Live τώρα    
Κορωνοϊός / Κύριε Κικίλια, αν δεν απαντούν οι κλινικάρχες, ρωτήστε την ΑΥΓΗ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Κύριε Κικίλια, αν δεν απαντούν οι κλινικάρχες, ρωτήστε την ΑΥΓΗ!

ΜΕΘ

Τραγελαφικές διαστάσεις λαμβάνει η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει -όσο περισσότερο μπορεί- Covid free τον ιδιωτικό τομέα, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία στην Αττική βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου και πολλά από αυτά ξεκινούν εφημερία χωρίς να έχουν κενή κλίνη ΜΕΘ για κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την Καθημερινή (6.3.21), το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής εστάλη από το γραφείο του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών έγγραφο με το οποίο «ζητείται από τις ιδιωτικές κλινικές να αναφέρουν έως το βράδυ της ίδιας ημέρας πόσες κλίνες -απλής νοσηλείας, εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας- διαθέτουν συνολικά, πόσες είναι σε λειτουργία και πόσες είναι κλειστές, πόσες είναι καλυμμένες και πόσες κενές». Αυτή η κίνηση για την καταγραφή όλων των διαθέσιμων κλινών του ιδιωτικού τομέα Υγείας εντάσσεται, όπως λέει το υπουργείο Υγείας, «στην προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα στη μάχη έναντι του τρίτου κύματος της Covid-19».

Πρόκειται βέβαια περί εμπαιγμού. Η κυβέρνηση ήδη διαθέτει επικαιροποιημένα δεδομένα για αρκετά από τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, και ειδικά της Αττικής. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που διακινεί εσωτερικά το υπουργείο Υγείας και στα οποία περιλαμβάνεται αναλυτικός κατάλογος με τον αριθμό κλινών ΜΕΘ που είναι σε λειτουργία (Covid και μη Covid) τόσο στα δημόσια (και τα στρατιωτικά) όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Στο έγγραφο με τα αναλυτικά στοιχεία της 7ης Μαρτίου για τις ΜΕΘ, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η ΑΥΓΗ, η τελευταία ενημέρωση του υπουργείου για το «Υγεία» (έχει 8 κλίνες ΜΕΘ) έγινε στις 26.2.2021, για τον «Λευκό Σταυρό» (έχει 6 κλίνες ΜΕΘ) στις 6.3.2021, για το «Mediterraneo Hospital» (διαθέτει 9 κλίνες ΜΕΘ) στις 5.3.2021, για το «Ιατρικό Αθηνών» στο Π. Φάληρο (διαθέτει 4 κλίνες ΜΕΘ) στις 7.3.2021, για το «Ιατρικό Αθηνών» στο Ψυχικό (με 6 κλίνες ΜΕΘ) στις 6.3.2021, για το «Ιατρικό Αθηνών» στο Μαρούσι (με 9 κλίνες ΜΕΘ) στις 6.3.2021, για την «Ευρωκλινική Αθηνών» (διαθέτει 9 κλίνες ΜΕΘ) στις 24.2.2021, για το «Metropolitan General» (με 7 κλίνες ΜΕΘ) 6.3.2021 κ.ο.κ.

Ως εκ τούτου, το προαναφερθέν ρεπορτάζ της Καθημερινής για το αίτημα του υπουργείου στους κλινικάρχες είναι μάλλον μια απόδειξη ότι ο Β. Κικίλιας «παίζει καθυστερήσεις», την ώρα που οι ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία ξεπερνούν τις 140, ενώ ασθενείς με κορωνοϊό παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ (3 το πρωί της Δευτέρας, «Θριάσιο»), περιμένοντας να αδειάσει κάποιο κρεβάτι και τα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες για άλλα σοβαρά νοσήματα (καρδιοχειρουργικά, αιματολογικά κ.ά.), καθώς μετατρέπονται σε νοσοκομεία μίας νόσου.

«Πάγωσε»(;) το «σχέδιο» για το Νοσοκομείο Χαλκίδας

Αντί, λοιπόν, να επιστρατευτεί και ο ιδιωτικός τομέας στη μάχη με την πανδημία, το υπουργείο ήταν έτοιμο να αδειάσει το Νοσοκομείο Χαλκίδας από τα υπόλοιπα περιστατικά μεταφέροντάς τα σε ιδιωτικές κλινικές («λες και οι ασθενείς είναι σακιά ή βαλίτσες» σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ), ώστε στη θέση τους να μεταφερθούν ασθενείς με κορωνοϊό από την Αττική.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία έφερε χθες στη δημοσιότητα και το σχετικό έγγραφο, οι ασθενείς αρνήθηκαν να μεταφερθούν από τη Χαλκίδα, μακριά από τους θεράποντες γιατρούς τους, ενώ στα σχέδια «του ποδαριού» εναντιώθηκαν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Μιλώντας στο iatronet.gr (8.3.21), ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Ν. Παπαευσταθίου παραδέχθηκε ότι πράγματι υπήρχε σχέδιο διακομιδής ασθενών με Covid-19 από νοσοκομεία της Αττικής στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, αλλά «δεν θα υλοποιηθεί στην παρούσα φάση, καθώς δεν συντρέχουν λόγοι».

Yπό την πίεση της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο χθες από το βήμα της Βουλής για «εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και για περιστατικά κορωνοϊού εφόσον χρειαστεί», πάντα, βέβαια, στο πλαίσιο της «συνεργασίας και της συνεννόησης» (ούτε λόγος για επίταξη).

Περιμένοντας την... απάντηση των κλινικαρχών, η συνειδητή επιλογή να παραμείνουν «καθαροί» από κορωνοϊό αναμένεται να φέρει εκτός ορίων τα επόμενα 24ωρα τα δημόσια νοσοκομεία («η Αττική κινδυνεύει να γίνει Μπέργκαμο με υπογραφή Μητσοτάκη» προειδοποίησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ), την ώρα που άλλες χώρες δέσμευσαν ήδη από το δεύτερο κύμα ιδιωτικά νοσοκομεία για τη νοσηλεία περιστατικών Covid - στη Γαλλία το ποσοστό φτάνει το 30% των συνολικών περιστατικών κορωνοϊού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0