Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Κορωνοϊός / Η ανεξέλεγκτη πορεία προς την υγειονομική τραγωδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Η ανεξέλεγκτη πορεία προς την υγειονομική τραγωδία

ΜΕΘ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή περίπου επτά μήνες μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος (26.2.2020), η Ελλάδα μετρούσε 393 απώλειες ζωών από Covid-19. Από τότε μέχρι σήμερα, έξι μόλις μήνες μετά, οι απώλειες εικοσιπενταπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 10.087. Κάθε απώλεια ζωής κρύβει την ιστορία ενός ανθρώπου που κατέληξε για όλους εμάς τους υπόλοιπους να γίνει ένας αριθμός στο επιδημιολογικό δελτίο, ανάμεσα σε άλλους «δείκτες» που (έπρεπε να) ανακοινώνονται καθημερινά.

Κρύβει όμως και το αγωνιώδες ερώτημα συγγενών και φίλων αν ο άνθρωπος αυτός θα μπορούσε να έχει διαφορετική κατάληξη, σε περίπτωση που η διαχείριση της πανδημίας (ή κάποιες πτυχές της) είχε διαφοροποιηθεί ή σε περίπτωση που τα δημόσια νοσοκομεία ήταν καλύτερα οχυρωμένα και οι επιχειρηματίες της Υγείας δεν είχαν λιποτακτήσει, με τις πλάτες της κυβέρνησης, από τη μάχη.

Η σύγκριση των απωλειών του «πρώτου κύματος» της πανδημίας (το οποίο ουσιαστικά δεν έπληξε καθόλου τη χώρα μας λόγω του έγκαιρου lockdown) με αυτές του δεύτερου -όπου επτά στους δέκα θανάτους συνέβησαν εκτός ΜΕΘ- και του τρίτου -με καθημερινές τις καταγγελίες για ασθενείς διασωληνωμένους (40 χθες) επί ημέρες εκτός ΜΕΘ στην Αττική- δείχνουν μια εικόνα κατάρρευσης και ακυρώνουν τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι το σύστημα Υγείας «άντεξε».

Μακάβρια πρωτιά

Από τους 10.087 θανάτους από κορωνοϊό, οι 1.996 καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2021 (είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος μήνας μετά τον Δεκέμβριο του 2020) και οι 4.031, δηλαδή οι 4 στους 10, συνέβησαν από τις 11 Φεβρουαρίου, όταν μπήκαμε στο τρίτο lockdown.

Το περασμένο Σάββατο (24.4.2021), ημέρα που η κυβέρνηση «άνοιξε» ξανά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, η χώρα μας ήταν στη μαύρη «κορυφή» ανάμεσα σε μια σειρά άλλες χώρες (κάποιες από τις οποίες επλήγησαν σφοδρά σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας), ως προς τον εβδομαδιαίο αριθμό των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με 7,58. Βρίσκεται, όπως φαίνεται στον πίνακα, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5,26 θάνατοι ανά εκατομμύριο).

Παράλληλα, όπως έχουμε αναφέρει («Τα στοιχεία που θέλει να κρύψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», 18.4.21), η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση (5η μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε.) με βάση τον δείκτη που υπολογίζει τη θνητότητα σε σχέση με τα κρούσματα. Χθες, η χώρα μας άγγιζε το 3%, κάτω μόνο από τις Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ιταλία.

Πλήρης αποτυχία στην ιχνηλάτηση

Το ερώτημα είναι αν η παραπάνω διαφορά οφείλεται στο ότι οι ασθενείς δεν είχαν την κατάλληλη φροντίδα (δεδομένης και της μη αξιοποίησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) ή στο ότι δεν έχει γίνει καλή καταγραφή των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας είχαμε αναλογικά τα λιγότερα τεστ για τον κορωνοϊό από τις περισσότερες χώρες. Ακόμη και σήμερα η Ελλάδα κατέχει την 29η θέση σε αναλογία τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού μεταξύ 47 χωρών της Ευρώπης (πηγή: worldometers).

Ακόμη και μ’ αυτή την προσέγγιση ωστόσο, η εικόνα εξακολουθεί να προβληματίζει, καθώς τα στοιχεία του ECDC δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση μεταξύ 54 χωρών, με 735 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Η δυσαρμονία μεταξύ θανάτων και κρουσμάτων και θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού καθιστά εύλογο το συμπέρασμα ότι έχουμε υποκαταγραφή των κρουσμάτων. Είναι δεδομένο ότι ο αριθμός των τεστ θα έπρεπε να είναι αρκετά μεγαλύτερος προκειμένου να υπάρχει ικανοποιητική επιδημιολογική επιτήρηση.

Ισορροπία του τρόμου στα νοσοκομεία

Σήμερα, έξι 24ωρα πριν από το άνοιγμα της εστίασης, οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν στις αρχές Μαρτίου, ενώ οι εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία παραμένουν στα ύψη. Όπως λένε οι υγειονομικοί, έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση «ισορροπίας στα ψηλά», δηλαδή μια «ισορροπία τρόμου».

Ο μέσος ημερήσιος αριθμός εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό ήταν μόλις 233 στα μέσα Φεβρουαρίου, για να εκτιναχθεί στις 473 στις 24 Απριλίου. Πρόκειται για υπερδιπλασιασμό, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα με τους διασωληνωμένους: διπλασιάστηκαν σε έναν μόλις μήνα (από την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου έως την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου) και από τότε αυξάνονται, με εξαίρεση ελάχιστες ημέρες.

Η πανελλαδική κάλυψη απλών κλινών Covid ήταν την Κυριακή 25 Απριλίου στο 54,77% και στις ΜΕΘ Covid 85,17%, έναντι 32,5% και 51,2% αντίστοιχα στις 15 Φεβρουαρίου!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL