Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
25η Μαρτίου / Εθνικά γενέθλια και εικονικοί εορτασμοί σε εποχές πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

25η Μαρτίου / Εθνικά γενέθλια και εικονικοί εορτασμοί σε εποχές πανδημίας

ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Ευτυχώς, με το «ποιοτικό θέαμα», όπως είχε προαναγγείλει η κυβερνητική εκπρόσωπος, ασχολούνται έμπειροι τηλεσκηνοθέτες, έτσι ώστε η σημερινή στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά στην πλατεία Συντάγματος, με τα τεθωρακισμένα να κινούνται στο κέντρο μιας άδειας πόλης, χωρίς κοινό, χωρίς παιδάκια, χωρίς σημαιάκια, να μην θυμίζει σκηνικό ταινίας μετά την Αποκάλυψη, βαθιά δυστοπικό και ανοήτως στρατοκρατικό.

Η Ελλάδα του 2021 θα ήθελε να γιορτάσει διαφορετικά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, αλλά η πανδημία είχε άλλη άποψη, ενώ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φημίζεται για τις ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει - και επιμένει στις δοκιμασμένες φιέστες της «κανονικότητας». Μάλιστα, για πρώτη φορά έχει προσθέσει στην εξίσωση και μια ομάδα έφιππων, με έναν εύζωνα να προπορεύεται και τους έφιππους που ακολουθούν να φορούν στολές που ξεκινούν από τη φουστανέλα της εποχής της Επανάστασης και φτάνουν στις χλαίνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - ίσως για να θυμίζει το «καβάλα παν στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε».

Κορυφαίο ρόλο στη σημερινή παρέλαση θα παίξουν οι ακροβασίες στον αττικό ουρανό, όπου μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ανείπωτος στόχος είναι να δείξει η χώρα στους γείτονες πόσο μεγάλες προόδους έχουν κάνει οι πρώην υπήκοοι της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσα σε 200 χρόνια και πόσο ισχυρές συμμαχίες συνεχίζουν να έχουν.

Πρωί - πρωί θα έχει προηγηθεί η έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με τον εθνικό ύμνο να ψάλλεται από τη διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή, ενώ δεν θα μπορούσε να λείψει και η δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι

Μόνο οι λίγοι προσκεκλημένοι στην πλατεία Συντάγματος θα δουν σήμερα με τα δικά τους μάτια την παρέλαση, χωρίς τη διαμεσολάβηση οθόνης, με κορυφαίους τους εκπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων του 19ου αιώνα που νίκησαν τον οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν τα κατάφερε τελικά να έρθει -αφού οι Γάλλοι δεν συγχωρούν την ελευθερία κινήσεων στον Πρόεδρο που επέβαλε και πάλι ένα σκληρό lockdown-, αλλά έστειλε την υπουργό  Άμυνάς του Φλοράνς Παρλί, ενώ από τη Βρετανία αφίχθη από χθες ο πρίγκιπας Κάρολος μετά της συζύγου, για να έχουν να ασχολούνται και τα πρωινάδικα, κι από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Τελικά η σημαντικότερη άφιξη ήταν του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, που είχε χθες συνάντηση με τον ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος περιμένει με λαχτάρα σήμερα την παρθενική τηλεφωνική επαφή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Τα μηνύματα

Ήδη από προχθές ο Μπάιντεν αλλά και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλαν τα επετειακά μηνύματά τους στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον πρώτο να δηλώνει ότι συμμετέχει «από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια περήφανων Ελληνοαμερικανών στον εορτασμό αυτής της χαρμόσυνης επετείου» και τον δεύτερο να υπογραμμίζει την «πολύ μεγάλη σημασία» που αποδίδει στις σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται «στις μακροχρόνιες παραδόσεις της φιλίας, καθώς και της πολιτιστικής και πνευματικής εγγύτητας».

Μήνυμα φρόντισε να στείλει από χθες και ο Μητσοτάκης προς την Τουρκία, έχοντας στο πλάι του τον Αναστασιάδη, και λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που θα ασχοληθεί και με τα ευρωτουρκικά: κάλεσε την κυβέρνηση της  Άγκυρας να ακολουθήσει τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, αλλιώς «θα έχει συνέπειες».

Τα δώρα των άλλων

Στο μεταξύ, εντυπωσιακή ήταν εξαρχής η προθυμία πολλών χωρών να προσφέρουν τα δώρα τους στην Ελλάδα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 - Covid free, εννοείται. Τόσο οι χώρες που τον 19ο αιώνα είχαν ένα ισχυρό κίνημα φιλελληνισμού όσο και εκείνες που έχουν δυναμικές ελληνικές κοινότητες ετοίμασαν για σήμερα γαλανόλευκα δρώμενα. Από τα πιο εντυπωσιακά αναμένεται να είναι η προβολή γαλάζιου και λευκού φωτός στους καταρράκτες του Νιαγάρα με πρωτοβουλία του κράτους του Καναδά, καθώς και ο γαλανόλευκος φωτισμός τής Όπερας του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

Προς τιμήν των... γενεθλίων της Ελλάδας θα φωταγωγηθούν σήμερα εμβληματικά κτήρια στην Ευρώπη, από τα Κοινοβούλια του Βουκουρεστίου και της Βαρσοβίας, μέχρι τους πύργους των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μόναχο και του Ρήνου στο Ντίσελντορφ, ενώ τεράστιος είναι ο κατάλογος των δημαρχείων, των γεφυρών και άλλων τοποσήμων που θα λουστούν στο γαλανόλευκο φως στην Αμερική.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL