Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Κορωνοϊός / Δυσφορία Τσιόδρα για τον «ιερό συμψηφισμό»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Δυσφορία Τσιόδρα για τον «ιερό συμψηφισμό»

τσιοδρας μητσοτακης

Τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Σωτήρη Τσιόδρα προκαλεί η νέα παράκαμψη της επιτροπής αναφορικά με τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα. Την έντονη δυσφορία του επικεφαλής της επιτροπής έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο «ιερός συμψηφισμός» ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών επετεύχθη αρκετά 24ωρα πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση (σ.σ.: για την Παρασκευή) των ειδικών με επίκεντρο την πασχαλινή ανάπαυλα και τους όρους τέλεσης των λειτουργιών.

Ο κ. Τσιόδρας, μαζί με άλλα μέλη της επιτροπής, φέρεται να εκφράζει ενστάσεις και για το περιεχόμενο των αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που «κυοφορούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία λόγω του συγχρωτισμού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από την «ομάδα των διαφωνούντων». Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκεται η απόφαση που αφορά την αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα εντός των ναών. Μεγάλη ομάδα ειδικών προσεγγίζει με επιφύλαξη και την περιφορά του επιταφίου, θεωρώντας ότι εγκυμονεί κινδύνους συνωστισμού, παρά το γεγονός ότι θα πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο. Υπό αυτό το πρίσμα, σήμερα θα συνεδριάσει τελικά η ολομέλεια της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Με βάση τα πρακτικά της 19ης Μαρτίου -που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας-, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε αντιταχθεί στις ειλημμένες αποφάσεις που αφορούσαν την τέλεση λειτουργιών -με έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς- για την Κυριακή της Ορθοδοξίας και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Στις 7 Απριλίου ο κ. Τσιόδρας έχει εκτιμήσει ότι την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα, εάν ο δείκτης Rt βρίσκεται στο 1,1, οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν τους 1.200. Σημειώνεται ότι η επιστημονική κοινότητα χτυπά ήδη καμπανάκι λόγω των στοιχείων από τα λύματα της Αττικής, που αποτυπώνουν την αύξηση (κατά 171%) του ιικού φορτίου.

Οριστικό τέλος στο «Πάσχα στο χωριό»

Σε αυτό το φόντο ενταφιάζεται ο σχεδιασμός για «Πάσχα στο χωριό», παρά τις γαλάζιες διαρροές του προηγούμενου διαστήματος περί πιθανής άρσης της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Κυβερνητικές πηγές προτάσσουν την αναγκαιότητα της «διάσωσης του θερινού τουρισμού» σημειώνοντας ότι «η πιθανή εξάπλωση της πανδημίας σε όλη την επικράτεια θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα". «Πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει μια απλή απελευθέρωση πασχαλινής εξόδου» θεωρεί ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος εστιάζοντας στο τρίπτυχο «του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, της επιδημιολογικής φόρτισης και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας».

«Μια μαζική έξοδος το Πάσχα δεν βοηθά» τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ορίζοντας ως «μεγάλο πρόβλημα» την πίεση στις ΜΕΘ.

Λινού: Πάσχα στο Χωριό υπό όρους

«Θα μπορούσε να επιτραπεί το Πάσχα στο χωριό» επεσήμανε ωστόσο η Αθηνά Λινού, θέτοντας εντούτοις τον όρο «να έφευγαν οι άνθρωποι με πολύ σοβαρές οδηγίες τις οποίες θα μπορούσαν να εφαρμόσουν και να υπήρχαν μέτρα στον τρόπο μετακίνησης ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς». Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να υπάρχουν σαφέστατες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας και την αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου, να μην συναντήσουν, εκτός από την οικογένεια στο σπίτι της οποίας θα φιλοξενηθούν, κανέναν άλλο σε εσωτερικό χώρο». Την άποψη ότι «επιδημιολογικά είναι καλύτερα η μετακίνηση προς τα χωριά με μέτρα, γιατί το αντίθετο σημαίνει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σπίτια» διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης. Σημείωσε ωστόσο ότι από τη διαφαινόμενη παράταση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις «κερδίζουμε ότι δεν θα διασπαρεί ο ιός σε περιοχές που έχουν χαμηλό φορτίο».

Αντίστροφη μέτρηση για SMS στο 13033

Τέλος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς προανήγγειλε το τέλος των SMS στο 13033 όταν ανοίξει η εστίαση (σ.σ.: 8-10 Μαΐου) και επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL