Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ερυθρός Σταυρός / Εκπέμπει SOS - «Στείλτε μας γιατρούς»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερυθρός Σταυρός / Εκπέμπει SOS - «Στείλτε μας γιατρούς»

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στείλτε κόσμο, υγειονομικούς με ειδίκευση, επειγόντως. Αυτό θα έλεγα στο υπουργείο Υγείας για τον ‘Ερυθρό’». Στην άλλη άκρη της γραμμής, ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου που χθες το απόγευμα δεν είχε ούτε ένα κρεβάτι άδειο. 277 άνθρωποι νοσηλεύονταν στις απλές κλίνες, 30 στις κλίνες ΜΕΘ και 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ βρίσκονταν στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ.

Το Γενικό Νοσοκομείο «Κοργιαλένειο Μπενάκειο - Ερυθρός Σταυρός» μετατράπηκε πρόσφατα σε αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με Covid-19. Κάθε άλλη δραστηριότητα διακόπηκε, οι νοσηλευόμενοι μεταφέρθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα τακτικά ιατρεία καταργήθηκαν και τα χειρουργεία έπαψαν να λειτουργούν.

Το ερώτημα που προέκυψε από την ημέρα που επικράτησε «μπάχαλο» στο νοσοκομείο λόγω της απροειδοποίητης εφημερίας (ΑΥΓΗ, 25.3.21) σχετίζεται με το αν ήταν έτοιμος ο «Ερυθρός» να υποδεχτεί τους ασθενείς με κορωνοϊό. Απάντηση δίνουν οι ίδιοι οι γιατροί των άλλων ειδικοτήτων (όχι δηλαδή παθολόγοι και πνευμονολόγοι), καθώς, όπως προκύπτει από έγγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή της ΑΥΓΗΣ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Απευθυνόμενοι στους διευθυντές των ιατρικών τμημάτων, τη διοίκηση του νοσοκομείου καθώς και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι «ο κίνδυνος έκθεσης των ασθενών είναι υπαρκτός, αφού οι ξένοι με την ειδικότητα στην οποία υπάγεται η ασθένεια Covid19 γιατροί δεν δύνανται να παράσχουν στον ασθενή υπηρεσία άλλη από εκείνη που υπάγεται στην ειδικότητά τους».

«Αρνούμαστε», λένε οι γιατροί, «να καταστούμε μέρος της πλασματικής λειτουργίας του νοσοκομείου Covid-19. Για ό,τι συμβεί η ευθύνη είναι εκείνων που αποφεύγουν να πράξουν τα αναγκαία για να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Εκείνων που αξιώνουν από εμάς να παράσχουμε ιατρικές υπηρεσίες έξω και πέρα από την ειδικότητά μας [...] υπό την επίβλεψη γιατρών των ειδικοτήτων στην οποία υπάγεται η ασθένεια Covid-19».

«Ζητάμε ακόμα 30 γιατρούς και 40 νοσηλευτές/τριες»

«Οι ασθενείς με κορωνοϊό δεν είναι απλοί ασθενείς. Θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα, αποκατάσταση, φυσικοθεραπεία. δεν είναι ότι έχεις να κάνεις με μια απλή πνευμονία» εξηγεί στην ΑΥΓΗ ο καρδιολόγος Ηλίας Πετρόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του «Ερυθρού Σταυρού». «Μπορεί κάποιος ασθενής να έχει χαμηλό κορεσμό οξυγόνου, αλλά να μην έχει συμπτώματα και πρέπει ξαφνικά να διασωληνωθεί. Θα ήταν καλό να έχει εμπλακεί ενεργά η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και να μην παρακολουθείται μόνο τηλεφωνικά ο ασθενής γιατί χάνεται πολύτιμος χρόνος» επισημαίνει.

Ο Η. Πετρόπουλος μας ανέφερε ότι, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδιασμού του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διοίκηση ζητεί την άμεση ενίσχυση του «Ερυθρού» με 30 παθολόγους και πνευμονολόγους και 40 νοσηλευτές/τριες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12 ειδικοί παθολόγοι για πάνω από 300 ασθενείς, ενώ στη μάχη μπήκαν και 23 ιδιώτες γιατροί, η επιστράτευση των οποίων λήγει στις 24 Απριλίου, χωρίς να είναι γνωστό τι μέλλει γενέσθαι δεδομένου ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα διαρκέσει περισσότερο. Οι τελευταίοι χρειάστηκαν ήδη μια περίοδο προσαρμογής και προσφέρουν αρκετά, αλλά «δεν μπορεί κάποιος ξαφνικά να μπει στο νοσοκομείο και μάλιστα στην πρώτη γραμμή» εξηγεί ο Η. Πετρόπουλος.

Επιμένει στην ανάγκη για διορισμούς γιατρών, όπως αυτούς που είναι σε αναμονή για ειδικότητα ή αυτούς που έχουν κάνει τα χαρτιά τους για τον διορισμό και είναι στην αναμονή.

«Το πρωί του μιλάς και το ίδιο βράδυ χρειάζεται διασωλήνωση»

«Οι ιδιώτες συνάδελφοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, αλλά δεν είναι εξοικειωμένοι με τη νοσοκομειακή Ιατρική» αναφέρει στην ΑΥΓΗ άλλος γιατρός του νοσοκομείου που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος, άσχετης ειδικότητας, εφημερεύει, όπως όλοι οι συνάδελφοί του, υπό την υψηλή επιστασία ενός παθολόγου, ο οποίος όμως έχει σε κάθε εφημερία να διαχειριστεί πάνω από 100 ασθενείς. Κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για περιστατικά κορωνοϊού που είναι επείγοντα, «καθώς από εκεί που μιλάς κανονικά με έναν ασθενή, μπορεί το ίδιο βράδυ να τον έχεις διασωληνώσει».

Την κατάσταση δυσκολεύει το γεγονός ότι ο ιός σ’ αυτό το τρίτο κύμα είναι πιο επιθετικός. «Είναι πολύ χειρότερη η αξονική τομογραφία θώρακος των ασθενών σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και πλέον επιδεινώνεται η κατάστασή τους πιο γρήγορα, γι’ αυτό είναι διπλάσιο το ποσοστό διασωληνώσεων συγκριτικά με τον Ιανουάριο» τονίζει ο ίδιος γιατρός. Υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκεινται ακόμα και παραιτήσεις γιατρών από τον «Ερυθρό», οι οποίοι, λόγω της «ασφυξίας» στο νοσοκομείο, δεν μπορούν να κάνουν την ειδικότητά τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς τους και στο ΕΣΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL