Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
«Πάσχα στο χωριό» / Οι εμβολιασμένοι είναι πολύ λίγοι για να τύχουν ειδικής μεταχείρισης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Πάσχα στο χωριό» / Οι εμβολιασμένοι είναι πολύ λίγοι για να τύχουν ειδικής μεταχείρισης

ΑΦΙΔΝΕΣ ΔΙΟΔΙΑ
EUROKINISSI

Οι επιδόσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού κατά της covid-19 «βάζουν φρένο» στην πιθανότητα να επιτραπεί σε όσους εμβολιάστηκαν να μεταβούν για τον εορτασμό του Πάσχα σε σημείο διαφορετικό της μόνιμης κατοικίας τους, εξήγησε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Οι αποφάσεις που αφορούν την δυνατότητα για Πάσχα στο χωριό «προφανώς θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα», είπε ο κ. Δημόπουλος, εκτιμώντας ότι «θα περιμένουμε λίγες ακόμη ημέρες να δούμε το τελικό συμπέρασμα όσον αφορά την κινητικότητα για το Πάσχα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για πιθανή «ειδική μεταχείριση» όσων έχουν εμβολιαστεί, καθώς μάλιστα ήδη έχει ξεκινήσει η ροή τουριστών από την Σερβία σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου, ο κ. Δημόπουλος ξεκαθάρισε ότι πριν από οποιαδήποτε άρση μέτρων «πρέπει να υπάρχει συνολικό εμβολιαστικό αποτέλεσμα που να είναι επαρκες», όπως συνέβη στο Ισραήλ (όπου πάνω από 60% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση, την ώρα που στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι της τάξης του 17%-18%).

«Δεν θεωρείται δόκιμη πρακτική, στο βαθμό που δεν υπάρχει μία συλλογική ανοσία στην κοινότητα», τόνισε ο κ. Δημόπουλος, «όσον αφορά την κινητικότητα να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι αναμένονται «με αγωνία» αύριο Τρίτη 20 Απριλίου αποφάσεις που έχουν σχέση με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της Johnson&Johnson, αλλά και από τις ΗΠΑ, που αφορούν και το εμβόλιο της Astrazeneca. «Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αν θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός με τα συγκεκριμένα εμβόλια, σε ποιες ομάδες, με ποια μέτρα προφύλαξης, ποια θα είναι τα προειδοποιητικά σημεία».

Ταυτόχρονα, προσέθεσε ότι είναι σημαντικό να μην αναβάλλουν τον εμβολιασμό πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που έχουν «ανοίξει» οι σχετικές πλατφόρμες ραντεβού.

Καθώς και ο ίδιος είναι γιατρός σε νοσοκομείο με μονάδες covid-19, εξάλλου, τόνισε ότι «εξακολουθεί η ισχυρή πίεση» στο σύστημα Υγείας, από «ασθενείς που χρειάζονται υποστήριξη σε ΜΕΘ ... παρά το γεγονός ότι η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση των περιστατικών ... δείχνουν ότι το πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL