Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Κώστας Βαξεβάνης / «Η ΝΔ επιβεβαίωσε πως όλο αυτό εκπορεύεται από πολύ ψηλά»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Βαξεβάνης / «Η ΝΔ επιβεβαίωσε πως όλο αυτό εκπορεύεται από πολύ ψηλά»

Κώστας Βαξεβάνης
(EUROKINISSI/TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ)

Εξιστορώντας τα όσα προηγήθηκαν της μήνυσης 22 αστυνομικών εναντίον του, ο Κώστας Βαξεβάνης, σημείωσε πως «δημοσιεύσαμε ότι ήρθε το εξώδικο, είπαμε ότι είναι απαράδεκτο αστυνομικοί που ουδείς κατονόμασε να ζητάνε επανόρθωση αντί να μας εξηγήσουν τι έχει γίνει με πολίτες που λένε ότι έχουν υποστεί βασανισμούς». 

«Ο νόμος λέει ότι πρέπει να δημοσιεύσουμε τα ονόματα εκείνων που διαμαρτύρονται ενάντιά μας. Ο νόμος λέει βάζεις το εξώδικο, το περιεχόμενο και την δική σου απάντηση. Είναι προδικασία νομικής φύσεως. Τι να πούμε ότι κάποιοι αστυνομικοί μας έστειλαν εξώδικο;» σημείωσε ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Documento μιλώντας στο Κόκκινο.

Συμπλήρωσε δε πως όταν έμαθε για το ένταλμά σύλληψης εναντίον του από διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, απευθύνθηκε στις αρχές. «Η αστυνομία έλεγε στην αρχή "δεν ξέρουμε θα σας πούμε". Μετά την πάροδο του αυτοφώρου έμαθα ότι είχε βγει δελτίο αναζήτησης εναντίον μου για προσωπικά δεδομένα. Έκαναν μήνυση στο τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Το τμήμα πήρε τη μήνυση ως βάσιμη, χαρακτήρισε το αδίκημα αυτόφωρο και έβγαλε και το δελτίο αναζήτησης εναντίον μου».

«Επέλεξαν το συγκεκριμένο τμήμα, που έβγαλε βάσιμη μια αβάσιμη μήνυση. Είναι σαν να πήγε κάποιος να κάνει μήνυση στον Ανδρέα Παπανδρέου ότι τον έχει εξυβρίσει και το τμήμα αντί να πει ότι έχει πεθάνει, να βγάλει ένταλμα» συμπλήρωσε.

H ΝΔ ενδιαφέρεται μόνο να καλύψει ανθρώπους που προφανώς είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία»

Αναφορικά με την στάση της ΝΔ, ο Κώστας Βαξεβάνης σημείωσε: «Υπήρξε η επιβεβαιωτική ανακοίνωση της ΝΔ [σ.σ.: σε απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ] πως όλο αυτό εκπορεύεται από ψηλά, πολύ ψηλά, και δεν εννοώ τον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ. Βγήκε να καλύψει 20 αστυνομικούς που συμπεριφέρθηκαν με τον τρόπο αυτό. Δεν βγήκε να μας πει "είναι μια ιδιωτική αντιπαράθεση νομικής φύσεως, τι δουλειά έχει η κυβέρνηση και την κατηγορεί όποιος την κατηγορεί;". Βγήκε να πει ότι έχει ταύτιση ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Βαξεβάνη. Δηλαδή αν ένα κόμμα υποστηρίξει τον οποιοδήποτε δημοσιογράφο για μια προκλητική για τη δημοκρατία πράξη, η ΝΔ εφευρίσκει σύνδεση. Γιατί είναι κακή αυτή η σύνδεση εντός κόμματος με μια πραγματικότητα αν η πραγματικότητα είναι σωστή και αληθινή; Αν είναι υποστηρικτική προς τη δημοκρατία;»

Καταλόγισε στη ΝΔ «κουτοπονηριές για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Κουτοπόνηροι ή μη κουτοπόνηροι, αποδεικνύουν την άμεση σχέση με αυτό το γεγονός. Βγήκε η ΝΔ να καλύψει 20 αστυνομικούς επειδή μήνυσαν έναν δημοσιογράφο επειδή έκανε τη δουλειά του. Και δεν την πειράζει ούτε ο θόρυβος που γίνεται ούτε η έκταση που πήρε το θέμα. Αυτό που την απασχολεί είναι η κάλυψη συγκεκριμένων ανθρώπων που προφανώς είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία».

Υπενθύμισε πως «ο Άδωνις Γεωργιάδης στο πρόσφατο παρελθόν εξώδικο που του έχω στείλει το δημοσίευσε φόρα παρτίδα, με την διεύθυνσή μου, το ΑΦΜ μου κλπ. Τα Παραπολιτικά, στην υπόθεση του λεγόμενου σπιτιού του Τσίπρα, που τελικά έκανε αγωγή, δημοσίευσαν το εξώδικο πριν την αγωγή φόρα παρτίδα με στοιχεία προσωπικά μάλιστα, ΑΦΜ κλπ. Δεν είναι μόνο προκλητικοί. Είναι και με χαζό τρόπο προκλητικοί». σημείωσε.

«Έχουμε προειδοποιήσει από πάρα πολύ νωρίς, ότι αυτό που γίνεται εναντίον μας δεν αφορά μόνο το Documento. Αργά ή γρήγορα θα αφορά τους πάντες» υπογράμμισε ο Κώστας Βαξεβάνης, προσθέντας ότι αυτοί «δεν θέλουν καμία ελεύθερη φωνή, καμιά διαφορετική άποψη. Όταν απειλείται ένα δικαίωμα, αυτό αφορά το δικαίωμα όλων».

Εκτίμησε ότι «όλο αυτό έγινε επειδή την Κυριακή βγάλαμε φωτογραφίες ντοκουμέντα από νοσοκομεία ανθρώπων σε διαδρόμους, όπου είναι διασωληνωμένοι μελλοθάνατοι. Αυτή την μόστρα χαλάμε γι αυτό και συνέχεια το Documento είναι το αμόνι που το βαράει ένα σφυρί συνέχεια, ελπίζοντας ότι εμείς θα υποχωρήσουμε».

Η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ συντάσσεται με τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία

«Όταν 22 αστυνομικοί έστειλαν εξώδικο εναντίον μας και εναντίον της Εφημερίδας των Συντακτών οι εργαζόμενοι της εφημερίδας μας και η αρχισυνταξία της απευθύνθηκαν στην ΕΣΗΕΑ ζητώντας στήριξη για αυτήν την υπόθεση. Η ΕΣΗΕΑ απάντησε δια της προέδρου ότι δεν είναι νομικό μέτρο το εξώδικο και ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Όταν έγινε ο θόρυβος και αφού βγήκε το δελτίο αναζήτησής μου, η ΕΣΗΕΑ έβγαλε καθυστερημένα μια χλιαρή ανακοίνωση, χρειάστηκαν να περάσουν δύο 24ωρα, όπου τάσσεται εναντίον των εξωδίκων κατά εφημερίδων. Δεν τόλμησε να πει το παραμικρό ότι ένας δημοσιογράφος με μια αστήρικτη μήνυση καταζητείται να συλληφθεί. Δεν ξέρω γιατί. Κάποιος δεν την αφήνει;» σημείωσε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Υπογράμμισε, δε, πως το ΔΣ της ΕΣΗΕΑΣ «εδώ και καιρό συντάσσεται με τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία. Έχουμε 80 αγωγές εναντίον μας και δεν έχει γράψει μια κουβέντα, όταν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις από το συμβούλιο της Ευρώπης για προσπάθεια να εξοντώσουν το Documento, όταν διεθνή παρατηρητήρια Τύπου έχουν βγάλει ανακοινώσεις. Έχουν πάει στην ΕΣΗΕΑ εργαζόμενοι του Documento, έχουν στείλει επιστολές και τις πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων. Γιατί; Γιατί αυτή τη στιγμή λειτουργούν με τις πολιτικές τους ατζέντες, χρησιμοποιούν την ΕΣΗΕΑ ως εφαλτήριο για μια πολιτική καριέρα και για το βουλευτιλίκι και για τις σχέσεις με τους διάφορους δεξιά-αριστερά. Γεωγραφικά και κομματικά».

Συμπλήρωσε μάλισταα λέγοντας ότι «είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που το δημοσιογραφικό της όργανο δεν έχει καμία ισχύ και κοιτάει τι κομπρεμί θα κάνει και τι συναναστροφή θα έχει με ποιους πολιτικούς για να διατηρούνται οι καρέκλες. Και γύρω γύρω να μην υπάρχει δημοσιογραφία, να πετιέται στο καλάθι κάθε δημοκρατική έννοια και να μην μπορεί να λειτουργήσει ο Τύπος γιατί από τη μία μεριά έχουμε τη μονοφωνία της ελίτ των ιδιοκτητών και από την άλλη μεριά ένα συνδικαλιστικό όργανο που συμβαδίζει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL