Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Κορωνοϊός / Ουρά οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ουρά οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΜΕΘ

Αμείωτος συνεχίζεται ο εφιάλτης στα νοσοκομεία της Αττικής με εφημερίες πολέμου και δεκάδες διασωληνωμένους να περιμένουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ για πολλές ημέρες, γεγονός που, σύμφωνα με τους γιατρούς, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την πορεία της υγείας τους, ακόμη και τη ζωή τους (ΑΥΓΗ, 3.4.21).

Οι μαρτυρίες και οι καταγγελίες για ασθενείς που χάνουν καθημερινά τη μάχη περιμένοντας να βρεθεί μια κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πληθαίνουν. Οι νοσοκομειακοί, με στοιχεία, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης (βλέπε δηλώσεις Κοντοζαμάνη) πως η αναμονή είναι ένα ή το πολύ δύο εικοσιτετράωρα υπογραμμίζοντας πως για την τραγική επιλογή εισαγωγής ή όχι σε ΜΕΘ αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση, που άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ.

Χθες το πρωί νοσηλεύονταν στο λεκανοπέδιο 89 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 60 ήταν περιστατικά Covid και οι 29 non Covid.

Το «Γεννηματάς», που φημολογείται ότι θα μετατραπεί και αυτό σε νοσοκομείο αποκλειστικά Covid-19, ξεκίνησε χθες το μεσημέρι εφημερία με δύο κλινικές κλειστές λόγω ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού (πάνω από 40 κρούσματα), ελάχιστες απλές κλίνες κενές και πάνω από 10 ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε απλούς θαλάμους.

Εβδομαδιαία αύξηση 16,5% στις εισαγωγές ασθενών Covid στην Αττική

Η κατάσταση ασφυξίας δυστυχώς δεν αναμένεται να αμβλυνθεί. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και του ΕΚΑΒ δείχνουν πως την τελευταία εβδομάδα έγιναν κατά 13,2% περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας και κατά 16,5% στα νοσοκομεία της Αττικής. Απαιτείται πτωτική τάση διαρκείας στις εισαγωγές, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στο σύστημα να απορροφήσει την αυξημένη ζήτηση για νοσηλείες.

Πρέπει να υπολογίζεται και η χρονοκαθυστέρηση από την έξαρση των κρουσμάτων μέχρι τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τελικά μέχρι την αύξηση στις διασωληνώσεις. Απαιτούνται, δηλαδή, περίπου τρεις εβδομάδες από την αύξηση των κρουσμάτων μέχρι την εκτίναξη του αριθμού των διασωληνωμένων με Covid-19 (χθες καταγράφηκε «μαύρο» ρεκόρ με 759 πανελλαδικά) και αντίστροφα.

Στο μεταξύ το σωματείο εργαζομένων στο «Θριάσιο» πραγματοποιεί νέα συγκέντρωση σήμερα το μεσημέρι ενάντια στη μετατροπή του νοσοκομείου σε «μίας νόσου», ενώ αύριο, 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οι υγειονομικοί διοργανώνουν πολύμορφες κινητοποιήσεις σε πολλά νοσοκομεία της χώρας και συγκέντρωση στις 4 το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας.

Περίεργη διευκρίνιση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Την ίδια ώρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έσπευσε χθες να ανακοινώσει ότι «η πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό Covid-19 δεν δίνει τη δυνατότητα αλλαγής εμβολίου» καλώντας τους πολίτες «να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου».

«Επειδή παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλοί πολίτες να προσέρχονται στα φαρμακεία μετά τον προγραμματισμό τους για εμβολιασμό για να αντικαταστήσουν το εμβόλιο το οποίο έχει επιλεγεί από το σύστημα (σ.σ.: εννοεί της AstraZeneca), ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι η πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό Covid-19 δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα» ανέφερε ο ΠΦΣ.

Ωστόσο, όπως λέει στην ΑΥΓΗ ο Ηλίας Γιαννόγλου, γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), μέχρι την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, μέσω της αλλαγής ημερομηνίας και εμβολιαστικού κέντρου, υπήρχε η δυνατότητα αλλαγής (εμμέσως) εμβολίου, διότι από το μεσοδιάστημα των δύο δόσεων γινόταν αντιληπτό από τον πολίτη ποιας εταιρείας το εμβόλιο επρόκειτο να κάνει (της AstraZeneca, που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανησυχία, έχει μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων).

Από το Σάββατο (3.4) το πρωί και μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 65 - 70 ετών η δυνατότητα επιλογής άλλου εμβολίου εκτός από αυτό της ΑstraZeneca δεν υπάρχει, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόγλου, δημιουργεί το ερώτημα για το αν υπάρχουν εμβόλια των άλλων εταιρειών σε επαρκείς ποσότητες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL