Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Εστίαση / Οι ειδικοί προτείνουν άνοιγμα με κανόνες για να αποφευχθούν οι υπαίθριες συγκεντρώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εστίαση / Οι ειδικοί προτείνουν άνοιγμα με κανόνες για να αποφευχθούν οι υπαίθριες συγκεντρώσεις

Κατάστημα κλειστό εστίαση καρέκλες
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ως ενδεδειγμένη λύση φαίνεται ότι προκρίνουν το άνοιγμα της εστίασης οι επιστήμονες, μετά τα συνεχόμενα περιστατικά υπαίθριων συγκεντρώσεων αρκετών ατόμων που παρατηρείται πια, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, ειδικοί και λοιμωξιολόγοι, μιλώντας σε διαφορετικά μέσα ενημέρωσης, μοιάζει να θεωρούν ότι το ενδεχόμενο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης θα μπορούσε να λειτουργήσει εν μέρη ως τρόπος τήρησης των μέτρων αποστασιοποίησης για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας καθώς στα μαγαζιά θα μπορούσαν να τηρηθούν οι αποστάσεις που εισηγούνται οι ειδικοί από την αρχή της πανδημίας.

Καθώς ο κόσμος μετά από 14 μήνες lockdown και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία μοιάζει να ασφυκτικά, οι σχετικές προτάσεις αναμένεται να γίνουν αυτή την εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια πρόταση συνηγορεί και η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία με ανακοίνωσή της σήμερα ζήτησε το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους ελεγχόμενα και με πρωτόκολλα, εγκαλώντας την κυβέρνηση που συνεχίζει το πιο μακρόχρονο και αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης.

«Η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της και οι πολίτες την υπομονή τους» σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ενδεχομένως η δυνατότητας ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε» επισήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο Mega.

Ο ίδιος αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις, υποστήριξε ότι υπάρχει κούραση στον κόσμο μετά από τόσους μήνες lockdown.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, δήλωσε από την πλευρά της μιλώντας στο στον Ant1 ότι «ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας, θεωρώντας ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη με τα σωστά μέτρα κι όπου αυτό έγινε τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν. «Θα μπορούσαμε να είχαμε λάβει ήδη μέτρα, αφού βλέπαμε τι συμβαίνει στις πλατείες» σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Η εστίαση θα μπορούσε να λειτουργήσει συντεταγμένα πριν από το Πάσχα για να αποφύγουμε ανάλογες εικόνες» τόνισε στο Open ο καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας, Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι τραγικό λάθος αν πιστέψουμε ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. «Είμαστε ακόμα σε πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «σε μια πλατεία όπως στη Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί να έχουμε ασύντακτες συγκεντρώσεις νέων, μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία. Δε λέω ανοίξτε τα όλα, λέω ανοίξτε τα προσεκτικά και συντεταγμένα».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο ΟPEN για τις συναθροίσεις στις πλατείες δήλωσε πως πρέπει να ανοίξει η εστίαση με κανόνες και έλεγχο.

«Πρέπει να υπάρξει μια λύση. Ας ανοίξει λοιπόν η εστίαση με κανόνες, με όρους, με αποστάσεις, με μάσκες, με έλεγχο. Οι προτάσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα να είναι να ξεκινήσει να η εστίαση, να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να πάνε να καθίσουν στα μπαρ να πιούνε τον καφέ τους, γιατί εγώ λύσεις δεν βλέπω. Βλέπω όμως συνωστισμό στα νοσοκομεία, βλέπω ότι ξεκινήσαμε χθες και ράντζα στους non covid ασθενείς» υπογράμμισε η ίδια.

Θετικός στο άνοιγμα της εστίασης εμφανίστηκε και ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας χθες το βράδυ στο ΣΚΑΪ.

«Η εστίαση είναι κάτι που θα ανοίξει σε μια από τις επόμενες φάσεις», τόνισε και εξήγησε ότι ακόμη και η εστίαση επαναλειτουργήσει δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει εικόνες συνωστισμού αλλά θα γίνει με προσοχή, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και με αποστάσεις.

«Αυτές οι εικόνες στις πλατείες δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL