Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Self tests / Το φιάσκο, τα «αγκάθια» και το επικίνδυνο ρίσκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Self tests / Το φιάσκο, τα «αγκάθια» και το επικίνδυνο ρίσκο

ΕΜΒΟΛΙΟ

Στο φόντο του στημένου διαγωνισμού, που επιχειρήθηκε να μπαλωθεί την τελευταία στιγμή, ξεκίνησε από χθες το δεύτερο κύμα των υποχρεωτικών self tests, των οποίων η χρήση επεκτείνεται πλέον σε μία σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

«Η όλη διαδικασία στηρίζεται στο στοιχείο της αλληλέγγυας ευθύνης» σημείωσε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας  Άννα Στρατινάκη. Παραμένουν έτσι οι ενστάσεις για το τεράστιο ρίσκο που έχει η μετάθεση της ευθύνης στους εργαζόμενους, καθώς ουδείς μπορεί να ελέγξει αν εκατομμύρια άνθρωποι πραγματικά έκαναν το τεστ.

Με βάση ρύθμιση της κυβέρνησης, ένας εργαζόμενος, εφόσον μείνει σε καραντίνα, θα πρέπει μετά να δουλεύει για ένα μήνα απλήρωτες υπερωρίες, κάτι που λειτουργεί ως αντικίνητρο για να ελέγχει ο ίδιος αν έχει νοσήσει.

Παράλληλα, η έμμεση παραδοχή αναξιοπιστίας -καθώς προβλέπεται η υποχρέωση σε rapid ή pcr τεστ για τους νεοπροσλαμβανόμενους- αποτελεί υπενθύμιση ότι τα self tests εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος σε ασυμπτωματικούς.

Tα στοιχεία εργαζόμενων που απασχολούνται νόμιμα στους επτά κλάδους που μπαίνουν σε ρυθμούς self test θα αποσταλούν στην ΗΔΙΚΑ από την "Εργάνη" και θα επικαιροποιούνται εβδομαδιαία. Κάτι που μοιάζει με «κίνητρο» για απασχόληση «μαύρων» εργαζόμενων, ώστε να μειωθούν οι γραφειοκρατικές υποχρεώσεις του εργοδότη, ειδικά σε εστίαση και τουρισμό, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό στον έλεγχο της πανδημίας.

Όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε από τα πρακτικά της Επιτροπής των ειδικών που βγήκαν στη δημοσιότητα (Δημοκρατία, 18.4.21) δεν υπήρχε υγειονομική εισήγηση για τα self tests, αλλά ήταν απόφαση που η κυβέρνηση φόρεσε «καπέλο» στην Επιτροπή.

Η κυβέρνηση επιμένει να λαμβάνει υπόψη της τον ισχυρισμό των παρασκευαστριών εταιρειών σχετικά με την ευαισθησία των εν λόγω τεστ (μεγαλύτερο του 99%), ενώ είναι γνωστό ότι είναι χαμηλότερη του 40% στους ασυμπτωματικούς, τους προσυμπτωματικούς -που ευθύνονται για το 20% και το 44% της διασποράς του ιού, αντίστοιχα- και στα άτομα με χαμηλό ιικό φορτίο (ΕΕΙΒΕΙ).

Έτρεξαν βράδυ να καλύψουν το σκάνδαλο

Η κυβέρνηση, διά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έσπευσε στο μεταξύ να κηρύξει έκπτωτη, το βράδυ του Σαββάτου 17 Απριλίου, τη SwissMed, την εταιρεία στην οποία επιχείρησε μέσα από έναν διαγωνισμό να δώσει 10 εκατομμύρια ευρώ.  Όπως αποκάλυψε η Δημοκρατία, η εταιρεία αυτή λίγο καιρό μετά πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία που συνδέεται με τη γνωστή αλυσίδα φούρνων «Το Χωριάτικο».

Η εταιρεία SwissMed δεν μπόρεσε να παραδώσει τα αυτοδιαγνωστικά τεστ μέσα στον συμβατικό χρόνο που όριζε η σύμβαση με αποτέλεσμα την κατάπτωση και της εγγυητικής που είχε καταθέσει.

Η έναρξη της SwissMed έγινε στο όνομα συγγενούς πρώτου βαθμού επιχειρηματία, ο οποίος στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα (Εφημερίδα των Συντακτών, 6.4.2021). Η εταιρεία μπορεί να έχει υπό την ομπρέλα της σειρά εστιατορίων και καφέ, αλλά το όνομα του επιχειρηματία φέρεται να βρίσκεται σε λίστα μεγαλοφειλετών του Δημοσίου ("Inside Story", 8.4.2021).

Η αδυναμία της να παραδώσει εγκαίρως την ποσότητα των τριών τεστ εκθέτει την κυβέρνηση, καθώς δημιουργεί ακόμα ένα κενό στις προμήθειες, αλλά προκαλεί και ερωτήματα για το πώς έγινε δεκτή εξ αρχής η συγκεκριμένη εταιρεία - φάντασμα, η οποία μάλιστα έχει κερδίσει και τον διαγωνισμό του ΕΟΔΥ για τα rapid tests, έναν διαγωνισμό που έχει παγώσει εξαιτίας προσφυγών δύο εταιρειών (Εφημερίδα των Συντακτών, 19.4.2021).

Το θέμα είχε φτάσει στη Βουλή με ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., η οποία δεν απαντήθηκε. Η αξιωματική αντιπολίτευση (18.4.21) καταλόγισε «τεράστιες ευθύνες» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόσο για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Τι απαντάει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση «προχώρησε με ταχύτητα και πλήρη διαφάνεια στη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού» απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς καταλογίζοντας «fake news και μικροψυχία» στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Υποστηρίζει ότι «τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα και έγινε πλήρης έλεγχος των δικαιολογητικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, διασφαλίστηκαν πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου και με την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής το Δημόσιο ωφελήθηκε με ένα σημαντικό ποσό».

Ωστόσο ουδείς μπορεί να γνωρίζει πού θα κατέληγε η υπόθεση αν δεν είχαν υπάρξει οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Κοινώς, αν κάποιοι δεν είχαν πιαστεί «με τη γίδα στην πλάτη»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL