχείριση εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει «να εξασφαλίζουν την διεξαγωγή καθολικών, εύκολα προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ».

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL