Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Self tests / Αλαλούμ και καταγγελίες ότι βάφτισαν τα rapid οικιακά τεστ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Self tests / Αλαλούμ και καταγγελίες ότι βάφτισαν τα rapid οικιακά τεστ

self test
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Εν μέσω σοβαρών επιφυλάξεων από την κοινωνία ετοιμάζεται η κυβέρνηση να ανοίξει τα Λύκεια από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, έχοντας αποσπάσει τη θετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών παρά τις ηχηρές διαφοροποιήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει κατορθώσει να πείσει φαρμακοποιούς, εκπαιδευτικούς αλλά και τον πρόεδρο του Πανελλήνιο Ιατρικού Συλλόγου για την αξιοπιστία των self tests, ενώ ήδη είναι πολλά ερωτήματα τόσο για το αν μπορούν οι ίδιοι οι πολίτες να τα κάνουν μόνοι τους όσο και για το πώς θα ελέγχονται τα αποτελέσματα.

Για οδηγίες χρήσης Βαβέλ έκανε λόγο ο φαρμακοποιός Σπύρος Βανδώρος, μιλώντας Στο Κόκκινο, εξηγώντας ότι οι φαρμακοποιοί έμειναν άναυδοι παραλαμβάνοντας τις πρώτες παρτίδες self-tests σε συσκευασίες εικοσιπέντε τεμαχίων. Πέρα όμως από τη διαδικασία να χωρίσουν τα self tests, μίλησε και για άλλα περίεργα και πιο ανησυχητικά. 

«Το κουτί απ’ έξω γράφει ότι πρόκειται για τεστ που γίνεται στο εργαστήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, στις οδηγίες που περιλαμβάνονται στη συσκευασία αναγράφεται στα γαλλικά και τα ιταλικά ότι το προϊόν προορίζεται για επαγγελματική χρήση σε εργαστηριακό περιβάλλον, ή «υπό την επίβλεψη επαγγελματία υγείας όταν γίνεται αυτοέλεγχος.». Στα ελληνικά όμως, όλα αυτά παρακάμπτονται και η συσκευασία γράφει «σύντομες οδηγίες για ατομική χρήση από μη επαγγελματία υγείας».

Τις διαφορετικές οδηγίες ανά γλώσσα στις πολυσυσκευασίες των self tests επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Επισήμανε παράλληλα ότι η διαδικασία είναι δύσκολη για τους πολίτες και υπάρχει κίνδυνος για εσφαλμένα αποτελέσματα.

Την ανησυχία του για τα self tests εξέφρασε άλλωστε και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Μιλώντας στο «Θέμα 104,6», εξήγησε  πως είναι μια δυσάρεστη διαδικασία ο τρόπος δειγματοληψίας και υπάρχει ο κίνδυνος να μη γίνεται σωστά, δηλαδή να μη χρησιμοποιείται κατάλληλα η μπατονέτα. Επιπλέον, τόνισε πως δεν είναι και απολύτως ασφαλή τα αποτελέσματα των self tests, αφού έχουν μειωμένη ευαισθησία.

Τον έντονο προβληματισμό της για τα self tests διατυπώνει και η ΟΛΜΕ, που αντιδρά έντονα στην επαναλειτουργία των Λυκείων, ενώ η πανδημία συνεχίζει και καλπάζει, θέτοντας εύλογα ερωτήματα, που αφορούν τόσο την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών όσο και των διαδικασιών. Σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και κουνάει το δάχτυλο περί υποχρεωτικότητας και υπεύθυνων δηλώσεων».

Το «πείραμα Κεραμέως» με το επί τροχάδην άνοιγμα των Λυκείων φαίνεται όλο και περισσότερο ότι βασίστηκε περισσότερο στη δυνατότητα μίας ακόμη μπίζνας με άρωμα «σκοιλ ελικικου» και λιγότερο στην ουσιαστική εφαρμογή ενός στιβαρού μέτρου ελέγχου της εξάπλωσης της πανδημίας, όπως αποκάλυψαν και όσα είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

To «σκοιλ ελικικου» άλλωστε έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του στην πλατφόρμα των φαρμακοποιών για τη διασταύρωση του ΑΜΚΑ, η οποία παρουσιάζει σουρεαλιστικά μηνύματα. 

Απαιτείται συνταγογράφηση των τεστ και όχι λύσεις «ατομικής ευθύνης» επανέλαβε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Μιλώντας Στο Κόκκινο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι «ο ίδιος ο ευρωπαϊκός “ΕΟΔΥ” υποστηρίζει πως το βασικό εργαλείο πρέπει να είναι το μοριακό τεστ και τα self tests να λειτουργούν συμπληρωματικά». «Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία», συνέχισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «σε ασυμπτωματικούς ασθενείς rapid test και self test έχουν πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να βγουν ψευδώς αρνητικά». «Από την πλευρά μας λοιπόν, επιμένουμε στη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, την οποία η ΝΔ αρνείται», επισήμανε, ενώ συμπλήρωσε ότι «με βάση τις καταγγελίες των φαρμακοποιών, τα τεστ που διέθεσε η κυβέρνηση στα φαρμακεία είναι τεστ που δεν μπορεί να κάνει ένας πολίτης μόνος του».


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL