Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Αποκάλυψη / Ανοίγουν νέες ψευδο-ΜΕΘ ενώ άνθρωποι περιμένουν κρεβάτι επί ημέρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκάλυψη / Ανοίγουν νέες ψευδο-ΜΕΘ ενώ άνθρωποι περιμένουν κρεβάτι επί ημέρες

ΜΕΘ

Το Αττικό Νοσοκομείο ξεκίνησε χθες το πρωί εφημερία με μόλις τρία κενά απλά κρεβάτια για ασθενείς με Covid και καμία κενή κλίνη σε ΜΕΘ. «Ράντζα έχουμε στους διαδρόμους καθημερινά, τώρα που μιλάμε βλέπω επτά έξω από την καρδιολογική κλινική» περιγράφει την (συνηθισμένη, πλέον) εικόνα πανικού εργαζόμενη στο νοσοκομείο.

Ο διαρκής αγώνας γιατρών και νοσηλευτών να βρεθεί κενό κρεβάτι σε ΜΕΘ είναι άνισος, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας μαίνεται ανεξέλεγκτο: «Δεν υπάρχει μεσημέρι που να βγούμε και να μην υπάρχουν 6-7 νεκροφόρες απ’ έξω, 16 νεκροί εκτός ψυγείου, δεν υπάρχει μέρα που να μην νοσήσουν 3-4 άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου βγαίνοντας εκτός μάχης» είναι η ανατριχιαστική μαρτυρία της εργαζόμενης στην ΑΥΓΗ.

Ο υπουργός Υγείας συμπεριέλαβε το «Αττικόν» στα νοσοκομεία όπου θα δημιουργηθούν συνολικά «51 νέες κλίνες ΜΕΘ» (4 από αυτές στο Αττικό). «Δεν υπάρχει προσωπικό γι’ αυτές τις ΜΕΘ, δεν επαρκούν οι γιατροί, όχι οι εντατικολόγοι, αλλά ούτε καν αυτοί που δεν έχουν ειδίκευση για τη ΜΕΘ, ήδη το προσωπικό βρίσκεται στα όριά του, δεν παίρνει άδειες και του ζητάνε να τρέχει σε ακόμα περισσότερες αίθουσες που βαφτίζονται ΜΕΘ» τονίζει η εργαζόμενη.

ΜΕΘ

Επί μέρες στην αναμονή για ένα κρεβάτι

Μεταφέροντας κάποιους διασωληνωμένους ασθενείς στις «νέες ΜΕΘ», η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει την ντροπιαστική λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ.

Την Τετάρτη 31 Μαρτίου (την ημέρα των ανακοινώσεων Κικίλια για τις «νέες ΜΕΘ») η λίστα αναμονής περιελάμβανε 87 Covid και 46 non Covid ασθενείς (σύνολο 133), αρκετοί από αυτούς επί 5 και πλέον ημέρες, κάποιοι ακόμα και για 10 ή παραπάνω. Σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη, δύο διασωληνωμένοι περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι από τις 5 Μαρτίου, άλλοι από τις 8 και τις 11 του μήνα. Χθες το απόγευμα, μόνο οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό ήταν 73, με τους 50 να περιμένουν από 2 έως 10 ημέρες.

Μολονότι κάθε μέρα πεθαίνουν γύρω στους 70 ανθρώπους από κορωνοϊό στη χώρα μας, οι λίστες αναμονής δεν μικραίνουν.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έρχονται διαρκώς στη δημοσιότητα, η επιλογή ασθενών δεν έχει να κάνει μόνο με το κρεβάτι σε ΜΕΘ, αλλά και με την εύρεση αναπνευστήρα ή συσκευής υψηλής ροής οξυγόνου. Στο «Αλεξάνδρα» διασωληνώθηκε χθες ασθενής σε καρδιολογική κλινική και έμεινε επί ώρες χωρίς κανονικό αναπνευστήρα.

Όπως εξηγούν στην ΑΥΓΗ γιατροί της «πρώτης γραμμής», στη ΜΕΘ υπάρχουν τρεις νοσηλευτές και ένας γιατρός για κάθε ασθενή, πιο εξειδικευμένοι αναπνευστήρες και όχι φορητοί, καθώς και μόνιτορ για συνολική επίβλεψη των ασθενών.

Από την άλλη οι εκατοντάδες (καθημερινά) διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ λαμβάνουν ελλιπή επίβλεψη και φροντίδα: η διασωλήνωση στον απλό θάλαμο γίνεται συνήθως από γιατρούς οι οποίοι δεν είναι «μοναδίστες», μπορεί να είναι χειρουργοί ή καρδιολόγοι και οι ασθενείς βρίσκονται σε μία κλινική με ακόμα 45 ανθρώπους και 3-4 νοσηλεύτριες στη βάρδια. Δεν υπάρχει και από χωροταξική άποψη η κατάλληλη παρακολούθηση αφού, χωρίς κεντρικό μόνιτορ, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να μπαινοβγαίνει για να παρακολουθεί τους διασωληνωμένους ασθενείς.

Είναι δεδομένο ότι, όταν δεν πληρούνται οι συνθήκες της εντατικής θεραπείας και το προσωπικό δεν είναι ειδικευμένο, σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση στης θνητότητας για τους ασθενείς αυτούς.

ΜΕΘ

Το προσωπικό κάνει τους χαμάληδες

Επτά ακόμη «βαφτίσια» ΜΕΘ γίνονται τις τελευταίες ώρες στο Ιπποκράτειο. Η Αφροδίτη Δασκαλάκη, νοσηλεύτρια στο αναισθησιολογικό τμήμα και μέλος του σωματείου των εργαζομένων, «ζει το κυβερνητικό ψέμα» από πρώτο χέρι: «Μετά το πέρας του ωραρίου, το προσωπικό έκανε τους χαμάληδες που πρέπει να στοιβάξουν τα πάντα όπου να ’ναι για να αδειάσουν οι χειρουργικές αίθουσες και να γίνουν κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς προσωπικό και χωρίς μηχανήματα».

«Βάζουμε πλάτη και φεύγουμε βράδυ από το νοσοκομείο, για τον κόσμο που πεθαίνει αβοήθητος, όχι για εσάς» είναι το οργισμένο μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία, που άφησε ανοχύρωτα τα νοσοκομεία.

Οι αναπνευστήρες που χρησιμοποιούνται στις νέες κλίνες ΜΕΘ είναι τα αναισθησιολογικά μηχανήματα, τα οποία όμως δεν έχουν τις προδιαγραφές των κανονικών αναπνευστήρων που μπορούν να βγάλουν τον ασθενή από τη διασωλήνωση.

«Η χειρουργική αίθουσα είναι απλώς ένα δωμάτιο και άρα θέλει διπλάσιο προσωπικό για να λειτουργήσουν αυτές οι αίθουσες σαν ΜΕΘ, το οποίο απλά δεν υπάρχει» λέει η κ. Δασκαλάκη. Καταγγέλλει ότι στην κανονική ΜΕΘ του νοσοκομείου για 12 κρεβάτια υπάρχουν μόλις 14 νοσηλευτές για όλες τις βάρδιες, την ώρα που, με βάση τις ελάχιστες προϋποθέσεις που έχει ορίσει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, κανονικά απαιτούνται 3-4 νοσηλευτές για κάθε κλίνη ΜΕΘ.

ΜΕΘ

Με... εργαλειοδότες και αναισθησιολόγους

Στο «Γεννηματάς» οι «νέες ΜΕΘ» (ο κ. Κικίλας ανακοίνωσε ακόμα 16) ανοίγουν με αναισθησιολόγους, ακόμα και εργαλειοδότες, δηλαδή προσωπικό που δεν έχει καμία εξειδίκευση για τη νοσηλεία σε ΜΕΘ, για την οποία κάποιος χρειάζεται πάνω από 6 μήνες εκπαίδευσης.

«Ήδη έκλεισε το ορθοπεδικό χειρουργείο για να βρεθούν 5 κλίνες ΜΕΘ, αλλά δεν ξέρουμε αν στις 16 που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας προσμετρώνται και αυτές οι 5. Ακόμα δεν υπάρχει επίσημη απόφαση της διοίκησης, αλλά πιθανότατα θα κλείσει ένα ακόμα γενικό χειρουργείο του νοσοκομείου» αναφέρουν γιατροί του νοσοκομείου στην ΑΥΓΗ.

Αναρωτιούνται πού θα βρεθούν οι 60 νοσηλευτές και 28 γιατροί που χρειάζονται για τις νέες κλίνες ΜΕΘ. Θέτουν επίσης το ερώτημα αν η Τεχνική Υπηρεσία έχει γνωμοδοτήσει ότι υπάρχει επάρκεια οξυγόνου στο ανατολικό κτήριο του «Γεννηματάς», που έχει μετατραπεί ολόκληρο σε Covid.

Παράλληλα όλοι οι άλλοι ασθενείς θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες αίθουσες (το 40% - 50% των κρεβατιών για τις υπόλοιπες νόσους έχει ήδη κλείσει), η κοινή νοσηρότητα έχει πάει πολύ πίσω επειδή μειώνονται οι αίθουσες και όλες οι ειδικότητες επιστρατεύονται στη μάχη κατά της Covid.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL