Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Κορωνοϊός / Απόγνωση στις εφημερίες του τρόμου ενώ η πανδημία καλπάζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Απόγνωση στις εφημερίες του τρόμου ενώ η πανδημία καλπάζει

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

«Κέντρο, κάνουμε 1 με 1,5 ώρα να παραδώσουμε στο 'Ιπποκράτειο'» άκουγε τη φωνή απελπισίας στον ασύρματο, στις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας, οδηγός του ΕΚΑΒ που έστειλε στην ΑΥΓΗ την παραπάνω φωτογραφία, αδιάψευστο τεκμήριο για την κατάσταση πανικού.

Κατά την εφημερία της Κυριακής 11 Απριλίου, τα ασθενοφόρα σχημάτιζαν ουρές, διότι, πέρα από τον μεγάλο αριθμό εισαγωγών (μόνο 40 ήταν τα περιστατικά Covid, από τις 2.30 το μεσημέρι και μετά), υπάρχει και η απαραίτητη αναμονή μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του rapid test που κάνει κάθε ασθενής.

Δεδομένου ότι και το «Ιπποκράτειο» έχει γεμίσει από ασθενείς με κορωνοϊό, όσοι έβγαιναν θετικοί μεταφέρονταν στον (αποκλειστικά Covid) «Eρυθρό Σταυρό».

Το πρωί της Δευτέρας βρήκε το "Ιπποκράτειο" με γεμάτες όλες τις ΜΕΘ, ακόμα και τα 8 κρεβάτια που άνοιξαν πρόσφατα στις χειρουργικές αίθουσες, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό (ΑΥΓΗ, 3.4.21), και θα ενισχυθούν με εσωτερικές μετακινήσεις, αλλά και με τρεις διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους.

«Σκεφτείτε τον τεράστιο φόβο και την ανασφάλεια που νιώθουν και οι υπόλοιποι ασθενείς στον θάλαμο όταν διασωληνώνεται κάποιος δίπλα τους και ξέρουν ότι μπορεί να έχουν την ίδια τύχη και να μην μπορεί κανείς να τους παράσχει την απαραίτητη φροντίδα λόγω της έλλειψης προσωπικού», λένε στην ΑΥΓΗ εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Το λιγότερο είναι ότι οι υπόλοιποι ασθενείς στους κοινούς θαλάμους Covid δεν μπορούν να κοιμηθούν από τον θόρυβο των μηχανημάτων των διασωληνωμένων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Θυμίζει Νοέμβριο, και ακόμη δεν φτάσαμε στο αποκορύφωμα

Η προχθεσινή νύχτα στο «Ιπποκράτειο» αποτελεί καθημερινότητα για ασθενείς και υγειονομικούς, την ώρα που φαίνεται ότι πλησιάζουμε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας - ο διευθυντής Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος προέβλεψε χθες ότι θα φτάσουμε τους 900 με 1.000 διασωληνωμένους στο τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας εξακολουθούν να είναι πάνω από 500, με τις περίπου μισές εξ αυτών στην Αττική. Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά αγγίζει το 86%, ενώ αυτό τον απλών κλινών υπολογίζεται σε 56%.

Στην ίδια μοίρα με τους τρεις του «Ιπποκράτειου», δεκάδες ασθενείς (Covid και μη) παραμένουν καθημερινά εκτός ΜΕΘ, πολλοί από αυτούς επί αρκετές μέρες, αναμένοντας να βρεθεί άδειο κρεβάτι, με το υγειονομικό προσωπικό να δίνει καθημερινά μάχη για να τους κρατήσει στη ζωή. Δεν ξέρουμε όμως πόσοι απ’ αυτούς διακομίζονται και πόσοι πεθαίνουν τελικά διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Η έλλειψη διάθεσης τέτοιων στοιχείων, αλλά και η απουσία επίσημων δεδομένων από τον ΕΟΔΥ, δεν μας επιτρέπει να σχηματίσουμε πλήρη εικόνα για το την υγειονομική τραγωδία των τελευταίων εβδομάδων.

Είναι βέβαια δεδομένο ότι, στο δεύτερο «κύμα» της πανδημίας (τέλη του 2020), επτά στους δέκα θανάτους καταγράφηκαν εκτός ΜΕΘ (βλέπε και: «Τα δεδομένα των θανάτων εντός και εκτός ΜΕΘ στο δεύτερο 'κύμα' της πανδημίας», lab.imedd.org, 12.4.21).

Την ίδια ώρα, η μονοθεματοποίηση του ΕΣΥ σε βάρος όλων των υπολοίπων υγειονομικών αναγκών οδήγησε, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, στη μεγαλύτερη στατιστικά αύξηση της μη αναμενόμενης θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία: το 2020 υπήρξε περίπου 7% αυξημένη θνησιμότητα συγκριτικά με τη στατιστικά αναμενόμενη, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (βλέπε αναλυτικά: «Αν δεν έχεις κορωνοϊό, την έβαψες», ΑΥΓΗ, 20.2.21).

Ένας ακόμη δραματικός δείκτης είναι και ο αριθμός των θανάτων. Μόνο τις πρώτες 11 ημέρες του Απριλίου, το σύνολο των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό είναι 792.

Με δεδομένο ότι η έξαρση των κρουσμάτων θα διαφανεί σε απώλειες ζωής μετά από 10 ημέρες, ο Απρίλιος του 2021 μπορεί, δυστυχώς, να ξεπεράσει ακόμη και τον πλέον θανατηφόρο μήνα της πανδημίας, τον Δεκέμβριο του 2020 (με τα 2.432 θύματα).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL