Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Lockdown / Τα τρία «όχι» της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Τα τρία «όχι» της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΒΟΥΛΗ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, δυσαρέσκεια που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, οδήγησε το Μαξίμου στην επικοινωνιακή προώθηση πρωτοβουλιών για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων.

Μια προσπάθεια το βάρος της οποίας σήκωσαν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άκης Σκέρτσος και που τελικά δεν απέδωσε αφού οι πιέσεις τους προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να επικυρώσουν τις ήδη ειλημμένες και πολυδιαφημισμένες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αποκάλυψη του  avgi.gr, αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τον Νίκο Χαρδαλιά, ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν έδωσε το πράσινο φως για τις διαδημοτικές μετακινήσεις χάλασε τη «σούπα» του Μαξίμου που ανέλαβε το ρίσκο της απόφασης χωρίς την έγκριση των επιστημόνων.

Όπως χάλασε τη «σούπα» και η αποκάλυψη της «Αυγής» για την ευθεία παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Έτσι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων «επέστρεψε» μέτρα της κυβέρνησης  τη στιγμή που η πανδημία επελαύνει, οι ΜΕΘ σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν και ένα ένα τα νοσοκομεία της Αττικής μετατρέπονται σε «μιας νόσου» με ότι αυτό συνεπάγεται για χιλιάδες ασθενείς non covid που δεν μπορούν να νοσηλευτούν στο ΕΣΥ.

Η επιτροπή είπε τρία «όχι» στην κυβέρνηση 

-Όχι στην άρση της απαγόρευσης για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Γι’ αυτό το λόγο και η απόφαση ήταν καθαρά της κυβέρνησης η οποία περιορίστηκε στην πιλοτική εφαρμογή της από αυτό το σαββατοκύριακο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη της επιτροπής ήταν τόσο κάθετα αντίθετα που ο καθηγητής μικροβιολογίας παραδέχθηκε ότι δεν έχει καταλάβει πώς θα λειτουργήσει και εάν οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μεταξύ δήμων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες του λεκανοπεδίου.

-Όχι στο άνοιγμα των κέντρων αισθητικής ακόμα και με ραντεβού όπως στα κομμωτήρια. Μια άρνηση που προκάλεσε την αήθη επίθεση του Άδωνι Γεωργιάδη στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων με υπονοούμενα περί συντεχνιακών επιλογών για να στηρίξουν γιατρούς που «κλέβουν πελάτες από τα κέντρα αισθητικής».

-Όχι στο άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των λυκείων στις 5 Απριλίου όπως ήταν το αίτημα της Νίκης Κεραμέως που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Η προϋπόθεση που έθεσε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έθεσε και ένα απαράβατο όρο για να συναινέσει στον άνοιγμα του λιανεμπορίου και μόνο για τα μικρά καταστήματα. Και αυτός ο όρος είναι η διενέργεια εβδομαδιαίως τεστ, είτε rapid είτε self, σε όλους τους εργαζομένους στο λιανεμπόριο.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης πέρασε τροπολογία με την οποία ορίζεται γίνονται υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στους εξής τομείς: του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Το υποχρεωτικό τεστ γι’ αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων θα ενεργοποιείται κάθε φορά με υπουργική απόφαση. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν τη Δευτέρα 5 Απριλίου που ανοίγει το λιανεμπόριο θα έχει βγει σχετική υπουργική απόφαση και ακόμα πόσοι από τους εργαζομένους θα κάνουν τεστ και ποιος θα το πληρώσει με δεδομένο ότι τα δωρεάν self test δεν έχουν έρθει ακόμα και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά εδώ και ένα χρόνο τη συνταγογράφηση των rapid από τα ασφαλιστικά ταμεία.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL