Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Κορωνοϊός / Τη μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης από το 2010 δείχνουν τα λύματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Τη μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης από το 2010 δείχνουν τα λύματα

Ψυχική υγεία - social distancing
pixabay.com

Για «έκρηξη» της χρήσης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων αλλά και χρήσης κοκαΐνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας προειδοποιεί ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  με θέμα το «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό: Η Πρόκληση του Ανοίγματος του Τουρισμού και της Οικονομίας», επεσήμανε ότι στα λύματα οι επιστήμονες δεν εντοπίζουν μόνο τις συγκεντρώσεις του κορωνοϊού στον άνθρωπο, αλλά και οτιδήποτε άλλο «κυκλοφορεί» στις πόλεις.

Όπως σημείωσε, τα τελευταία ευρήματα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και φανερώνουν ότι «ισορροπούμε σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ της Δημόσιας Υγείας, της οικονομικής κατάρρευσης και της κατάρρευσης της ψυχικής υγείας που είναι τρεις παράμετροι που είναι πολύ δύσκολο να ισορροπήσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Και συνέχισε λέγοντας, πως ακόμη και τις τελευταίες μέρες με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων «τα δεδομένα από τις αναλύσεις στα λύματα είναι ανησυχητικά.

Έχει αυξηθεί σημαντικά η χρήση κάποιων αντικαταθλιπτικών, τα αγχολυτικά είναι σε σταθερά υψηλά επίπεδα και δυστυχώς η χρήση της κοκαΐνης είναι πάρα πολύ υψηλή πανευρωπαϊκά. Έχουμε καταγράψει την μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης διαχρονικά από το 2010».

Ο καθηγητής ολοκλήρωσε λέγοντας πως «κάτω από συνθήκες πανδημίας, εγκλεισμού, μοναξιάς, φόβου και άγχους για την ασθένεια, έχει επιδεινωθεί και η ψυχική υγεία του μέσου πληθυσμού και των παιδιών».

https://www.facebook.com/watch/live/?v=1099053757255376&&ref=watch_permalink

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL