Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
14.2°C18.7°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.2°C17.8°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
13.0°C17.7°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.8°C14.4°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.3°C16.3°C
0 BF 64%
Εμβόλιο / Η ΑΥΓΗ στην ευρωπαϊκή μάχη για τις πατέντες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Η ΑΥΓΗ στην ευρωπαϊκή μάχη για τις πατέντες

ΕΜΒΟΛΙΟ

Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ολόκληρος ο κόσμος, ζουν εδώ και έναν χρόνο με τον φόβο της πανδημίας, ενώ η κατάρρευση της οικονομίας δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες για ένα εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον. Με αφορμή την πανδημία και την οικονομική κρίση, τα δημοκρατικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα παντού περιορίζονται.

Αρκεί μόνο μια ματιά στα διεθνή χρηματιστήρια: τα νέα ρεκόρ των μετοχών και τα κέρδη των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια δείχνουν ότι κάποιοι αποκομίζουν αμύθητα κέρδη, την ώρα που η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία υποφέρει και κινδυνεύει από την πανδημία, τις ελλείψεις ΜΕΘ, την ολοκληρωτική διάλυση του κοινωνικού κράτους, την ανεργία, τη ραγδαία φτωχοποίηση ακόμη και εργαζόμενων, την εξώθηση μεγάλων στρωμάτων της μεσαίας τάξης στην εξαθλίωση.

Την ώρα που σε 130 φτωχές χώρες του κόσμου δεν έχει φτάσει ακόμη ούτε μία δόση εμβολίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες την αγορά εμβολίων τα οποία η εταιρεία - προμηθευτής έχει υπερτιμήσει κατά 60% σε σχέση με την πρώτη παρτίδα. Και αυτό παρότι τα εμβόλια έχουν παρασκευαστεί κυρίως με δημόσια χρηματοδότηση.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες, ο αριστερός, δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της Ευρώπης υψώνει τη φωνή του για να υπερασπιστεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια η εφημερίδα μας δηλώνει σήμερα στη συμμετοχή της στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την κατάργηση της πατέντας στα εμβόλια, υπό το σύνθημα «Όχι κέρδη στην πανδημία - Εμβόλια για όλους». Σύντομα θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο την καμπάνιας αυτής. Ζητάμε από τους αναγνώστες μας να υπογράψουν την πρόταση των πολιτών της Ευρώπης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και να ενεργοποιηθούν για τη συγκέντρωση περισσότερων υπογραφών.

Για την ΑΥΓΗ

Άγγελος Τσέκερης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL