Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Κορωνοϊός / Ο εφιάλτης επιστρέφει στη Δράμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ο εφιάλτης επιστρέφει στη Δράμα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Μνήμες από όσα έζησε η Παθολογική Κλινική τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, όταν η Δράμα πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον κορωνοϊό -μαζί με την Πέλλα, την Πιερία και τις Σέρρες θρήνησαν τους περισσότερους θανάτους στην Ελλάδα-, ξυπνούν στο νοσοκομείο της πόλης.

Από χθες, Τρίτη 20.4, επρόκειτο να αρχίσει να νοσηλεύει και πάλι ασθενείς με Covid, παρά τις επιφυλάξεις και τους κινδύνους που έχουν επισημανθεί από την πλευρά των γιατρών του εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Η διοίκηση της 4ης ΥΠΕ αποφάσισε να επαναλειτουργήσει η κλινική κορωνοϊού (αν και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε έγγραφη εντολή), καθώς τα Νοσοκομεία Καβάλας και Σερρών αποφάσισαν να μη δεχθούν άλλους ασθενείς από τη γειτονική Δράμα, διότι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης και εξάντλησης του προσωπικού τους.

Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Δράμας που μίλησαν στην ΑΥΓΗ τονίζουν πως η μετατροπή της ορθοπεδικής κλινικής (με γεμάτα χθες τα 25 από τα 35 κρεβάτια) σε Covid αναμένεται να μεγιστοποιήσει τον κίνδυνο διασποράς, αφού, λόγω της χωροταξίας του νοσοκομείου, οι θετικοί ασθενείς θα περνούν από όλο το νοσοκομείο μέχρι να φτάσουν στους θαλάμους τους.

Δεν υπάρχουν γιατροί

Παράλληλα, η εξάντληση του προσωπικού καθιστά αδύνατη την εκ νέου κοβιντοποίηση (μέρους) του νοσοκομείου, το οποίο στο δεύτερο κύμα είχε γίνει μονοθεματικό: το 1/3 του προσωπικού είχε νοσήσει το εφιαλτικό δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, ενώ οι ειδικοί γιατροί δεν παίρνουν τα ρεπό που ορίζει ο νόμος - ούτε λόγος να γίνεται για τις κανονικές άδειες των ετών 2020 και 2021.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ήταν και παραμένει σε τραγική κατάσταση, δεδομένου ότι από τους πέντε υπηρετούντες ειδικούς ιατρούς η μία τελεί υπό παραίτηση και ένας πάσχει από σοβαρό νόσημα.

Αυτή η υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα οι εφημερίες της Παθολογικής Κλινικής (με γεμάτες τις 52 κλίνες της χθες) να εκτελούνται από έναν ειδικό ιατρό, ο οποίος «μπαινοβγαίνει» στα Επείγοντα Covid και στα Επείγοντα της Παθολογικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ, παράλληλα, έχει υπό την ευθύνη του την Παθολογική Κλινική και την κλινική ύποπτων Cονιd-19 - άρα διακυβεύεται η ασφάλεια του ιδίου, αλλά κυρίως των ασθενών του.

Βέβαια, οι γιατροί των υπολοίπων ειδικοτήτων είναι επίσης ελάχιστοι σε αριθμό. Παράλληλα, τέσσερις ειδικοί ιατροί απασχολούνται καθημερινά στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Δράμας (δύο στην πρωινή βάρδια και δύο στην απογευματινή). Ένας γιατρός ο οποίος εμβολιάζει το πρωί δεν είναι δυνατόν να μπορεί το απόγευμα να μπαίνει στην κλινική Covid, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Βλέποντας και... μπαλώνοντας κατόπιν εορτής

Άρα; Μπαλώματα, μπαλώματα, μπαλώματα, η μόνιμη δηλαδή απάντηση της κυβέρνησης και των διορισμένων από αυτήν διοικήσεων για κάθε κενό που δημιουργεί η μη θωράκιση του ΕΣΥ.

Οι τρεις εναπομείναντες παθολόγοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα Covid περιστατικά με την «ενίσχυση» μιας ακτινολόγου, η οποία θα μετακινηθεί από άλλο τμήμα, και ενός ακόμη συναδέλφου τους γενικής ιατρικής, που θα τον στερηθούν οι ασθενείς ενός Κέντρου Υγείας. Σύνολο γιατρών: πέντε!

«Γίνεται σαφές ότι δεν είναι δυνατή η επαναλειτουργία Coνid κλινικής με ασφαλείς συνθήκες εφημέρευσης για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και, φυσικά, για τους Δραμινούς πολίτες» προειδοποίησαν, σε επιστολή τους προς την 4η ΥΠΕ και προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας (19.4.21), οι τρεις προαναφερθέντες γιατροί της Παθολογικής Κλινικής, θέτοντας προ των ευθυνών τους «όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις» - ενώ «επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμη ενέργειά τους».

Ξέρουν πως αυτοί θα πληρώσουν ξανά την τακτική τού «βλέποντας και κάνοντας», λίγους μόλις μήνες μετά το δεύτερο κύμα που χτύπησε με σφοδρότητα πολλές περιοχές της Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και τη Δράμα, όπου καταγράφηκαν περισσότεροι από 300 θάνατοι.

Οι υγειονομικοί της Δράμας καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι όλο αυτό το διάστημα δεν έλαβε κανένα μέτρο για ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με συνέπεια να τίθεται ξανά σε κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών της Δράμας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL