Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Lockdown / Σενάρια «ανοίγματος» από την κυβέρνηση, ενώ το ΕΣΥ έχει λυγίσει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Σενάρια «ανοίγματος» από την κυβέρνηση, ενώ το ΕΣΥ έχει λυγίσει

Στιγμιότυπο από το Μοναστηράκι εν μέσω lockdown
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Την ώρα που καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ σε κρούσματα κορωνοϊού και διασωληνωμένους στη χώρα μας, την ώρα που το ΕΣΥ έχει λυγίσει και ο ιδιωτικός τομέας παραμένει στην ουσία Covid free, η κυβέρνηση τάζει άνοιγμα δραστηριοτήτων από τις επόμενες μάλιστα ημέρες. 

Άμεση χαλάρωση μέτρων του lockdown έσπευσε να προαναγγείλει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, λίγες ώρες μόνο πριν ανακοινωθεί το χθεσινό διπλό αρνητικό ρεκόρ από τον ΕΟΔΥ με 3.465 νέα κρούσματα και 630 διασωληνωμένους. Ο πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε αισιόδοξος ότι εντός των επομένων 10 ημερών θα υπάρξει μία «επιπέδωση» του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη «στρατηγική σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα».

Και ενώ η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων πρόκειται να συνεδριάσει αύριο Παρασκευή για να καταλήξει στις εισηγήσεις της, κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ήδη ότι θα δοθεί «πράσινο φως» για το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Διίστανται οι απόψεις των ειδικών

Ωστόσο, η άρση ή όχι του lockdown διχάζει τους επιστήμονες, που αναγνωρίζουν μεν την κούραση των πολιτών αλλά δεν συμφωνούν για το ποια θα πρέπει να είναι τα μέτρα που θα ακολουθηθούν στο εξής.

«Δεν ξέρω αν στις 22 ή στις 29 του μήνα είναι η σωστή ημερομηνία να ανοίξει το λιανεμπόριο. Η εξίσωση είναι δύσκολη, και θα πω τη γνώμη μου αύριο στην επιτροπή. Καλό θα είναι οι γνώμες να μην ακούγονται δημοσίως. Βλέπουμε ότι η πανδημία δυστυχώς επεκτείνεται, δε σταθεροποιείται. Θα πρέπει να δούμε αν τα μέτρα τηρούνται, η απλή λήψη των μέτρων δεν φέρνει αποτέλεσμα» τόνισε στο Mega ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Δεν αντέχεται αυτή τη στιγμή άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου μαζί. Δεν ξέρω αν ένα από τα δύο θα μπορέσει να ανοίξει. Ξεκάθαρα, πάντως, δεν πρέπει να ανοίξουν και τα δύο μαζί», σημείωσε.

«Είμαστε στο ζενίθ της επιθυμίας για άνοιγμα και στο ναδίρ της εφαρμογής των μέτρων», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Σκουτέλης, υπογραμμίζοντας πως το μόνο που προχωρά είναι ο εμβολιασμός. «Ο μόνος τρόπος για να ανοίξουμε είναι η πιστή τήρηση των μέτρων στο μέγιστο βαθμό, όμως η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι δεν τα τηρούμε», ανέφερε. «Θα δούμε αύριο τι θα αποφασίσει η Επιτροπή, γιατί η υπομονή έχει φτάσει τα όρια για όλους» σημείωσε.

Ερωτηθείς ιδιαίτερα αν είναι υπέρ της άρσης των μέτρων, ο Αθ. Σκουτέλης απάντησε πως «το θέμα είναι πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις». «Τώρα δεν ξέρω αν είμαστε ικανοί να επωμιστούμε το βάρος», τόνισε εξηγώντας ότι αναφέρεται αποκλειστικά στο ΕΣΥ.

Παίρνουν πίσω τα «έξυπνα μέτρα»

Κατά τη συνήθη πρακτική της ωστόσο, η κυβέρνηση επιδιώκει να προκαταλάβει τις αποφάσεις των ειδικών. Κυβερνητικές πηγές πετάνε δε και ημερομηνίες για τις αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα και ειδικά στα λεγόμενα «έξυπνα μέτρα», κανένα από τα οποία όπως αποδείχθηκε δεν βοήθησε.

Έτσι, αναφέρεται ότι από το Σάββατο 20 Μαρτίου θα αλλάξει η ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και θα μεταφερθεί από τις 7 το απόγευμα στις 9 το βράδυ, όπως ισχύει τις καθημερινές.

Επίσης, διαρρέεται ότι οι επιστήμονες θα αποφασίσουν να εισηγηθούν άμεσα να μπορεί να γίνεται ξανά χρήση του κωδικού 6 στα SMS για μετακίνηση σε άλλο δήμο και με αυτοκίνητο ή μηχανή, αντί μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο όπως ισχύει σήμερα. Πρόκειται για τα δύο «έξυπνα μέτρα» που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση, που το μόνο που πέτυχαν ήταν να περιορίσουν τις «ανάσες» των πολιτών μέσα στο αυστηρό lockdown.

Σε ό,τι αφορά την αγορά, η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα για άλλη μια φορά σε κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης νυχιών, με ραντεβού, καλλιεργώντας σενάρια ότι θα ανοίξουν ακόμη και στις 22 Μαρτίου. Το λιανεμπόριο, σύμφωνα με τα ίδια σενάρια προβλέπεται να ανοίξει στις 29 Μαρτίου, όχι με κωδικό 2 στο 13033 αλλά με αποστολή μηνύματος στο 13032, τρίωρης διάρκειας, για παραλαβή εκτός καταστήματος.

Κουβέντα πάντως δεν γίνεται ακόμη για τα σχολεία και για το αν και πότε θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες ή μόνο η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Γενικά και αόριστα, μέσα σ’ αυτό το κλίμα χαλάρωσης, που κανείς δεν ξέρει πού στηρίζεται, η κυβέρνηση προσβλέπει σύμφωνα με πηγές της σε καθολικό άνοιγμα μέχρι τα τέλη Απριλίου, μέχρι και της εστίασης σε εξωτερικό χώρο αλλά και των μετακινήσεων από νομό σε νομό. 

Όλη αυτή την υπεραισιοδοξία η κυβέρνηση τη στηρίζει στο «τείχος ανοσίας» που θα έχει χτιστεί με τον εμβολιασμό έως τότε, μην λαμβάνοντας υπόψη ούτε τα ζητήματα με το εμβόλιο της Astrazeneca, ούτε τις καθυστερήσεις με τις παραδόσεις γενικά των εμβολίων.

Αντίθετα, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της χώρας και για τον τουρισμό στις 15 Μαΐου.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL